Mini chocolade framboos bolgebakje
We zijn alweer een tijdje geleden verhuisd. Toch waren heel wat mensen nog niet langs geweest. Daarom hadden we een housewarming gehouden.
Naast allerlei lekkere hartige hapjes mochten de nodige zoete baksels daarbij niet ontbreken. Voor alle voorbereidingen had ik zelfs de dag van tevoren vrij genomen. Ik had namelijk een vrij ambitieuze lijst aan hapjes, gebakjes, drankjes en soepjes samengesteld. En als ik éénmaal bedacht heb iets te willen maken, dan moet dat ook gebeuren. Er komen vaak alleen nog maar meer dingen bij. Uiteindelijk heb ik op mijn vrije dag harder gewerkt dan op een gewone werkdag.
Wat zoetigheid betreft had ik twee soorten macarons, een plaatcake, tijgersoesjes met pluotjam en zwitserse room en deze chocolade frambozen bolgebakjes op tafel staan. Ik vind dit soort gebakjes, met zo’n mooie mirror glaze, er altijd zo mooi uitzien. En zo zijn ook nog eens mega lekker! Dit is trouwens mijn favoriet recept voor chocolademousse. Heerlijk romig en rijk van smaak, en daarbij ook niet te zoet. Perfect samen met de fruitige frambozenvulling.
Dit gebakje is niet moeilijk te maken, maar vergt wel even de nodige planning. Je zult de frambozenvulling, en de mousse, namelijk even moeten invriezen voordat je met de volgende stap verder kunt. Als ik zo’n soort gebakje maak begin ik daarom vaak al één of twee dagen van te voren. Je zou ook wat extra vullingen/mousse kunnen maken, zodat je nog wat op voorraad kan hebben in je vriezer.
Dol op de combinatie van frambozen en chocolade, en wil je een indrukwekkende taart maken? Maak dan eens deze entremet.
Mini chocolade framboos bolgebakje
Ingrediënten
Koekjesbodem
- 70 gram boter (op kamertemperatuur)
- 60 gram poedersuiker
- 125 gram patentbloem
- 15 gram amandelmeel
- ½ ei
- snuf zout
Frambozenvulling*
- 120 gram frambozen
- 1 eetlepel suiker
- 1 blaadje gelatine
- 1 eetlepel citroensap (naar smaak)
Chocolademousse
- 200 gram slagroom
- 45 gram volle melk
- 115 gram pure en/of melkchocolade (ik gebruik een mix van pure en melkchocolade van Callebaut)
Chocolade spiegelglazuur
- 3 blaadjes gelatine
- 80 ml water
- 100 gram suiker
- 35 gram cacaopoeder (als er veel klontjes in zitten, zeef het geheel dan even voordat je het in het steelpannetje doet)
- 65 ml slagroom
Afwerking
- goudpoeder
- nougatine
Instructies
Frambozenvulling
- Week de gelatineblaadjes circa 10 minuten in koud water.
- Doe de frambozen, suiker en citroensap in een steelpannetje, en breng aan de kook. Laat even kort doorkoken, en haal van het vuur.
- Knijp de gelatineblaadjes uit, en voeg toe aan het steelpannetje. Meng alles goed door elkaar.
- Vul een siliconen bakvorm met halve bolletjes met de frambozenvulling. Ik gebruik hiervoor een bakvorm met bolletjes met een diameter van 3 cm. Stop deze bakvorm vervolgens voorzichtig in de vriezer. Laat in ieder geval 1-2 uur staan. Ik maak dit meestal al een dag van te voren.
Chocolademousse
- Breng de volle melk en 45 gram slagroom rustig aan de kook. Haal van het vuur als het gaat koken.
- Doe de chocolade in een kom, en giet het warme roommengsel over de chocolade. Laat een minuutje staan, en roer vervolgens met een garde door elkaar totdat het helemaal gemengd is. Laat even afkoelen.
- Klop nu de rest van de slagroom op. Zorg dat de slagroom nog niet helemaal stijf is, maar nog een beetje flexibel is. Dan is het namelijk beter te mengen.
- Voeg nu voorzichtig de slagroom met een spatel toe aan de chocolade. Zorg dat alles goed gemengd is. Roer niet verder door, anders wordt je mousse minder luchtig.
- Schep nu chocolademousse met een theelepeltje in een siliconen bakvorm met halve bolletjes. Doe deze niet helemaal vol. De frambozenvulling moet er namelijk nog bij in. Deze bolletjes moeten dan ook groter zijn dan die je voor de frambozenvulling gebruikt. Ik gebruik de bakvorm Silikomart globe met een diameter van 4,5 cm.
