Suikerlatten met komijn
Friese suikerlatten, ofwel Fryske sûkerlatten, zijn koeken die wij vroeger regelmatig in huis hadden. In Friesland kom je deze dan ook veel tegen. Laatst had ik al eens de traditionele uitvoering gemaakt. En ook al eens een variant met pumpkin spice en maple syrup. Deze vielen erg goed in de smaak. Sindsdien bak ik erg regelmatig suikerlatten.
Suikerlatten zijn namelijk erg makkelijk om te maken, en een ideaal recept voor als je net even een beetje ei over hebt. In een suikerlat zit maar een beetje ei, dus dit is een perfecte bestemming voor je restjes. En je hoeft dan ook zeker niet elke keer hetzelfde te maken. Je kan er namelijk heel goed nog smaken aan toevoegen. Niet voor niets dat dit al de derde keer is dat er een recept voor suikerlatten op mijn blog verschijnt.
De komijn, in combinatie met het mangoglazuur, geeft deze uitvoering van de suikerlat een Indiase twist. Ik had voorafgaand een beetje mijn twijfels of dit goed zou uitpakken, maar dit bleek toch maar weer eens een erg succesvolle creatie. Wellicht is dit tot nu toe wel mijn favoriet. Komijn vind ik sowieso erg lekker in zoete recepten. Zie bijvoorbeeld ook mijn komijnkoekjes. Het geeft je gebak toch net even iets hartigs.
Daarnaast vond ik het erg lekker om deze koeken nog te bestrijken met een laag glazuur. Het glazuur heb ik op smaak gebracht met gedroogd mangopoeder. Een smaak die heel erg goed bij de komijn past. Zo’n koek noem je met glazuur vervolgens ook wel smulkoeken. Ook als je het glazuur weglaat zijn dit trouwens heerlijke koeken.
Ook deze koekjes zijn makkelijk te maken, en ideaal om wat restjes op te maken:
Suikerlatten met komijn
Ingrediënten
- ½ ei 40 gram
- 250 gram bloem
- 150 gram witte basterdsuiker
- 7,5 gram bakpoeder
- 3 gram zout
- 60 ml volle melk
- 30 gram boter op kamertemperatuur
- ½-1 theelepel suiker
- 1 theelepel komijn
Optioneel: mangoglazuur
- 1 theelepel gedroogd mangopoeder
- 80 gram poedersuiker
- ½ eetlepel water
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier, of een siliconen bakmat.
- Doe alle ingrediënten, met uitzondering van de theelepel gewone suiker, in een beslagkom. Kneed dit tot een samenhangend deeg.
- Verdeel het deeg in twee stukken, en rol ieder stuk uit tot een lat van circa 25 cm lang. Laat wat ruimte vrij tussen de twee latten. Bestrooi de latten met de overgebleven suiker.
- Bak de koeken in circa 20-25 minuten gaar. Ze horen enigszins bleek te blijven. Laat afkoelen op een rooster.
Indien gewenst: mangoglazuur
- Meng alle ingrediënten voor het glazuur in een kommetje totdat je een glad en smeerbaar glazuur hebt. Is dit nog niet zo? Voeg dan nog een beetje water toe.
- Verdeel het glazuur over de koeken. Laat dit vervolgens uitharden. Dit duurt zeker een uurtje.