soesjes soes choux sinaasappel banketbakkersroom speculaas
Koekjes,  Taart en gebak

Speculaas sinaasappel soesjes

Soesjes zijn ideale kleine hapjes die ieder moment net wat feestelijker maken. En perfect als je zin in wat lekkers hebt, maar niet gelijk een heel stuk taart wil eten. Maar als je wel zin hebt in wat meer, neem je gewoon een flink aantal soesjes. Ze snacken ook lekker weg.

Nog een reden waarom ik soesjes leuk vind is omdat je heel goed kan variëren met soesjes. Doordat het soesje zelf eigenlijk vrij neutraal van smaak is kan je deze zowel met iets zoets als hartigs vullen. Deze keer heb ik gekozen voor een zoete vulling die goed bij deze tijd van het jaar past. Ongetwijfeld zullen er nog meerdere uitvoeringen volgen.

Het is nu buiten vrij herfstachtig, en Sinterklaas komt ook alweer snel dichterbij. Ik vond het daarom wel erg passend om deze soesjes te vullen met speculaas en sinaasappel. Maar ook op andere momenten in het jaar is dit een heerlijk soesje. Als je na Sinterklaas speculaas (of kruidnoten) over hebt kun je overigens op deze manier nog wat kruimels kwijt.soesjes soes choux sinaasappel banketbakkersroom speculaas

Ergens heeft de roomvulling ook wel iets zomers. De banketbakkersroom met sinaasappel doet mij namelijk ook erg denken aan een Split ijsje. Je kan er dan ook prima voor kiezen om de speculaaskruimels weg te laten. Zonder de speculaas zijn deze soesjes ook verrukkelijk.

Vaak denken mensen dat er bakpoeder of iets dergelijks in soesjes zit. Dit is niet zo. Het water in het deeg zorgt namelijk dat de soezen rijzen. Door de hoge temperatuur in de oven ontstaat er waterdamp. Omdat waterdamp meer ruimte nodig heeft dan water zetten de soesjes vervolgens uit. Belangrijk is hiervoor wel dat je je soezenbeslag eerst kookt. De bloem moet namelijk wel gaar zijn. Verder is het maken van soezen eigenlijk helemaal niet ingewikkeld. Je moet alleen wel opletten dat wanneer je het soezenbeslag maakt je niet in één keer al het ei toevoegt. Als je beslag te dun is zul je namelijk minder mooie soezen krijgen. Soezen bakken is vooral iets wat je een aantal keer gedaan moet hebben voordat het perfect gaat. Dus, zin om aan de bak te gaan?

Ook deze recepten zijn perfect voor een feestje of high tea:

soesjes soes choux sinaasappel banketbakkersroom speculaas

soesjes soes choux sinaasappel banketbakkersroom speculaas

Soesjes met sinaasappel en speculaas

Deze soesjes zijn gevuld met banketbakkersroom met sinaasappel en speculaaskruimels. Door de speculaas zijn deze perfect voor tijdens Sinterklaas. Ook zonder zijn deze soesjes heerlijk. Met dit recept maak je ongeveer 20 soesjes.
5 van 1 stem

Ingrediënten
  

Soezenbeslag

  • 60 ml melk
  • 60 ml water
  • 55 gram boter
  • 70 gram bloem
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel suiker
  • 2-2½ ei (geklutst)

Vulling

  • 350 ml (volle) melk
  • ¼-½ theelepel vanille pasta (dit kan je ook vervangen door een vanillestokje of vanille extract)
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 60 gram suiker
  • 2 eierdooiers *
  • snuf zout
  • 30 gram maizena
  • 20 gram boter
  • 5 verkruimelde speculaasjes (of kruidnoten) (naar smaak)
  • optioneel: kleine scheut Grand Marnier (zeker niet meer dan 1 eetlepel)
  • optioneel: poedersuiker (eventueel gemengd met wat speculaaskruiden) om de soesjes mee te bestuiven