- Haal de frambozenvulling uit de vriezer, en doe deze bovenop de mousse. Stop de bakvorm nu in zijn geheel in de vriezer. Laat zeker 1-2 uur in de vriezer staan. Ik maak ook dit vaak al de dag/avond van tevoren.
Koekjesbodem
- Klop de boter samen met de poedersuiker in een beslagkom tot een romig mengsel.
- Voeg nu het amandelmeel en het ei toe aan de kom. Meng dit door elkaar.
- Doe nu ook de patentbloem en het zout in de kom. Meng vervolgens alles met de hand tot een samenhangend deeg.
- Maak er een bal van, en wikkel dit in vershoudfolie. Laat nu circa 3-4 uur in de koelkast rusten.
- Verwarm je oven voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Bestuif je aanrecht met bloem. Haal nu het deeg uit de koelkast, en kneed het kort door totdat het deeg weer soepel is. Rol het deeg nu op je aanrecht met een bebloemde deegroller uit tot een deegplak van circa 4-5 mm hoog.
- Steek met een bakring met een diameter van circa 5 cm cirkels uit het deeg.
- Vervoer deze naar je bakplaat. Prik met een vorm een set gaatjes in de bovenkant. Zo zorg je dat het deeg niet te veel gaat opbollen in de oven. Mocht dit een beetje gebeuren is dit niet erg. Er gaat uiteindelijk toch nog chocolademousse bovenop.
- Bak de koekjes in ongeveer 15-20 minuten gaar. Als de koekjes goudbruin lijken zijn ze klaar.
Spiegelglazuur
- Week de gelatineblaadjes circa 10 minuten in koud water.
- Doe het water, suiker, slagroom en cacao in een steelpannetje. Breng aan de kook terwijl je het voorzichtig doorroert. Zorg dat je voorzichtig roert, je wil voorkomen dat er luchtbelletjes in komen. Haal van het vuur als het mengsel kookt.
- Knijp nu de gelatineblaadjes uit, en voeg toe aan het steelpannetje.- Meng alles goed door.
- Schenk dit door een fijne zeef in een hoge maatbeker of kom. Laat even afkoelen, en dek af met aluminiumfolie.
- Doe het glazuur in de koelkast totdat het een temperatuur heeft van ongeveer 30 °C. Op deze temperatuur blijft het glazuur het beste zitten op je gebakje. Als dit te koud is geworden kan je het weer wat opwarmen.
Afwerking
- Haal de chocolademousse uit de bakvorm, en leg op een rooster. Zorg dat je hier nog iets onder legt om het overtollige glazuur op te vangen. En leg de koekjesbodems klaar.
- Giet nu het spiegelglazuur over de nog bevroren chocolademousse. Ben je iets te enthousiast geweest met het gieten van het glazuur? Dan kan je het overtollige glazuur weer in een pannetje doen, en opwarmen tot ongeveer 30 °C. Doe in de tussentijd wel de bolletjes weer even in de vriezer.
- Plaats de bolletjes met een taartschep, of kleine spatels, voorzichtig bovenop de koekjesbodems.
- Werk af met een beetje goudpoeder en/of nougatine.
- Wacht nog even met serveren totdat de mousse volledig ontdooit is. De bolletjes zijn klein, dus dit duurt niet lang.
3 Comments
Emmy Zantingh
Deze geproefd, was echt super lekker en prachtig om te zien!
Chantal Lagerweij
Hoi,
Ik wil dit bolgebakje graag maken als onderdeel van mijn kerstdessert.
Wat zou je aanraden om hier nog naast te maken/serveren?
Groetjes,
Chantal
chantallagerwey@hotmail.com
Irene
Hallo Chantal,
Wat leuk dat je deze gebakjes tijdens kerst wil maken! Een goed idee om dit als onderdeel van een dessert te maken. Het is een lekker romig gebakje waar ik zelf iets van cake of koek bij zou doen. Iets wat niet te extreem zoet is of waar juist iets fruitigs doorheen zit. Een blondie met verse frambozen erdoorheen, of een brownie van pure chocolade (die dus niet extreem zoet is) zou hier goed bij passen.
Je zou in dit geval wellicht ook de koekjesbodem kunnen vervangen door (chocolade) koekkruimels.
Ben benieuwd wat het uiteindelijke resultaat is, en veel succes!