Ga terug
stapel pandan banana pancakes

Pandan banana pancakes

Dit zijn hele luchtige lekkere pannenkoekjes. Met dit recept maak je ongeveer 16 kleine pancakes. Heerlijk met een siroop van bruine suiker en gekaramelliseerde banaan.
5 van 1 stem

Ingrediënten
  

Pancakes

  • 250 gram bloem
  • 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • ½ theelepel baking soda
  • 1 theelepel pandanextract of pasta
  • ½ theelepel zout
  • 300 ml karnemelk
  • 3-4 bananen (zorg ervoor dat dit erg rijpe bananen zijn)
  • 2 eieren
  • 40 gram gesmolten boter (+ extra voor het invetten van de koekenpan)

Siroop van bruine suiker*

  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 60 ml water
  • 30 gram boter (+ beetje extra voor het invetten van een koekenpan)
  • 1 banaan (of meer indien gewenst)

Serveersuggestie

  • kokosyoghurt
  • kokosvlokken

Instructies
 

Pancakes - beslag maken

  • Prak 2 bananen met een vork fijn. Doe dit vervolgens samen met de karnemelk, het ei, het pandanextract en de gesmolten boter in een kom. Mix dit door elkaar.
  • Doe de bloem, de suiker, het bakpoeder, de baking soda en het zout samen in een kom, en mix dit.
  • Voeg de inhoud van beide kommen nu samen. Het makkelijkst is het om de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten te voegen. Roer dit met een garde door elkaar totdat het geheel goed gemixt is. Ga niet langer door. Er horen klontjes in het beslag te zitten. Laat even staan terwijl je de siroop maakt.

Siroop van bruine suiker

  • Doe de basterdsuiker en het water in een steelpannetje. Breng dit aan de kook, en roer door totdat de suiker geheel opgelost is. Laat nog een paar minuutjes zachtjes doorkoken.
  • Voeg nu ook de boter toe, en roer door totdat de boter ook geheel opgelost is. Haal van het vuur.
  • Snij de banaan in plakjes. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg een klontje boter toe en laat dit smelten. Voeg vervolgens de plakjes banaan toe. Laat dit even een paar minuutjes bakken. Keer de plakjes halverwege een keer om. Bak de plakjes totdat ze een beetje bruin worden, maar zorg wel dat de banaan niet te slap wordt.
  • Schenk de siroop van bruine suiker over de bananenplakjes in de koekenpan. Meng dit allen even goed door elkaar, en haal van het vuur. Laat even afkoelen voordat je het in een kommetje stopt.

Pancakes - bakken

  • Snij, voordat je de pancakes gaat bakken, de overgebleven 1-2 bananen in plakjes. Bekijk zelf wat je een lekkere hoeveelheid vindt. De plakjes voeg je toe wanneer je de pancakes gaat bakken. Dit kun je overigens ook prima weglaten. Zonder zijn de pancakes namelijk ook heerlijk.
  • Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur. Doe een klontje boter in de pan en laat dit smelten. Bak nu de pancakes in de pan. Per pancake heb ik ongeveer 1-1½ eetlepel aan beslag aangehouden. Leg nu ook een paar bananenplakjes op de pancakes. Je kan meerdere pancakes tegelijkertijd in je koekenpan bakken. Als de randjes gaar lijken, en er bubbels in het midden van de pancakes ontstaan, kan je ze omdraaien. Bak ongeveer 2 minuten per kant. Laat vervolgens afkoelen op een rooster of bord. Tussendoor zul je een paar keer even wat nieuwe boter in de pan moeten toevoegen.

Serveertip

  • Doe een dot kokosyoghurt op de warme pancakes. Voeg vervolgens de siroop en gekaramelliseerde bananenplakjes toe. Maak het geheel af door er wat kokosvlokken over te strooien. Ik had overigens ook nog wat extra gewone plakjes banaan toegevoegd. Geniet ervan!

Opmerkingen

* Mocht je meer siroop en/of banaan bij je pancakes willen dan kun je gerust meer maken. Dit kan je ook wel even bewaren in de koelkast. Voordat je het serveert kun je het dan weer even opwarmen.