Tropische baba au rhum
De baba au rhum (ook wel baba au rum of rum baba) is een klassiek Frans gebakje. Toen we laatst in Parijs waren hadden we er ook eentje gescoord. De baba is een soort luchtig cakeje dat is gedrenkt in een rumsiroop. Een ontzettend lekker gebakje wat je ook erg goed als toetje zou kunnen eten!
Door het beslag van de cake zit wat gist. Daarnaast is het beslag niet tot nauwelijks gezoet. Hierdoor heeft het een kleine gelijkenis met brooddeeg. Dit maakt misschien ook wel dat de cakejes de rumsiroop erg goed opnemen.
Voor deze baba’s heb ik een bakblik gebruikt met meerdere kleine tulbandvormpjes. Uiteraard kan je ook een andere vorm gebruiken. Een muffinvorm zou bijvoorbeeld ook prima werken. Zelfs vond ik deze tulbandjes wel erg schattig.
Ik heb de baba een kleine tropische twist gegeven door ook ananas en gember door de siroop te doen. Naast rum zit er verder ook nog kruidnagel, piment en kaneel doorheen. Een erg lekkere gekruide siroop. Hier laat je de cakejes enige tijd in zitten totdat ze de siroop grotendeels hebben opgenomen. Mocht je nog wat siroop over houden dan kun je dit prima bewaren, en over een ander toetje schenken. Een erg sterke rumsmaak heeft het overigens niet.
Als topping heb ik er vervolgens nog een crème van kokos op gedaan, en ook wat stukjes mango en limoenrasp. Dit maakt de baba helemaal af. En hierdoor zag het er gelijk een stuk feestelijker uit.
Ben jij gek op Franse patisserie? Probeer dan ook zeker eens deze recepten:
- Financiers met cranberry en pistache
- Appeltaart macarons
- Gebakje met pistache, frambozen en roze peper
- Gebakje met kumquat, zwarte sesam en chocolade
- Bramen tartelette met sesam en kokos
- Cannelés
Tropische baba au rhum
Ingrediënten
Baba
- 2,5 gram gist
- 1 eetlepel lauwwarme melk
- 120 gram bloem
- 40 gram boter (op kamertemperatuur)
- 1 theelepel honing
- 1 eetlepel suiker
- snuf zout
- 3 eieren
- limoenrasp (naar smaak)
Siroop
- 120 ml rum
- 150 ml ananassap
- 1 kaneelstokje
- 120 gram bruine basterdsuiker
- 2 stukken sinaasappelschil
- 4 kruidnagels
- 3 piment
- plakje gember naar smaak
- 75 ml water
Kokosroom
- 10 gram santen
- 100 + 10 ml slagroom
- ½ - 1 eetlepel poedersuiker
Ter decoratie
- mangostukjes
- limoenrasp
Instructies
Baba's maken
- Meng de gist met een eetlepel lauwwarme melk.
- Doe de bloem, zout, boter, suiker en honing in een beslagkom, en voeg hier nu ook de gist aan toe. Mix totdat dit gemengd is.
- Voeg vervolgens de eieren één voor één toe aan het deeg. Doe ook de limoenrasp door het deeg.
- Verdeel het deeg over je vormpjes. Zorg dat je ze niet voor meer dan de helft vult. Laat het beslag nu ongeveer 45 minuten rijzen.
Rumsiroop
- In de tussentijd kun je de rumsiroop maken. Doe hiervoor alle ingrediënten in een steelpannetje, en breng dit aan de kook. Haal van het vuur als alle suiker is opgelost.
Baba's bakken
- Vet je vormpjes in met wat boter of een bakspray. Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doe de baba's in de oven en bak in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.
Baba's in rumsiroop doen
- Schenk de nog warme rumsiroop in een ovenschaal of andere relatief platte bak. Haal de cakejes uit de vormpjes, en leg ze in de siroop. Het werkt het beste als zowel de rumsiroop als de cakejes nog relatief warm zijn.
- Laat de cakejes zeker een uurtje in de siroop staan totdat deze verzadigd lijken te zijn.
Kokosroom maken
- Maak ondertussen de kokosroom. Doe de santen en 10 ml slagroom in een steelpannetje, en verwarm dit totdat dit is opgelost. Laat dit even afkoelen.
- Klop de overige slagroom samen met de poedersuiker op. Voeg hier ook de kokosroom aan toe. Klop door totdat je slagroom stijf is.
Serveren
- Serveer de baba’s lauw, en decoreer met de kokosroom. Als decoratie heb ik vervolgens nog wat stukjes mango en limoenrasp toegevoegd.