kashata karamel kokos pinda kardemom
Grensoverschrijdend beslag,  Koekjes,  Taart en gebak

Kashata karamel

Ik vraag Marcel regelmatig om een land te noemen, en dan kook of bak ik iets wat op dit land geïnspireerd is. Tanzania is hierbij een keer als land aangewezen. Deze kashata is één van de resultaten hiervan.

Kashata is een soort karamel wat oorspronkelijk blijkbaar uit Oost-Afrika komt. Niet alleen in Tanzania wordt dit gegeten, maar ook op andere plaatsen. Over het algemeen kon ik niet veel zoete recepten uit deze regio vinden. Deze karamel zag ik wel voorbij komen. Hierin zitten pinda’s, kokos en kardemom. Dit kon alleen maar lekker zijn. En dat was ook het geval. Zeker met nog een snuf zeezout en chilipeper erbij.

Ik moet wel zeggen dat de karamel bij mij nog aardig klef bleef nadat ik het gemaakt had. Het is hiermee niet erg makkelijk om in stukjes te snijden. Daarom had ik de karamel even in de vriezer gestopt voordat ik dit ging aansnijden. En ik heb het ook in de koelkast bewaard tot het moment van snoepen.

Zin in iets lekkers voor bij de koffie of thee? Probeer ook eens deze recepten:

kashata karamel kokos pinda kardemom

kashata karamel kokos pinda kardemom

Kashata karamel

Dit is een recept voor kashata. Dit is een soort karamel die in Oost-Afrika gegeten wordt. Door de karamel zitten pinda's en kokos. En het is heerlijk met een vleug kardemom en zeezout!

Ingrediënten
  

  • 210 gram suiker
  • 75 ml volle kokosmelk
  • ½ theelepel kardemom
  • ½ theelepel zout
  • 160 gram fijngehakte gezouten pinda's voor de zijkant
  • 20 gram kokosvlokken
  • snuf chilipeper

Instructies
 

  • Rooster de pinda's en kokosvlokken voorafgaand in een voorverwarmde oven (circa 200 °C). Let op dat de pinda's langer nodig hebben dan de kokosvlokken.
  • Vet vervolgens een bakblik in. En bekleed de bodem met wat bakpapier. Ik heb een groot cakeblik gebruikt, maar een andere vorm is ook goed.
  • Doe de suiker, kokosmelk, kardemom, chilipeper en zout in een steelpannetje, en breng dit op middelhoog vuur aan de kook.
  • Roer dit door totdat de suiker is opgelost. Laat het geheel nu met rust, en wacht totdat het geheel mooi goudbruin begint te kleuren, en dus karamelliseert. Haal nu van het vuur.
  • Meng de pinda's en kokosvlokken nu door de karamel. Doe dit vrij vlot. De suiker wordt namelijk al snel weer kouder, en harder.
  • Doe dit mengsel in je bakblik, en laat volledig afkoelen. Snijd ten slotte in stukjes.

Opmerkingen

De karamel blijft nog aardig klef. Dit maakt het niet minder lekker, maar wel wat ingewikkeld om te snijden. Ik heb de karamel daarom voor het snijden even in de vriezer gelegd. Dit maakt het stukken makkelijker. En ik heb de blokjes verder bewaard in de koelkast. Hierdoor blijven ze ook wat steviger.
Naast pinda's kan je er natuurlijk ook nog allerlei andere noten doorheen doen. Dat zal ongetwijfeld ook goed smaken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept