Rava ladoo (of rava laddu)
Rava ladoo of rava laddu zijn snacks die oorspronkelijk uit India komen. Het zijn kleine zoete balletjes gemaakt van onder andere griesmeel, ghee, kokos en noten. Een erg lekker hapje, die als het ware smelt in je mond. Een verrukkelijk hapje!
Dit hapje wordt vaak tijdens Indiase feesten zoals Diwali gegeten. Zelf vond ik het heerlijk om als soort koekje bij de thee te eten. Een lekker gekruid koekje, met verschillende texturen. Doordat je de ghee bakt, en de griesmeel samen met onder andere kokos roostert, zal je huis ontzettend lekker gaan ruiken.
In hoofdzaak bestaan deze balletjes uit ghee, griesmeel en suiker. Qua suiker heb ik jaggery gebruikt. Dit is een soort suiker die veel in India wordt gebruikt, en lijkt wel wat op rietsuiker. Dus je zou dit ook hierdoor kunnen vervangen, of gewone suiker kunnen gebruiken. Verder kan je nog diverse ingredienten toevoegen. Ik heb er zelf noten, kokos en rozijnen aan toegevoegd. Een heerlijk hapje!
Op zoek naar meer buitenlandse, in Nederland mogelijk iets ongebruikelijke, snacks? Probeer dan ook eens deze recepten:
Rava ladoo (of rava laddu)
Ingrediënten
- 15 gram ghee (geklaarde boter)
- 20 gram cashewnoten (verkruimeld)
- 15 gram rozijnen
- 10 gram gedroogde papaja (kleine stukjes)
- 95 gram griesmeel (semolina)
- 15 gram volkorenmeel
- 20 gram jaggery (of rietsuiker)
- 20 gram suiker
- 1 theelepel kardemom
- snuf kaneel
- snuf zout
- 25 gram amandelmeel
- 15 gram geraspte kokos
- 50 ml volle melk
- 1 eetlepel slagroom
Instructies
- Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Doe de ghee in de pan, en laat dit smelten. Voeg vervolgens ook de cashews, rozijnen en papaja stukjes toe. Verwarm dit een half minuutje terwijl je dit continu roert.
- Voeg nu ook de griesmeel en het volkorenmeel toe. Bak dit ongeveer 5 minuten terwijl je dit blijft roeren.
- Voeg de amandelmeel en kokos toe, en bak dit nog ongeveer 2 minuten.
- Voeg nu ook de suiker, jaggery, zout, kardemom en kaneel toe. Bak dit 1 minuutje totdat het lichtbruin is, en op nat zand lijkt.
- Doe dit vervolgens in een beslagkom, en laat een paar minuten afkoelen. Voeg vervolgens de eetlepel slagroom toe. Voeg de melk geleidelijk aan ook toe. Meng dit door elkaar.
- Vet je handen iets in, en rol balletjes van ongeveer 40 gram van het deeg. Wanneer je deeg nog iets te droog is, en er na stevig aandrukken geen balletje vormt, dan kun je nog een klein beetje melk toevoegen.
- Bewaar de balletjes in de koelkast.