Financiers met cranberry en pistache
Laatst was de opdracht bij Heel Holland Bakt het bakken van financiers. Dit zijn erg lekkere cakejes die wel wat op madeleines lijken. Ik bedacht mij dat ik deze zelf nog nooit had gemaakt. Dit betekent dus ook dat het hoog tijd was om dit ook eens te proberen. Ik ga er alleen – zoals in Heel Holland Bakt wel het geval was – zeker geen toren van bouwen.
Dit cakeje is een klassieker in de Franse patisserie. De nootachtige smaak komt door het gebruik van gebruinde boter, en door het feit dat het beslag voor een groot deel bestaat uit amandelmeel. Dit maakt het een erg smaakvol gebakje. Ik vind ze het lekkerst als ze net uit de oven komen, en bijna een beetje krokant aan de buitenkant zijn en heerlijk zacht van binnen.
Nadat ik het beslag in de vormpjes had gespoten had ik nog wat pistache en cranberry’s in de cakejes gedrukt. Vooral de cranberry vond ik een erg geslaagde toevoeging. Hierdoor is het niet alleen een zoete cake, maar heeft het ook iets fris en zuurs. En pistachenootjes zijn eigenlijk altijd goed wat mij betreft.
Normaal gesproken zijn financiers rechthoekige cakejes. Ik had alleen geen rechthoekige vorm, maar wel iets wat erop leek. Je kan natuurlijk ook prima de traditionele vorm hiervoor gebruiken als je deze hebt.
Deze gebakjes zijn ook erg leuk voor bij een high tea, of om als cadeautje voor Valentijnsdag te geven! Ook deze baksels zijn hier geschikt voor:
- Appeltaart macarons
- Walnoot miso karamel tartelette
- Speculaas millionaire’s shortbread
- Tijgersoesjes met banaan, szechuan en kaneel
Financiers met cranberry en pistache
Ingrediënten
- 80 gram boter
- snuf zout
- 110 gram eiwit
- 55 gram poedersuiker
- 40 gram bloem
- 40 gram amandelmeel
- sinaasappelrasp (naar smaak)
- handje verse cranberry’s
- handje fijngesneden pistachenootjes
Instructies
- Maak eerst de gebruinde boter. Doe hiervoor de boter in een steelpannetje, verwarm dit op middelhoog tot ongeveer 140 graden. Je zal zien dat de boter een transformatie ondergaat. Wanneer de boter ongeveer 140 graden is zul je goed moeten opletten. Als je ziet dat de melkdeeltjes onderin de pan bruin beginnen te kleuren haal je de boter van het vuur. Zeef het, en laat het in een kommetje afkoelen. Voeg een snufje zout toe.
- Doe de eiwitten in een kom, en klop deze stijf. Voeg geleidelijk aan de poedersuiker toe.
- Doe nu ook de sinaasappelrasp, amandelmeel en bloem bij het beslag. Voeg ten slotte ook de boter toe.
- Doe het beslag nu zeker 1 uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 220 °C, en vet je vorm in.
- Schep het beslag in een spuitzak, en spuit het beslag vervolgens in de vormpjes. Zorg ervoor dat je de vormpjes niet helemaal vult. De cakejes zullen nog wat rijzen. Druk er nog wat cranberry’s in, en bestrooi met wat fijngesneden pistache.
- Doe de financiers in de oven, en verlaag de temperatuur naar 200 °C. Bak in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar. Laat de financiers afkoelen op een rooster.
One Comment
Emmy
Ik kende ze helemaal niet maar zag ze ook in Heel Holland Bakt.
Wat zijn ze goed gelukt!!