Gebakje met pistache, frambozen en roze peper
In de knapperige koekbodem, ook wel sablé breton genoemd, heb ik wat roze peper verwerkt. Dit maakt het op zichzelf overigens ook al een heerlijk koekje. Dus als je teveel deeg hebt kun je hier gewoon koekjes van maken. De roze peper is overigens helemaal niet pittig, maar eerder bloemig van smaak. Je hoeft niet bang te zijn dat de peper het te heet maakt.
Bovenop de koekbodem zit een laagje pistachespijs, en zijn twee soorten crème verwerkt. Dit is een zogeheten mousseline, waarvan eentje met frambozen en eentje met pistache. Mousseline is een mengsel van banketbakkersroom en boter. Voor de crème met pistache heb je pistachepasta nodig. Dit kan je zelf maken of kant-en-klaar uit een potje halen.
Ik had een paar gebakjes ook nog in wat gesmolten Ruby chocolade (gemengd met fijngesneden pistache) gedipt. Dit zorgde voor een leuk effect. Dit kan je alleen ook prima weglaten. Voor de smaak vond ik dit namelijk zelf niet essentieel. Wel past de mooie roze Ruby chocolade erg goed bij de overige smaken.
Een erg mooi gebakje, die ook wel wat weg heeft van de Franse patisserie. Ben jij daar ook gek op? Probeer dan ook zeker eens deze recepten:
- Financiers met cranberry en pistache
- Appeltaart macarons
- Gebakje met kumquat, zwarte sesam en chocolade
- Bramen tartelette met sesam en kokos
- Cannelés
Gebakje met pistache, frambozen en roze peper
Ingrediënten
Koekbodem
- 80 gram suiker
- 80 gram boter (op kamertemperatuur)
- 140 gram bloem
- 5 gram bakpoeder
- snuf zout
- 1 theelepel roze peper (iets fijngestampt met een vijzel)
- 2 eierdooiers
Pistachepraliné
- 100 gram pistache
- 70 gram suiker
- 20 ml water
- snuf zout
Pistachemousseline
- 150 gram banketbakkersroom (op kamertemperatuur)
- 50 gram boter (op kamertemperatuur)
- 25 gram pistachepasta (ik heb dit zelfgemaakt door rauwe pistache samen met wat honing in een keukenmachine te doen)
Frambozenmousseline
- 100 gram banketbakkersroom (op kamertemperatuur)
- 20 gram boter (op kamertemperatuur)
- 25 gram zure room (op kamertemperatuur)
- 30 gram frambozenjam
- optioneel: extra roze peper iets fijngestampt)
Extra
- frambozen
- pistache
- roze peperkorrels
- optioneel: Ruby chocolade (+ klein drupje neutrale olie zoals zonnebloemolie)
Instructies
Koekbodem
- Verwarm je oven voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat.
- Doe alle ingrediënten, met uitzondering van de eierdooiers, in de beslagkom. Meng tot een deeg. Het moet uiteindelijk een beetje op nat zand lijken. Voeg vervolgens de eidooiers toe en kneed dit tot een bal deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie, en doe zeker een uurtje in de koelkast.
- Bestrooi je aanrecht met bloem, en rol het deeg uit tot een plak van circa 4-6 mm dik. Steek met een kleine sloffenvorm koekbodems uit. Heb je deze vorm niet? Dan kun je ook prima een ander soort vorm gebruiken. Leg de koekbodems in de sloffenvormpjes op je bakplaat.
- Bak de koekbodems in ongeveer 15 minuten goudbruin. Laat vervolgens op een rooster afkoelen.
Pistachepraliné
- V de oven voor op 160 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de pecannoten hierover, en rooster deze in 10-15 minuten totdat ze goudbruin beginnen te kleuren. Je zal merken dat het nu heerlijk naar noten ruikt. Door het roosteren van de pistache is je praliné overigens niet felgroen, maar bruin.
- Haal de noten van je bakplaat. Laat je bakplaat, inclusief het bakpapier, wel liggen.
- Doe de suiker en het water in een steelpannetje, en karamelliseer deze tot hij mooi goudbruin is. Je hoeft hier niet in te roeren. Let wel goed op, want je wil niet dat je karamel verbrandt. Als de karamel de gewenste kleur heeft voeg je de (nog warme) noten toe. Roer het nu allemaal goed door elkaar, en stort het vervolgens op je bakplaat.
- Laat dit geheel nu op kamertemperatuur uitharden. Zodra het afgekoeld, en uitgehard, is breek je de karamel met noten in stukken. Deze stop je in je keukenmachine of food processor. Dit mix je nu door tot een gladde massa. Op een gegeven moment komt de olie vrij, en krijg je een smeuïge pasta. Dan is je praliné klaar. Voeg nu ook het zout toe. Je kan de praliné nu in een potje doen. Je kan dit gerust enige tijd bewaren. Waarschijnlijk heb je namelijk nog wel wat over.
Mousseline
- De bereiding van de mousseline is erg eenvoudig. Neem twee beslagkommen voor beide soorten. Klop allereerst de banketbakkersroom even los. Mix de overige ingrediënten er geleidelijk doorheen. Als je een mooie luchtige en goed gemengde massa hebt is het klaar.
- Stop de beide mousselines desgewenst in een spuitzak. Voor de frambozenmousseline is dit overigens minder noodzakelijk aangezien deze niet als toefjes wordt opgespoten. Als de mousseline erg zacht is kan je deze voor het verwerken even in de koelkast doen, dat werkt soms iets makkelijker. Als deze echter weer te koud is wordt dit weer te stijf.
In elkaar zetten
- Doe de kleine sloffenringen om de koekbodems heen, en bekleed de ringen met wat acetaatfolie. Schep vervolgens een laag praliné bovenop de koekbodem. Verdeel dit eroverheen, maar laat aan de zijkanten wel wat ruimte vrij.
- Doe vervolgens ook een laag frambozenmousseline over de koekbodems. Strijk met een spatel de bovenkant glad. Laat dit vervolgens een minstens een half uur in de koelkast opstijven.
- Neem de pistachemousseline, die je in een spuitzak hebt gedaan, en spuit hier toefjes van bovenop de frambozenmousseline. Laat vervolgens ook dit opstijven in de koelkast.
- Optioneel: Tempereer de Ruby chocolade, en meng hier een klein drupje olie doorheen, en indien gewenst wat fijngesneden pistache. Doe dit mengsel in een diep kommetje, en dip je gebakje hierin. Laat op een koude bakplaat uitharden.
- Decoreer met wat extra pistachenootjes, frambozen en roze peper.