suikerlatten chocolade pepernoten kruidnoten sinterklaas koek bakken
Koekjes,  Plaatkoek en cake

Chocolade kruidnoten suikerlatten

Het is bijna Sinterklaas. Dit betekent ook dat het nu nog kan nu om wat sinterklaasrecepten te delen. Deze keer een makkelijk recept voor suikerlatten, maar dan passend bij Sinterklaas. Dit is overigens ook een recept wat erg geschikt is om last minute nog te maken voor pakjesavond. Het is een stuk makkelijker, en sneller, te maken dan kruidnoten of pepernoten.

Deze suikerlat lijkt eigenlijk wel op een grote uitvoering van een chocolade kruidnoot. Door het deeg zit namelijk speculaas, en hij is bestreken met een laag chocoladeglazuur. Een combinatie van smaken die je dus ook terug vindt in chocolade kruidnoten. De structuur is alleen wel iets anders. Een suikerlat is namelijk niet zo knapperig als een kruidnootje.suikerlatten chocolade pepernoten kruidnoten sinterklaas koek bakken

Friese suikerlatten, ofwel Fryske sûkerlatten, zijn koeken die wij vroeger regelmatig in huis hadden. In Friesland kom je deze dan ook veel tegen. Laatst had ik al eens de traditionele uitvoering gemaakt. En ook al eens een variant met pumpkin spice en maple syrup,  een variant met ube en een variant met komijn. Deze vielen erg goed in de smaak. Sindsdien bak ik erg regelmatig suikerlatten.

Suikerlatten zijn namelijk erg makkelijk om te maken, en een ideaal recept voor als je net even een beetje ei over hebt. In een suikerlat zit maar een beetje ei, dus dit is een perfecte bestemming voor je restjes. En je hoeft dan ook zeker niet elke keer hetzelfde te maken. Je kan er namelijk heel goed nog smaken aan toevoegen. Niet voor niets dat er regelmatig een recept voor suikerlatten voorbij komt.

Nog op zoek naar wat recepten voor Sinterklaas? Ook deze recepten zijn geschikt voor tijdens Sinterklaas:

suikerlatten chocolade pepernoten kruidnoten sinterklaas koek bakken

Chocolade kruidnoten suikerlatten

Er zitten weliswaar geen kruidnoten of pepernoten door deze suikerlatten. Wel doen ze mij er erg aan chocolade kruidnoten denken. Dit door de speculaas en chocolade. Met dit recept maak je twee suikerlatten.

Ingrediënten
  

  • ½ ei 40 gram
  • 250 gram bloem
  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 7,5 gram bakpoeder
  • 3 gram zout
  • 60 ml volle melk
  • 30 gram boter op kamertemperatuur
  • ½-1 theelepel suiker
  • 1-2 theelepels speculaaskruiden

Optioneel: glazuur

  • 20 gram cacaopoeder gesmolten
  • 60 gram poedersuiker
  • ½ eetlepel water

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier, of een siliconen bakmat.
  • Doe alle ingrediënten, met uitzondering van de theelepel gewone suiker, in een beslagkom. Kneed dit tot een samenhangend deeg.
  • Verdeel het deeg in twee stukken, en rol ieder stuk uit tot een lat van circa 25 cm lang. Laat wat ruimte vrij tussen de twee latten. Bestrooi de latten met de overgebleven suiker.
  • Bak de koeken in circa 20-25 minuten gaar. Laat afkoelen op een rooster.

Indien gewenst: glazuur

  • Meng alle ingrediënten voor het glazuur in een kommetje totdat je een glad en smeerbaar glazuur hebt. Is dit nog niet zo? Voeg dan nog een beetje water toe.
  • Verdeel het glazuur over de koeken. Laat dit vervolgens uitharden. Dit duurt zeker een uurtje.

Opmerkingen

Ook zonder het glazuur zijn deze suikerlatten overigens heerlijk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept