Plaatcake met bramen, kokos en limoen
Soms heb je zin om iets te maken, maar niet om uren in de keuken te staan. Dan kom ik vaak uit op plaatgebak. Zo ook deze keer. De combinatie van bramen en kokos vind ik heel erg lekker. Een makkelijke keuze dus om dit te verwerken in een plaatcake.
De kruimeltopping zorgt voor een lekkere knapperige structuur. Ik heb nog wat limoenrasp aan de bramen toegevoegd om het geheel nog wat frisser te maken. Ik had nog wat blaadjes munt uit onze tuin gehaald om erbij te serveren. Een paar van zulke groene blaadjes, en je gebak ziet er nog mooier uit.
Ik had een vrij grote bakblik gebruikt, waardoor het voor ons tweetjes toch wat veel was. Nu kon ik voor de tweede keer die week gebak meenemen naar werk, maar ik vond het ook wel een goed idee om te kijken of dit goed in te vriezen was. Het resultaat? Je kan dit prima invriezen, en mocht je onverwacht bezoek hebben kan je zo een lekker hapje tevoorschijn toveren. De kruimellaag is dan alleen wel niet meer zo knapperig als wanneer je hem net uit de oven haalt.
Plaatcake met bramen, kokos en limoen
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 10 gram bakpoeder
- 225 gram lichtbruine basterdsuiker
- 200 gram boter
- 80 gram gemalen kokos
- 2 eieren
- 400 gram bramen
- 1 theelepel limoenrasp
- 30 gram havermout
- 2 eetlepels amandelschaafsel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet een bakblik met een afmeting van 23x33 cm in met boter. En bekleed het bakblik met bakpapier. Zorg dat dit aan twee zijden een beetje over het bakblik heen hangt. Dit zorgt dat je de koek uiteindelijk makkelijk uit de vorm tilt.
- Doe de bloem, bakpoeder, havermout en basterdsuiker samen in een kom. Voeg ook het zout toe.
- Voeg de boter in kleine blokjes toe, en kneed dit met je handen door. Doe dit tot je een kruimeldeeg hebt.
- Voeg de gemalen kokos toe, en meng dit goed door elkaar.
- Haal ongeveer 1/5 van het deeg (circa 150 gram) uit de kom, en doe dit in een aparte kom. Dit houd je apart voor de kruimellaag.
- Meng nu de eieren door het resterende deeg.
- Verdeel het deeg nu over het bakblik. Druk aan met de achterkant van een lepel.
- Doe ondertussen de bramen in een kom. Als het grote bramen zijn kan je ze in kleinere stukjes snijden. Doe hier de limoenrasp doorheen, en meng het geheel.
- Verdeel vervolgens de bramen ook over het bakblik.
- Nu voeg je ook de kruimellaag toe, Als laatste verdeel je ook het amandelschaafsel over het bakblik.
- Bak het geheel ongeveer 60 minuten. Als de bovenkant goudbruin is, en een satéprikker er schoon uit komt is het klaar.
- Laat het geheel even afkoelen. Vervolgens til je de koek uit de vorm en snij je deze in stukken. Nu kan je de koek serveren.
7 Comments
Roelien
Hoi,
Ik ben deze plaatcake aan het bakken maar ik mis wanneer je de havermout toe moet voegen. Ik heb het maar bij de crumblelaag gevoegd.
Het ruikt al lekker in de keuken en ik hoop dat het ook zo smaakt. Maar dat komt vast goed 😉
Groetjes, Roelien
Irene
Hallo Roelien,
Wat leuk dat je dit aan het bakken bent!
Ik zie dat ik per ongeluk ben vergeten aan te geven wanneer de havermout erdoor moet. Deze moet inderdaad ook door het kruimeldeeg. Ik heb het gelijk in het recept aangepast.
Ben benieuwd hoe het smaakt;)
Elvira
Wat moet je doen met de havermout?
Irene
Hallo Elvira,
Ik zie dat ik dit was vergeten aan te geven in het recept. De havermout moet ook door het kruimeldeeg. Ik heb het gelijk aangepast.
Mocht je het al hebben gebakken, ik vermoed dat het ook zonder de havermout een lekkere cake zal zijn.
Veel bakplezier;)
Zama
Heel erg lekker! Bedankt voor het delen
Linda
Waanzinnig lekker!!!
Dat frisse van de limoenrasp, de subtiele kokossmaak, echt verrukkelijk.
Er waren geen verse bramen verkrijgbaar en diepvries durfde ik niet aan vanwege mogelijk meer vocht dus ik heb verse blauwe bessen genomen. Een prima alternatief.
Irene
Hallo Linda,
Wat fijn dat het gelukt is, en het ook goed heeft gesmaakt:)
Blauwe bessen lijken mij er inderdaad ook heerlijk bij!