Ga terug
mooncakes china chinees pinda limoen ketjap mooncake

Mooncakes met pinda, limoen en ketjap

Met dit recept maak je ongeveer 12 mooncakes. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het formaat van je vorm. De pinda, limoen en ketjap geven deze mooncakes een Indonesische twist.
5 van 1 stem

Ingrediënten
  

Vulling

  • 320 gram pinda's
  • 50 gram honing
  • 10 gram maïzena
  • 4 eetlepels kokosolie
  • rasp van 1 limoen
  • 4 eetlepels ketjap

Deeg

  • 300 gram bloem
  • 150 gram golden syrup
  • 100 gram zonnebloemolie
  • 1 theelepel loogwater* dit kun je kopen bij een Aziatische supermarkt
  • 1 ei geklutst

Instructies
 

Deeg maken

  • Doe alle ingrediënten, met uitzondering van het ei, in een kom, en meng dit met een spatel. Als het enigszins gemengd is kneed je het nog even door met je handen. Maak er een samenhangend deeg van. Maak er vervolgens een bal van, en druk deze plat. Verpak in vershoudfolie, en laat dit een half uurtje tot een uur op kamertemperatuur staan.

Vulling maken

  • Maak als eerste de vulling. Doe de pinda's in een keukenmachine, en hak de pinda's fijn. Doe vervolgens alle overige ingrediënten erbij, en mix dit door elkaar. Mix dit met je keukenmachine door elkaar totdat het geheel aan elkaar blijft plakken en je er balletjes van kan maken. Het is prima als het nog een beetje kruimelig is.
  • Maak vervolgens 12 balletjes van het pindamengsel.

Mooncakes in elkaar zetten

  • Verwarm de oven ondertussen voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Bestrooi je aanrecht met wat bloem. Verdeel het deeg vervolgens in 12 balletjes.
  • Vul vervolgens de balletjes met de vulling. Dit doe je door het deegballetje helemaal plat te drukken, en verder uit te rollen met een deegroller. Vervolgens doe je het deeg in je hand, en plaats je de vulling in het midden. De zijkanten van het deegballetje vouw je omhoog, en druk je samen om de vulling geheel te bedekken. Je kan ook het balletje nog even tussen je handen rollen om te zorgen dat de vulling geheel bedekt is. Leg de balletjes vervolgens op je bakplaat.
  • Gebruik nu je mooncakevorm. Bestuif de vorm eerst met wat bloem, en plaats de mal om de balletjes. Druk het hendeltje nu rustig naar beneden, en zet het deeg iets onder druk.
  • Heb je geen speciale vorm? Druk dan de balletjes met je hand een beetje plat.
  • Doe de mooncakes nu voor ongeveer 10 minuten in de oven. Haal ze nu uit de oven, en laat ze 10 minuten staan. Bestrijk de mooncakes nu met een beetje geklutst ei, en bak nogmaals 10 minuten. Ze zijn klaar als ze mooi goudbruin kleuren.

Opmerkingen

* Als je geen loogwater hebt, of kan vinden, kan je dit ook prima weglaten en vervangen door gewoon water. Het loogwater zorgt er alleen voor dat de mooncakes net wat bruiner kleuren.