Friese pepernoten zijn even net wat anders dan de gewone pepernoten. Ze zijn luchtig, knapperig, maar tegelijkertijd ook wat taai. En ze smaken net wat meer naar anijs. Onwijs lekker!Met dit recept maak je een flinke bak vol.
Doe de honing en bruine basterdsuiker in een steelpannetje, en verwarm dit zodat de suiker iets is opgelost. Het hoeft niet te koken. De suiker hoeft alleen iets opgelost te zijn. Voeg hier vervolgens ook de slagroom en zout aan toe. Doe dit in een beslagkom.
Meng alle droge ingrediënten (bloem, volkorenmeel, bakpoeder, anijszaad en speculaaskruiden) met elkaar in een aparte kom. Voeg dit toe aan je suiker en honing. Meng dit met een spatel (of je handen) door elkaar. Het zal aardig plakken.
Vet een beslagkom in met een laagje zonnebloemolie. Vet ook je handen hier iets mee in. Doe je deeg in deze kom, en kneed nog even kort door. Het is de bedoeling dat het deeg iets van de olie opneemt. Vet hierna de kom nogmaals in met een beetje zonnebloemolie. Maak een bal van je deeg, en rol deze hier doorheen.
Verpak het deeg in vershoudfolie, en laat een nachtje (of langer) in de koelkast rusten.
Haal je deeg uit de koelkast, en verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed je bakplaat met bakpapier.
Verdeel het deeg in stukjes van ongeveer 5 gram, en rol hier bolletjes van. Druk deze iets plat op je bakplaat. Laat een beetje ruimte tussen de pepernoten vrij. Bestrijk ze stuk voor stuk met een kwastje met wat ei. Bak in ongeveer 15 minuten gaar. Zorg ervoor dat je ze niet te lang bakt. Door alle suikers worden ze anders namelijk keihard.
Laat de pepernoten afkoelen op een rooster.
Opmerkingen
Iets te hard gebakken? Doe de pepernoten dan in een bak samen met een boterham. Dan worden ze weer iets zachter.