Fries suikerbrood sukerbole
Brood,  Zoete recepten

Fries suikerbrood

Van oorsprong kom ik uit Friesland. Hier heb ik dan ook tot mijn 18e gewoond. Daarom mag uiteraard suikerbrood, ofwel Sûkerbole, niet ontbreken op mijn blog. Los van het feit dat ik uit Friesland kom, is suikerbrood zeker één van mijn favorieten. Heerlijk om zo’n dikke kleverige plak af te snijden, en dit vervolgens ook nog eens te besmeren met een flinke laag roomboter.

Ik moet zeggen, ik ben wel kritisch als het om suikerbrood gaat. Niet ieder suikerbrood is namelijk even perfect. Soms zijn de varianten die je in de supermarkt koopt namelijk net te droog, of zitten er niet voldoende krokante suikerparels in verwerkt. Om teleurstelling te voorkomen bak ik daarom het liefst zelf een suikerbrood. Onderstaand recept is mijn persoonlijke favoriet. Ik voeg daarbij meestal wat sinaasappelrasp toe. Dit is niet gebruikelijk, en kan je gerust weglaten mocht je een iets traditionelere versie willen.Fries suikerbrood sukerbole

Fries suikerbrood sukerbole

Suikerbrood

Met dit recept maak je een schattig klein suikerbroodje. Ik gebruik hiervoor een broodvorm voor een brood van 450 gram. Heb je een ander formaat broodvorm? Pas het recept dan gerust aan.
5 van 2 stemmen

Ingrediënten
  

  • 200 gram bloem (ik gebruik hiervoor bloem die goed geschikt is voor het bakken van brood, zoals Amerikaanse patentbloem)
  • 4 gram gist
  • 4 gram zout
  • 2 theelepels basterdsuiker
  • 95 ml melk (op kamertemperatuur)
  • 15 gram boter
  • 1 ei
  • 1 eetlepel gembersiroop (bijvoorbeeld uit een pot stemgember)
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel sinaasappelrasp
  • 140 gram greinsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • beetje zonnebloemolie

Instructies
 

  • Doe de bloem, basterdsuiker en gist in een kom.
  • Voeg de melk, boter de gembersiroop en de helft van het (geklutste) ei toe. Voeg als laatst ook het zout toe.
  • Kneed nu alles (met de hand of een keukenmachine) in ongeveer 10 minuten door tot een soepel deeg. Je merkt dat het deeg op een gegeven moment minder gaat plakken.
  • Vet een kom in met een beetje zonnebloemolie. Maak van het deeg een bal, en stop deze in de kom. Dek de kom af met plastic folie of een vochtige theedoek. Laat dit nu ongeveer een uur rijzen.
  • Ondertussen kun je je broodbakvorm (of cakeblik) klaarzetten. Vet de vorm in met boter. Ik pak meestal gewoon een staaf boter, en besmeer de vorm hier rondom mee in. Doe nu ook een eetlepel suiker, en 2 eetlepels greinsuiker (circa 20 gram), onderin de vorm. Zorg dat het geheel goed bekleed is met suiker. Voeg zo nodig meer suiker toe.
  • Nu kan je verder met je deeg. Zorg alleen eerst dat je je oven voorverwarmt op 180 graden.
  • Kneed nu circa 100 gram greinsuiker, sinaasappelrasp en de kaneel door je deeg. De greinsuiker is best lastig om geheel door je deeg te krijgen, het valt vaak weer uit het deeg. Ik druk het deeg vaak op het (licht met zonnebloemolie ingevet) aanrechtblad als rechthoek plat, en strooi er dan de greinsuiker en kaneel op. Dan vouw ik het een aantal keer op.
  • Op het moment dat je het gevoel hebt dat alles redelijk gemengd is, rol je het deeg uit tot een rechthoek die net zo breed is als je bakvorm. Vervolgens rol je het deeg op, en knijp je de naad lichtelijk dicht. Stop de rol vervolgens met de naad naar beneden in je bakvorm.
  • Dek je vorm af met een licht met zonnebloemolie ingesmeerd stuk plasticfolie. Laat ongeveer 20 minuten rijzen.
  • Voordat je het suikerbrood in de oven schuift bestrijk je het brood nog met opgeklutst ei. Strooi nog een eetlepel suiker, en de overgebleven 20 gram greinsuiker over het brood. Dit plakt nu vast door het ei.
  • Bak het brood in circa 30 minuten gaar. Als de bovenkant te donker wordt kan je hier wat aluminiumfolie op leggen.
  • Laat het brood even afkoelen, maar zorg dat je het brood wel uit de bakvorm haalt wanneer het nog warm is. Op het moment dat je te lang wacht zal de suiker te veel blijven plakken. Laat het suikerbrood nu verder afkoelen op een rooster.
  • Voordat ik het brood serveer bestrijk ik het meestal met nog wat gembersiroop. Dan glimt het brood mooi.

Opmerkingen

Hou je niet van sinaasappelrasp? Laat dit dan gerust weg.
Het is ook lekker om wat stukjes stemgember toe te voegen aan het brood. Dit kan je ook toevoegen op het moment dat je de greinsuiker en het kaneel door het deeg mengt.

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept