Ga terug
koek taaitaai taai sint sinterklaas amandel speculaas stroop anijs honing

Taaitaai met stroop

Een echte lekkernij voor tijdens Sinterklaas, taaitaai. Dit taaie koekje is verrukkelijk. En leuk om nog wat amandelschaafsel of greinsuiker over de koeken te doen.

Ingrediënten
  

Ingrediënten dag 1

  • 225 gram roggemeel
  • 75 gram bloem
  • ¼ theelepel zout
  • 60 gram honing
  • 70 gram stroop
  • 70 ml water
  • 70 gram donkerbruine basterdsuiker

Ingrediënten dag 2

  • 40 gram honing
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1-2 eetlepels gemalen anijszaad
  • 1 ei (geklutst)

Instructies
 

  • Doe de honing, stroop, basterdsuiker en het water in een steelpannetje. Breng dit aan de kook. Roer af en toe goed door de pan. Als het kookt, en de suiker opgelost is haal je het pannetje van het vuur.
  • Doe de bloem, rogge en het zout in een aparte kom, en meng dit door elkaar. Giet hier ook het suikermengsel bij. Meng dit goed door elkaar. Je zal merken dat dit een vrij plakkerig en stug deeg is. Wanneer het gemengd is verpak je het deeg in plasticfolie, en laat je het 1 dag op kamertemperatuur staan.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C, en bekleed je bakplaat met bakpapier.
  • Verbrokkel het deeg in een kom in stukken. Probeer vrij kleine stukjes te maken, dit zorgt ervoor dat je het later makkelijker mengt. Doe hier vervolgens ook de honing, bakpoeder, anijs en speculaaskruiden bij. Kneed dit vervolgens goed door elkaar. Je zal merken dat dit vrij zwaar is, doordat het deeg al erg taai is. Je zal dus even wat spierkracht moeten gebruiken. Als je het gevoel hebt dat alles goed gemengd is kan je stoppen met kneden.
  • Bestrooi je aanrecht met wat bloem, en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 6 mm. Steek hier koekjes uit. Ik heb zelf ovale en ronde koekjes uit het deeg gestoken. Maar een andere vorm kan uiteraard ook.
  • Leg de taaitaai op je bakplaat. Laat een beetje ruimte tussen de koekjes vrij. Bestrijk de koeken met wat ei. Voordat je de koeken in de oven doet kan je nog wat amandelschaafsel of greinsuiker over de koeken strooien.
  • Bak de taaitaai in ongeveer 10 minuten gaar. Net na het bakken kunnen de koeken iets knapperig zijn. Dit trekt nog wel weg als je ze even laat staan.

Opmerkingen

Wil je een patroontje op je taaitaai? Dan kun je het prima insnijden met een mesje. Ik heb de ovaalvormige koeken deels als blaadje ingesneden.