Aubergine walnoot kuku quiche
Grensoverschrijdend beslag,  Hartige recepten

Aubergine kuku met walnoten en cranberry’s

Ik kijk altijd graag naar Masterchef, en dan wel de Australische versie. De deelnemers van dit programma krijgen soms de zogeheten ‘Mysterybox’ voorgeschoteld. Dit betekent dat de kandidaten een doos krijgen met allerlei ingrediënten, en uitgedaagd worden om met uitsluitend deze ingrediënten een gerecht te maken. Ik vind dit een ontzettend leuk concept, en zit zelf dan altijd fanatiek mee te denken over wat ik in die situatie zou maken.

Op een gegeven moment bedacht ik mij waarom we thuis eigenlijk niet ook zoiets doen. Sindsdien heeft Marcel mij regelmatig opdrachten gegeven waar ik iets mee moest maken. Vaak gaf Marcel een ingrediënt aan, of juist een buitenlandse keuken. Vooral dat laatste is een succes gebleken. Het feit dat je onderzoek moet doen, en je moet verdiepen in een gehele – doorgaans  onbekende – keuken zorgt ervoor dat je alleen hieraan al meerdere uren vermaak hebt. Deze opdracht heeft tot nu toe ook nog eens iedere keer nog goed uitgepakt. Zo ook toen Azerbeidzjan aan de beurt was. Naast een yoghurtsoep en gekruid platbrood heb ik deze ‘kuku’ gemaakt.

Aubergine walnoot kuku quiche

Aubergine walnoot kuku quiche

Aubergine kuku met walnoten en cranberry's

Met dit recept maak jee heerlijke kuku. Deze kan je al hapje serveren, maar ook bij het avondeten met een kommetje soep.

Ingrediënten
  

  • 2 eetlepels olijfolie (+ extra om bakvorm in te vetten)
  • 6 eieren
  • 1 (rode) ui
  • 2 aubergines
  • ½ theelepel komijn
  • 100 gram walnoten (indien gewenst kun je altijd meer toevoegen)
  • 60 gram gedroogde cranberry's (indien gewenst kun je altijd meer toevoegen)
  • ½ theelepel kurkuma
  • ½ theelepel komijn
  • 3 tenen knoflook
  • snuf zout
  • snuf zwarte peper

Instructies
 

  • Verhit de oven voor op 180 °C.
  • Snijd de ui in stukjes. Verhit de olijfolie in de koekenpan, en voeg de ui toe. Pers ook de knoflook uit in de pan.
  • Terwijl de ui gaar aan het bakken is snijd je de aubergines ook in blokjes. Voeg nu ook de aubergines, de komijn en de kurkuma toe aan de koekenpan.
  • Bak het geheel, terwijl je regelmatig roert, voor ongeveer 10 minuten door. Bak totdat de aubergine helemaal zacht is, en zet dan het vuur uit.
  • Verkruimel in de tussentijd de walnoten in kleinere stukjes. En als je cranberry's vrij groot zijn, snijd deze dan ook in iets kleinere stukjes. Als de aubergine klaar is voeg je de walnoten en cranberry's vervolgens toe aan de koekenpan. Meng alles door elkaar.
  • Klop de eieren in een beslagkom los, en voeg peper en zout toe aan het mengsel.
  • Vet een bakvorm van 20x20 cm in met olijfolie. Bekleed de bodem met bakpapier. Ik zorg er vaak voor dat het bakpapier aan twee zijden over de rand steekt. Hierdoor kun je het geheel uiteindelijk makkelijk uit de vorm halen.
  • Verdeel de aubergine over de bakvorm. Giet vervolgens het eimengsel hier overheen. Roer het met een vork of spatel kort door zodat alles goed gemengd is.
  • Stop het geheel in de oven voor ongeveer 30-40 minuten. Als de bovenkant goudbruin is, en je er een satéprikker schoon en droog uit kan halen, is het klaar.
  • Haal de kuku uit de vorm, en laat kort afkoelen. Snijd het geheel in stukjes, en doe - indien gewenst - voor het serveren nog een beetje grof zeezout over de kuku.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept