Kersen sorbetijs met tonka
Het is hartje zomer, en dan is het uiteraard heerlijk om een lekker verfrissend ijsje te eten. Op dit moment zijn kersen volop verkrijgbaar. Deze kon ik dan ook niet laten liggen, en vervolgens hier een mooi sorbetijs van te maken.
In dit ijs heb ik ook nog eens tonkabonen toegevoegd. Deze zwarte rimpelige bonen geven een heerlijke smaak aan je ijs. De tonka heeft een hele bijzondere smaak, en doet wel wat denken aan een combinatie van vanille, amandel en kaneel. Smaken die erg goed bij kersen passen. Tonkabonen vind je niet in de supermarkt. Je kan ze in speciaalzaken vinden, of gewoon online bestellen. Niet alleen in dit ijs is tonka heerlijk. Het is ook zeker een aanrader om het in andere baksels toe te passen.
Ik ben gek op sorbetijs. Ik probeer altijd zo veel mogelijk fruit erin te verwerken, en de smaak van het fruit zoveel mogelijk tot zijn recht te laten komen. Bij dit ijs is dat erg goed gelukt. De kersen zijn daarbij wel bepalend voor het resultaat. Zorg er dus voor dat je goed rijpe kersen hebt.
Heb je nog ruimte over in je vriezer? Maak dan ook eens deze ijsjes:
Kersen sorbetijs met tonka
Ingrediënten
- 100 gram suiker
- 100 ml water
- 450 gram verse kersen (ontpit)
- sap van ½ citroen
- 2 tonkabonen
Instructies
- Heb je geen zelfvriezende ijsmachine? Zorg dan dat je je koelelement op tijd gereed hebt staan!
- Doe de suiker samen met het water in een steelpannetje, en breng aan de kook. Als de suiker opgelost is kan je het pannetje van het vuur halen.
- Voeg de kersen en het citroensap toe aan de suikersiroop. Pureer dit met een staafmixer of keukenmachine fijn.
- Je kan nu ervoor kiezen om het geheel door een zeef te halen als je erg glad ijs wil hebben. Ik heb dit zelf niet gedaan, en vond het dan ook helemaal niet storend.
- Voeg nu ook de 2 tonkabonen toe, en laat het geheel afkoelen. Laat de smaak van de tonkabonen goed in het ijs trekken. Wanneer je mengsel iets is afgekoeld kan je het verder in de koelkast laten afkoelen.
- Stop het mengsel in je ijsmachine, en volg verder de instructies van je ijsmachine. Als het ijs klaar is zul je het nog even (1-2 uur) verder moeten laten bevriezen in de vriezer.