
Rabarber cake met drop
Het rabarberseizoen zit er dit jaar bijna weer op. Daarom is het toch nog even tijd voor een recept met rabarber. Ik ben hier namelijk dol op, en dit staat ook nog volop in onze tuin. Deze keer is dit een cake met rabarber, drop en gember. Dit klinkt misschien een beetje vreemd. En dat is het eigenlijk ook wel. Alleen als je een stuk van deze cake eet is het ineens lang zo gek niet meer. De drop en gember passen perfect bij de zoetzure rabarber.
Ik moet wel toegeven dat toen ik deze cake aan het maken was ik ook mijn twijfels had of dit wel goed uit zou pakken. Zeker toen ik een portie drop aan het smelten was wist ik niet of dit een goed idee was. Voor dit recept heb ik de rabarber eerst in een soort dropsiroop gekookt. Hierdoor was de rabarber al enigszins gekaramelliseerd, en al iets gegaard.


Door de rabarber, met wat siroop, vervolgens onderin het cakeblik te plaatsen heeft het een beetje wat van een tarte tatin. Zie hiervoor ook mijn recept voor deze tarte tatin met sjalotjes. Ook bij deze cake is de onderkant heerlijk gekaramelliseerd. Dit zorgde er bovendien voor dat het een lekkere sappige en smeuïge cake was.
De eigenlijke bovenkant van de cake was mooi gerezen. Bij een gewone cake is dit precies wat je wil. Bij een cake die je op de kop wil serveren is dit alleen niet erg handig. Dit is waarom ik de bovenkant van de cake er recht af heb gesneden. Deze restjes cake kun je zo opeten, of bijvoorbeeld in een toetje verwerken. Ook zonder de rabarber is dit namelijk een verrukkelijke cake.
Ben jij ook gek op rabarber? Probeer dan ook eens deze recepten:




Cake met rabarber, drop en gember
Ingrediënten
- 40 gram drop (ik heb drop van het merk Panda gebruikt)
- 200 ml water
- 1 grote stengel rabarber
- 65 gram boter (op kamertemperatuur)
- 55 gram suiker
- 1 ei
- ¾ theelepel gember
- ¼ theelepel bakpoeder
- 65 gram bloem
- snuf zout
- 10 gram zure room
- 1 eetlepel volle melk
- 2 bolletjes stemgember (in kleine stukjes gesneden)
Instructies
- Snijd de rabarber in kleinere staven die net zo breed zijn als je cakeblik.
- Doe de drop samen met de water in een steelpannetje. Breng dit aan de kook, en roer regelmatig door totdat alle drop is gesmolten. Is het een beetje aan de dikke kant? Voeg dan nog wat extra water toe.
- Als de drop gesmolten is doe je hier de rabarber bij in. Laat dit hoogstens 5 minuten doorkoken. De rabarber moet nog niet helemaal slap zijn.
- Vet je cakeblik in met een beetje boter, en bekleed de bodem van je cakeblik met een bakpapiertje. Zorg ervoor dat het bakpapier aan de lange zijden van het cakeblik iets uitsteekt aan beide kanten. Dan kan je uiteindelijk de cake er makkelijker uit tillen.
- Haal de rabarber uit de dropsiroop, en leg deze onderin je cakeblik. Lepel hier nog een beetje van de siroop overheen. Pas wel op dat je er niet té veel in doet. Anders wordt je cake moeilijk gaar.
- Verwarm de oven alvast voor op 180 °C.
- Doe de boter en suiker in een beslagkom, en mix dit door tot een romige massa.
- Voeg vervolgens ook het ei toe, en mix nog even goed door elkaar.
- Meng de bloem, bakpoeder en gemberpoeder in een aparte kom.
- Voeg nu ook het bloemmengsel toe aan de overige ingrediënten, en zorg dat alles goed gemengd is. Voeg op het laatst ook de zure room, melk en de stemgember toe. Meng dit nog even kort door elkaar.
- Giet het beslag nu in het cakeblik. Bak de cake in circa 30 minuten gaar. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Wanneer deze er droog uitkomt is de cake klaar. Laat de cake vervolgens afkoelen.
Opmerkingen

Blauwe bessen biscuits
Misschien ook interessant

Guinness brownies met whiskey karamel
december 13, 2023
Speculaas blondies
december 1, 2024