Walnotenkoekjes met vijgen
Toen wij in Montenegro op vakantie waren hebben wij volop vijgen gegeten. Er stonden ook allerlei kraampjes aan de weg waar vijgen verkocht werden. Net nadat we in Montenegro aangekomen waren stonden we even stil bij zo’n kraampje. Voordat ik het wist was een oud vrouwtje al een zak vijgen aan het inpakken. Voor 10 euro had zij mij een zak vijgen verkocht.
Even daarna zagen we dat overal langs de weg vijgenbomen, met mooie rijpe vijgen, stonden. Je kon ze dus zomaar van de boom plukken. Deze 10 euro was dus behoorlijk aan de prijzige kant. Desalniettemin, de vijgen waren heerlijk.
Sindsdien denk ik altijd als ik vijgen eet aan deze vakantie. Zo ook als ik dit koekje eet. Dat is het leuke aan eten, het kan je zo terugbrengen naar een plek.
Ik heb de vijgencompote voor deze koekjes zelf gemaakt. Dit is een compote met vijgen, dadels, amandelen en sinaasappel. Deze is ook heerlijk voor andere toepassingen, zoals bij een kaasplankje. Je kan ook prima een vijgencompote of -jam uit de supermarkt gebruiken. Daarmee zijn de koekjes ook heerlijk!
Als het koekje net uit de oven komt is het nog vrij fragiel. Laat ze even rustig afkoelen voordat je ze serveert.
Walnotenkoekjes met vijgen
Ingrediënten
- 220 gram boter
- 240 gram bloem
- 225 gram walnoten
- 100 gram suiker
- 1 ei
- theelepel vanille extract
- snuf zout
- 50 gram poedersuiker
- 100 gram vijgencompote of -jam (uit de supermarkt of zelfgemaakt (zie de opmerkingen voor het recept))
Instructies
- Doe de walnoten in een blender of keukenmachine, en maal ze redelijk fijn. Er mogen nog best wel wat grovere stukken tussen zitten.
- Doe de boter, de suiker, het zout en het vanille extract in een kom, en mix door elkaar totdat het een romig geheel is.
- Voeg het ei toe, en meng alles door elkaar.
- Doe vervolgens ook de walnoten en de bloem bij het romige mengsel. Meng alles ook weer goed door elkaar. Dek de kom af en zet deze vervolgens voor ongeveer 1 uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Maak balletjes van het deeg, en plaats deze op de bakplaat. Druk de balletjes een beetje plat, en maak een kuiltje met je duim of een lepeltje.
- Doe in de kuiltjes een lepeltje compote.
- Bak de koekjes ongeveer 15-18 minuten. De koekjes hoeven niet helemaal goudbruin te kleuren. Als ze een beetje bruin beginnen te worden, en ook de onderkant van de koekjes lichtelijk bruin is zijn de koekjes klaar.
- Laat de koekjes even afkoelen. Als je ze te snel probeert te verplaatsen zullen ze uit elkaar vallen. Verplaats de koekjes als ze enigszins afgekoeld zijn, maar nog niet helemaal, naar een rooster. Bestuif ze nu ze nog warm zijn lichtelijk met poedersuiker, en laat vervolgens verder afkoelen.
3 Comments
Frederic Meyering
Love your recipes. I am converting them to English and adding them to my “Paprika” app where I save all my recipes. Thank you Irene. 💕❤️
Irene
Thank you, Fred! Happy to hear that you love the recipes:)
Emmy
Lieve Irene, wat ziet dat er héérlijk uit!
Het water loopt al in mijn mond, kan niet wachten om ze te proeven…
Liefs, Emmy