Instructies
 

Banketbakkersroom

  • Doe 300 ml melk in een steelpannetje, en breng dit aan de kook. Voeg hier ook de vanille en sinaasappelrasp aan toe.
  • Doe de overige melk, suiker en eierdooiers in een apart kommetje, en meng dit door elkaar. Voeg vervolgens ook de maizena toe, en maak hier een egaal papje van.
  • Giet al roerend een deel van de hete melk bij het papje, en meng dit goed door elkaar. Doe vervolgens dit mengsel terug in het steelpannetje, en meng dit met een garde goed door elkaar. Voeg nu ook een snufje zout toe.
  • Zet dit pannetje vervolgens weer op het vuur, en laat dit indikken. Blijf goed door roeren. Het mengsel zal dikker worden. Laat een minuutje doorkoken. Zorg ervoor dat je het niet te lang op het vuur laat, want anders zal het ei stollen.
  • Doe de banketbakkersroom vervolgens in een aparte (platte) kom. Roer hier ook de boter (en Grand Marnier) doorheen. Zorg ervoor dat dit goed gemengd is. Dek het vervolgens af met vershoudfolie, en laat volledig afkoelen. Overigens moet je de vershoudfolie wel direct op de banketbakkersroom leggen.

Soezen

  • Verwarm de oven voor op 220 °C, en bekleed een bakblik met bakpapier.
  • Doe de melk, water en boter (in kleine stukjes gesneden) in een steelpannetje. Voeg ook het zout en suiker toe. Verwarm dit totdat de boter geheel is gesmolten.
  • Haal van het vuur, en voeg in één keer alle bloem toe. Roer het mengsel door totdat het goed verdeeld is. Doe het pannetje vervolgens weer op middelhoog vuur.
  • Blijf dit goed doorroeren met een houten spatel. Het mengsel zal op een gegeven moment een sissend geluid maken. Dit hoort zo. In totaal bak je het ongeveer 2 minuten. Wanneer het lichtelijk aan de bodem aanbakt, en een bal vormt, is het doorgaans klaar.
  • Doe het beslag in een metalen beslagkom. Roer het een beetje los, en laat een paar minuutjes afkoelen.
  • Voeg nu geleidelijk aan het ei toe. Doe ongeveer een half ei tegelijkertijd bij het beslag, en meng dit totdat het ei geheel in het beslag is opgenomen. Voeg dan pas het volgende halve ei toe. Uiteindelijk moet het deeg glad en glanzend zijn, maar nog wel zijn vorm behouden. Het is goed als het in een V-vorm van je spatel afglijdt. Je kan ook controleren of het klaar is door met je spatel een sleuf door het beslag te trekken. Als deze blijft staan, en langzaam weer sluit is het goed. Of wanneer je beslag
  • Vul een spuitzak met het soezenbeslag en spuit rondjes op je bakplaat. Heb je geen spuitzak? Dan kan je ook prima hoopjes maken met een theelepeltje. Laat wel wat ruimte tussen de soesjes. Ze zullen immers nog rijzen in de oven.
  • Bak de soesjes in circa 20-25 minuten mooi goudbruin. Laat vervolgens op een rooster afkoelen voordat je ze vult.

Soezen in elkaar zetten

  • Snijd de afgekoelde soezen door midden.
  • Verdeel wat speculaaskruimels over de bodem van de soesjes.
  • Roer de afgekoelde banketbakkersroom kort los. Doe dit vervolgens in een spuitzak. Spuit toefjes banketbakkersroom bovenop de speculaaskruimels. Plaats de bovenkant van het soesje hier weer bovenop.
  • Bestuif indien gewenst nog met wat poedersuiker (eventueel gemengd met wat speculaaskruiden). Serveer direct.

Opmerkingen

* Gooi de eiwitten zeker niet weg! Hier kan je heel goed andere dingen mee maken. Denk bijvoorbeeld aan meringue of bitterkoekjes.
Heb je soezen over? Dan kan je deze prima invriezen. Het beste is wel om ze in te vriezen zonder vulling.

 

 

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept