Mooncakes met pinda, limoen en ketjap
Laatst bakte ik al eens een portie mooncakes. In september wordt in China het Moon Festival, of ook wel Mooncake Festival genoemd, gevierd. Bij dit festival staat de maan centraal. Tijdens dit feest worden traditioneel gezien ook mooncakes gegeten. September is dus de maand om een aantal recepten voor mooncakes te maken. Deze feestelijke gebakjes kunnen verschillende vullingen kennen. Vaak worden ze gegeten met een vulling van lotus, rode bonen of gezouten eierdooiers.
Ik heb deze mooncakes een Indonesisch tintje gegeven door de te vullen met pinda, limoen en ketjap. Ze hadden door de ketjap ook wel een beetje iets hartigs. Het deeg van de mooncakes is bovendien niet erg zoet. Dit zorgt er ook voor dat de smaak van de vulling duidelijk naar voren kwam.
Voor deze gebakjes heb je speciale vormen nodig. Hierdoor krijg je een mooi patroontje bovenop. Als je die niet hebt kun je ook gewoon balletjes maken, en deze een beetje plat drukken met je hand.
Ook deze recepten hebben een Indonesische twist:
Mooncakes met pinda, limoen en ketjap
Ingrediënten
Vulling
- 320 gram pinda’s
- 50 gram honing
- 10 gram maïzena
- 4 eetlepels kokosolie
- rasp van 1 limoen
- 4 eetlepels ketjap
Deeg
- 300 gram bloem
- 150 gram golden syrup
- 100 gram zonnebloemolie
- 1 theelepel loogwater* dit kun je kopen bij een Aziatische supermarkt
- 1 ei geklutst
Instructies
Deeg maken
- Doe alle ingrediënten, met uitzondering van het ei, in een kom, en meng dit met een spatel. Als het enigszins gemengd is kneed je het nog even door met je handen. Maak er een samenhangend deeg van. Maak er vervolgens een bal van, en druk deze plat. Verpak in vershoudfolie, en laat dit een half uurtje tot een uur op kamertemperatuur staan.
Vulling maken
- Maak als eerste de vulling. Doe de pinda's in een keukenmachine, en hak de pinda's fijn. Doe vervolgens alle overige ingrediënten erbij, en mix dit door elkaar. Mix dit met je keukenmachine door elkaar totdat het geheel aan elkaar blijft plakken en je er balletjes van kan maken. Het is prima als het nog een beetje kruimelig is.
- Maak vervolgens 12 balletjes van het pindamengsel.
Mooncakes in elkaar zetten
- Verwarm de oven ondertussen voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Bestrooi je aanrecht met wat bloem. Verdeel het deeg vervolgens in 12 balletjes.
- Vul vervolgens de balletjes met de vulling. Dit doe je door het deegballetje helemaal plat te drukken, en verder uit te rollen met een deegroller. Vervolgens doe je het deeg in je hand, en plaats je de vulling in het midden. De zijkanten van het deegballetje vouw je omhoog, en druk je samen om de vulling geheel te bedekken. Je kan ook het balletje nog even tussen je handen rollen om te zorgen dat de vulling geheel bedekt is. Leg de balletjes vervolgens op je bakplaat.
- Gebruik nu je mooncakevorm. Bestuif de vorm eerst met wat bloem, en plaats de mal om de balletjes. Druk het hendeltje nu rustig naar beneden, en zet het deeg iets onder druk.
- Heb je geen speciale vorm? Druk dan de balletjes met je hand een beetje plat.
- Doe de mooncakes nu voor ongeveer 10 minuten in de oven. Haal ze nu uit de oven, en laat ze 10 minuten staan. Bestrijk de mooncakes nu met een beetje geklutst ei, en bak nogmaals 10 minuten. Ze zijn klaar als ze mooi goudbruin kleuren.
2 Comments
Take
これは美味しそうです。 お餅も試してみてはいかがでしょうか?
Irene
Hello!
Thank for your message! I will definitely try some Japanese recipes. Mochi is already on my to-do list! 🙂