IJsschep met ijs van vijgenblad en vijgen
Beslagen (t)en ijs,  IJs en desserts

Vijgenbladijs

Wij hebben een vijgenboom. Nee, ik kan beter zeggen we hebben een vijgenboompje. Begin dit jaar hebben wij deze gekocht. Toen was het nog maar een klein steeltje met één blaadje eraan. Ons boompje is inmiddels aardig gegroeid, maar het oogsten van vijgen konden we dit jaar zeker vergeten.

Nu het herfst is zullen de blaadjes van het boompje er binnenkort af gaan vallen. Dit is dus het moment om het boompje een beetje te mishandelen, en er nu een paar blaadjes af te plukken. Het blad van een vijgenboom is namelijk eetbaar, en heeft veel smaak.

Ik ben een groot liefhebber van ijs. Vooral omdat je vrijwel overal ijs van kan maken. Sinds ik mijn ijsmachine 2 jaar geleden heb gekocht heb ik al wel 100 verschillende smaken gemaakt. Van knoflookijs, cornflakesijs tot rabarberijs. Het aankopen van een ijsmachine was voor mij de grote start om te zoeken naar vreemde, maar wel lekkere, smaakcombinaties. Het verwerken van het vijgenblad tot een romige portie ijs was dan ook een logische keuze.

Ik heb het roomijs verder op smaak gebracht met honing, en het ijs geserveerd met verse vijgen en walnoten. Vijgenblad smaakt vreemd genoeg een beetje naar kokos, en is zeer geschikt om desserts mee te maken. Je zou er ook een lekkere panna cotta van kunnen maken. Ik zou zeggen, heb je ook een vijgenboom staan, pluk er dan nog snel een paar bladeren af en maak er wat lekkers mee.

Kommetje ijs verse vijg walnoot

Lepel ijs van vijgenblad

 

IJsschep met ijs van vijgenblad en vijgen

Vijgenbladijs

Dit is een heerlijk recept voor ijs. Vijgenblad smaakt een beetje naar kokos. Lekker met verse vijgen, honing en walnoten.

Ingrediënten
  

  • 200 ml volle melk
  • 200 ml slagroom
  • 3 eierdooiers
  • 6 vijgenbladeren
  • 50 gram suiker
  • 35 gram honing
  • 1 snuf zout

Instructies
 

  • Heb je geen zelfvriezende ijsmachine? Zorg dan dat je je koelelement op tijd gereed hebt staan!
  • Doe de slagroom, volle melk, suiker en honing in een steelpannetje.
  • Verhit dit mengsel tot dat de suiker is opgelost, en het bijna kookt. Op het moment dat het begint te koken gelijk van het vuur halen.
  • Voeg nu de vijgenbladeren toe, en laat het mengsel afgedekt ongeveer een half uur afkoelen.
  • Doe de eierdooiers in een mengkom, en klop deze los.
  • Verwijder nu de vijgenbladeren uit het roommengsel.
  • Zorg dat je alvast een (metalen) beslagkom, in een grotere pan met ijskoud water, klaar hebt staan. De beslagkom moet drijven in het koude water.
  • Giet voorzichtig een klein beetje van het roommengsel bij de eierdooiers, en roer dit goed door. Voeg nu ook de snuf zout toe.
  • Als de eierdooiers en de scheut van het roommengsel goed gemengd zijn kun je dit in zijn geheel bij het roommengsel in het steelpannetje gieten.
  • Roer dit allen goed door met een houten pollepel, en zet het pannetje weer op laag vuur.
  • Verhit al roerend het gehele mengsel tot een temperatuur van 80-81 graden. Ik gebruik hiervoor een voedselthermometer. Zonder kan echter ook. Op het moment dat het mengsel begint te stomen, en wat gaat indikken, is het klaar. Dit kan je testen door op de achterzijde van je pollepel een streep te trekken met je vinger. Als deze streep blijft staan is het klaar.
  • Giet het mengsel nu al roerend in de koude beslagkom. Roer nog even door om het mengsel iets te helpen afkoelen.
  • Laat het geheel even afkoelen, en dek de kom vervolgens af met vershoudfolie.
  • Stop de kom in de koelkast, en laat het op zijn minst 4 uur rusten. Of laat het een nachtje in de koelkast staan. De smaak zal zich nu verder ontwikkelen.
  • Stop het mengsel in je ijsmachine, en volg verder de instructies van je ijsmachine.
  • Als het ijs klaar is zul je het nog even (1-2 uur) verder moeten laten bevriezen in de vriezer.
  • Serveer het ijs bijvoorbeeld met verse vijgen, honing en walnoten.

Opmerkingen

  1. Vijgenbladeren:Het schijnt dat de meest groene blaadjes het lekkerst zijn.
  2. Sterkere smaak: Wil je dat het ijs nog sterker naar de vijgenbladeren smaakt? Laat de bladeren dan langer in het mengsel zitten.
  3. IJs stabilisator: Soms voeg ik nog een ijs stabilisator toe. Dit kan je online kopen, en zorgt ervoor dat je ijs een nog gladdere en romigere textuur krijgt. Het maakt het ook makkelijker om het ijs te scheppen. Het ijsje van de ijssalon, en het ijs uit de supermarkt, bevat bijna altijd een stabilisator. Zonder stabilisator is je ijs net zo lekker, maar heb je de kans dat het wat meer kristalliseert.
  4. IJsmachine: Zelf heb ik een ijsmachine met ingebouwde compressor. Hierbij hoef je dus geen elementen van tevoren in de vriezer te stoppen. Dit is makkelijk, maar betekent niet dat het ijs minder lekker is wanneer je geen zelfvriezende machine hebt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept