Friese pepernoten
Sinterklaas is weer in het land, en dat betekent onder andere dat er weer volop pepernoten gegeten worden. In Friesland, waar ik vandaan kom, waren pepernoten vaak net iets anders. Je kreeg van de Sint namelijk Friese pepernoten.
Friese pepernoten hebben een andere structuur dan de gewone pepernoten. Ze zijn namelijk vrij luchtig, en knapperig. Tegelijkertijd zijn ze nog wel chewy, zoals taaitaai ook wel is. Qua Smaak is anijs ook vaak wat sterker aanwezig. Aangezien ik ook groot liefhebber ben van taaitaai is het niet gek dat ik ook groot fan ben van de Friese pepernoten. Hiervoor zou ik mijn schoen wel zetten.
Vroeger kon je deze soort pepernoten ook wel in de supermarkt kopen. Bolletje verkocht deze variant zelfs. Een aantal jaar geleden is deze echter uit het assortiment gehaald. De reguliere pepernoten en kruidnoten verkopen veel beter, waardoor het blijkbaar niet meer interessant was om ook de Friese pepernoot te blijven produceren. Dit betekende dat ik deze maar zelfs moest gaan maken.
Het maken van deze soort pepernoten is niet ingewikkeld. Voor de beste smaak zul je het deeg wel even een nachtje moeten laten staan. Dan trekken de smaken goed in het deeg.
Ook deze creaties zijn ideaal voor tijdens Sinterklaasavond:
- Chocolade kruidnoten suikerlatten
- Karamel zeezout fudge met kruidnoten
- Bokkenpootjes met speculaas
- Taaitaai met stroop
Friese pepernoten
Ingrediënten
- 210 gram honing
- 105 gram bruine basterdsuiker
- snuf zout
- 1½ eetlepels slagroom
- 7 gram speculaaskruiden
- 5 gram anijszaad (fijngestampt)
- 160 gram bloem
- 160 gram volkorenmeel
- 10 gram bakpoeder
- 1 ei (geklutst)
- zonnebloemolie om mee in te vetten
Instructies
- Doe de honing en bruine basterdsuiker in een steelpannetje, en verwarm dit zodat de suiker iets is opgelost. Het hoeft niet te koken. De suiker hoeft alleen iets opgelost te zijn. Voeg hier vervolgens ook de slagroom en zout aan toe. Doe dit in een beslagkom.
- Meng alle droge ingrediënten (bloem, volkorenmeel, bakpoeder, anijszaad en speculaaskruiden) met elkaar in een aparte kom. Voeg dit toe aan je suiker en honing. Meng dit met een spatel (of je handen) door elkaar. Het zal aardig plakken.
- Vet een beslagkom in met een laagje zonnebloemolie. Vet ook je handen hier iets mee in. Doe je deeg in deze kom, en kneed nog even kort door. Het is de bedoeling dat het deeg iets van de olie opneemt. Vet hierna de kom nogmaals in met een beetje zonnebloemolie. Maak een bal van je deeg, en rol deze hier doorheen.
- Verpak het deeg in vershoudfolie, en laat een nachtje (of langer) in de koelkast rusten.
- Haal je deeg uit de koelkast, en verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed je bakplaat met bakpapier.
- Verdeel het deeg in stukjes van ongeveer 5 gram, en rol hier bolletjes van. Druk deze iets plat op je bakplaat. Laat een beetje ruimte tussen de pepernoten vrij. Bestrijk ze stuk voor stuk met een kwastje met wat ei. Bak in ongeveer 15 minuten gaar. Zorg ervoor dat je ze niet te lang bakt. Door alle suikers worden ze anders namelijk keihard.
- Laat de pepernoten afkoelen op een rooster.