stapel pandan banana pancakes
Grensoverschrijdend beslag,  Ontbijt en lunch

Pandan banana pancakes

Ik kreeg laatst een leuke tip voor een recept voor banana pancakes. Onwijs leuk, dus hier moest ik dan uiteraard snel iets mee doen! Het volgen van een recept is alleen iets wat voor mij nagenoeg onmogelijk lijkt te zijn. Ik geef graag overal mijn eigen draai aan. Het toegezonden recept voor banana pancakes was hiervoor in ieder geval een erg mooie basis. Het waren heerlijke luchtige pannenkoekjes. Ik denk dat ik dit basisrecept zeker vaker ga gebruiken.

stapel pandan banana pancakes

Zelf ben ik groot liefhebber van Indonesisch eten, en juist door deze keuken was ik deze keer geïnspireerd. Door pandan in de pannenkoekjes te verwerken krijgt dit gerechtje een Indonesisch tintje. De pandan zorgt ervoor dat de pancakes, net zoals spekkoek, een groene kleur krijgen. Qua smaak is pandan een beetje vergelijkbaar met vanille. De smaak is niet overheersend, en past heel goed bij bananen. Pandan(extract) kun je overigens bij Aziatische supermarkten, of online, kopen.

De pancakes zijn echter nog niet geheel af zonder er een lekkere siroop bij te serveren. Ik heb een heerlijke siroop van bruine suiker gemaakt. Samen met wat in roomboter gebakken plakjes banaan is dit een heerlijke toevoeging.

pandan banana pancake in koekenpan

Tijdens het serveren heb ik nog een dot kokosyoghurt toegevoegd om het wat frisser te maken. En om het geheel af te maken heb ik wat kokosvlokken er overheen gegooid. De combinatie van pandan, banaan, kokos en bruine suiker is verrukkelijk! En de groene pannenkoekjes zien er ook nog eens heel feestelijk uit.

Afgelopen weekend kwam familie bij ons langs. Zij kwamen ook mee lunchen. Voor bezoek is dit altijd een erg tactisch moment om bij ons langs te komen. Tijdens deze lunch heb ik dan ook deze American pancakes geserveerd. Dit gerechtje viel zeker erg goed in de smaak.

Ben je gek op banaan? Dan is dit recept voor gebakken havermout met banaan en pecannoten wellicht ook iets voor jou.

pandan banana pancake met banaan
Groene pandan banana pancake
stapel pandan banana pancakes

Pandan banana pancakes

Dit zijn hele luchtige lekkere pannenkoekjes. Met dit recept maak je ongeveer 16 kleine pancakes. Heerlijk met een siroop van bruine suiker en gekaramelliseerde banaan.
5 van 1 stem

Ingrediënten
  

Pancakes

  • 250 gram bloem
  • 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • ½ theelepel baking soda
  • 1 theelepel pandanextract of pasta
  • ½ theelepel zout
  • 300 ml karnemelk
  • 3-4 bananen (zorg ervoor dat dit erg rijpe bananen zijn)
  • 2 eieren
  • 40 gram gesmolten boter (+ extra voor het invetten van de koekenpan)

Siroop van bruine suiker*

  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 60 ml water
  • 30 gram boter (+ beetje extra voor het invetten van een koekenpan)
  • 1 banaan (of meer indien gewenst)

Serveersuggestie

  • kokosyoghurt
  • kokosvlokken

Instructies
 

Pancakes – beslag maken

  • Prak 2 bananen met een vork fijn. Doe dit vervolgens samen met de karnemelk, het ei, het pandanextract en de gesmolten boter in een kom. Mix dit door elkaar.
  • Doe de bloem, de suiker, het bakpoeder, de baking soda en het zout samen in een kom, en mix dit.
  • Voeg de inhoud van beide kommen nu samen. Het makkelijkst is het om de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten te voegen. Roer dit met een garde door elkaar totdat het geheel goed gemixt is. Ga niet langer door. Er horen klontjes in het beslag te zitten. Laat even staan terwijl je de siroop maakt.

Siroop van bruine suiker

  • Doe de basterdsuiker en het water in een steelpannetje. Breng dit aan de kook, en roer door totdat de suiker geheel opgelost is. Laat nog een paar minuutjes zachtjes doorkoken.
  • Voeg nu ook de boter toe, en roer door totdat de boter ook geheel opgelost is. Haal van het vuur.
  • Snij de banaan in plakjes. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg een klontje boter toe en laat dit smelten. Voeg vervolgens de plakjes banaan toe. Laat dit even een paar minuutjes bakken. Keer de plakjes halverwege een keer om. Bak de plakjes totdat ze een beetje bruin worden, maar zorg wel dat de banaan niet te slap wordt.
  • Schenk de siroop van bruine suiker over de bananenplakjes in de koekenpan. Meng dit allen even goed door elkaar, en haal van het vuur. Laat even afkoelen voordat je het in een kommetje stopt.

Pancakes – bakken

  • Snij, voordat je de pancakes gaat bakken, de overgebleven 1-2 bananen in plakjes. Bekijk zelf wat je een lekkere hoeveelheid vindt. De plakjes voeg je toe wanneer je de pancakes gaat bakken. Dit kun je overigens ook prima weglaten. Zonder zijn de pancakes namelijk ook heerlijk.
  • Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur. Doe een klontje boter in de pan en laat dit smelten. Bak nu de pancakes in de pan. Per pancake heb ik ongeveer 1-1½ eetlepel aan beslag aangehouden. Leg nu ook een paar bananenplakjes op de pancakes. Je kan meerdere pancakes tegelijkertijd in je koekenpan bakken. Als de randjes gaar lijken, en er bubbels in het midden van de pancakes ontstaan, kan je ze omdraaien. Bak ongeveer 2 minuten per kant. Laat vervolgens afkoelen op een rooster of bord. Tussendoor zul je een paar keer even wat nieuwe boter in de pan moeten toevoegen.

Serveertip

  • Doe een dot kokosyoghurt op de warme pancakes. Voeg vervolgens de siroop en gekaramelliseerde bananenplakjes toe. Maak het geheel af door er wat kokosvlokken over te strooien. Ik had overigens ook nog wat extra gewone plakjes banaan toegevoegd. Geniet ervan!

Opmerkingen

* Mocht je meer siroop en/of banaan bij je pancakes willen dan kun je gerust meer maken. Dit kan je ook wel even bewaren in de koelkast. Voordat je het serveert kun je het dan weer even opwarmen.

2 Comments

  • Janny

    5 sterren
    Lieve Irene

    Ze waren idd heel lekker de pandan bananen pancakes ! Ik ga zeker het recept een keer maken.
    En misschien ook nog proberen er een andere smaak bij te voegen, zoals bijvoorbeeld gember.

    Bedankt voor de recepten en de super mooie foto’s, het ziet er allemaal zo keurig en lekker uit.

    Ik zat zo te denken………
    Is heel Holland bakt niet iets voor jou ?

    Gr Janny
    De familie die zeker weten nog wel een keer op de lunch wil langskomen !

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept