koek taaitaai taai sint sinterklaas amandel speculaas stroop anijs honing
Koekjes

Taaitaai met stroop

Het is bijna Sinterklaas, dus wat recepten voor pakjesavond kunnen nu niet ontbreken. Een recept wat ik daarvoor met jullie wil delen is het recept voor taaitaai. Iets wat ik erg graag rond deze tijd van het jaar eet. Veel mensen hebben wel eens pepernoten of kruidnoten gebakken. Taaitaai is dan toch alleen wat minder populair. Zelf is dit toch wel een grote favoriet bij mij.

De naam taaitaai zegt het al, het is een taai koekje. Alleen als het echt net uit de oven komt kan het nog wel een beetje knapperig lijken. Dit trekt alleen wel snel weer weg. En dat is ook de bedoeling. Juist de structuur van dit koekje maakt het zo bijzonder.

Qua smaak heeft het wel wat weg van speculaas. Dat is niet gek, want er zitten doorgaans ook speculaaskruiden doorheen. Deze koop je gewoon kant-en-klaar, of je kan ook je eigen mix maken. Speculaaskruiden is namelijk gewoon een mix van kaneel, koriander, nootmuskaat, kruidnagel, gember en kardemom. Met deze kruiden maak je een heerlijk kruidig koekje. In taaitaai voeg je daarnaast ook nog anijs toe. Dit geeft het een typische smaak. Ik heb hiervoor anijszaad fijngestampt.koek taaitaai taai sint sinterklaas amandel speculaas stroop anijs honing

Verder zit in dit recept zowel honing als stroop. Dit zorgt voor lekker veel smaak. Ondanks dat er behoorlijk wat zoetigheid in dit koekje zit vind ik het uiteindelijk niet een extreem zoet koekje. Misschien komt dit door de rogge. Dat maakt het denk ik juist ook zo lekker. Een vet koekje is dit overigens ook niet, er zit namelijk geen boter of olie door het deeg.

Let er wel op dat je het deeg voor de taaitaai voordat je het bakt een dagje moet laten rusten. Hier zal je dus in je planning rekening mee moeten houden. Verder is het, op wat pittig kneedwerk na, een makkelijk te maken koekje.

Ook deze recepten zijn geschikt voor tijdens Sinterklaas:

koek taaitaai taai sint sinterklaas amandel speculaas stroop anijs honing

koek taaitaai taai sint sinterklaas amandel speculaas stroop anijs honing

Taaitaai met stroop

Een echte lekkernij voor tijdens Sinterklaas, taaitaai. Dit taaie koekje is verrukkelijk. En leuk om nog wat amandelschaafsel of greinsuiker over de koeken te doen.

Ingrediënten
  

Ingrediënten dag 1

  • 225 gram roggemeel
  • 75 gram bloem
  • ¼ theelepel zout
  • 60 gram honing
  • 70 gram stroop
  • 70 ml water
  • 70 gram donkerbruine basterdsuiker

Ingrediënten dag 2

  • 40 gram honing
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1-2 eetlepels gemalen anijszaad
  • 1 ei (geklutst)

Instructies
 

  • Doe de honing, stroop, basterdsuiker en het water in een steelpannetje. Breng dit aan de kook. Roer af en toe goed door de pan. Als het kookt, en de suiker opgelost is haal je het pannetje van het vuur.
  • Doe de bloem, rogge en het zout in een aparte kom, en meng dit door elkaar. Giet hier ook het suikermengsel bij. Meng dit goed door elkaar. Je zal merken dat dit een vrij plakkerig en stug deeg is. Wanneer het gemengd is verpak je het deeg in plasticfolie, en laat je het 1 dag op kamertemperatuur staan.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C, en bekleed je bakplaat met bakpapier.
  • Verbrokkel het deeg in een kom in stukken. Probeer vrij kleine stukjes te maken, dit zorgt ervoor dat je het later makkelijker mengt. Doe hier vervolgens ook de honing, bakpoeder, anijs en speculaaskruiden bij. Kneed dit vervolgens goed door elkaar. Je zal merken dat dit vrij zwaar is, doordat het deeg al erg taai is. Je zal dus even wat spierkracht moeten gebruiken. Als je het gevoel hebt dat alles goed gemengd is kan je stoppen met kneden.
  • Bestrooi je aanrecht met wat bloem, en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 6 mm. Steek hier koekjes uit. Ik heb zelf ovale en ronde koekjes uit het deeg gestoken. Maar een andere vorm kan uiteraard ook.
  • Leg de taaitaai op je bakplaat. Laat een beetje ruimte tussen de koekjes vrij. Bestrijk de koeken met wat ei. Voordat je de koeken in de oven doet kan je nog wat amandelschaafsel of greinsuiker over de koeken strooien.
  • Bak de taaitaai in ongeveer 10 minuten gaar. Net na het bakken kunnen de koeken iets knapperig zijn. Dit trekt nog wel weg als je ze even laat staan.

Opmerkingen

Wil je een patroontje op je taaitaai? Dan kun je het prima insnijden met een mesje. Ik heb de ovaalvormige koeken deels als blaadje ingesneden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept