Sodabread mediterraans met walnoot en tomaat
Brood,  Hartige recepten

Mediterraan soda bread

Als je zin hebt in versgebakken brood, maar er niet op zit te wachten om lang te wachten tot je deeg is gerezen, is soda bread de perfecte uitkomst. Dit is brood wat niet op basis van gist wordt gemaakt, maar zijn rijskracht verkrijgt door baking soda. Ook hoef je dit brood niet te kneden. Je moet de ingrediënten enkel mengen, en de oven inschuiven. Makkelijker kan bijna niet.

Soda bread is lekker, maar qua smaak ligt mijn voorkeur toch wel echt bij andere broodsoorten. Dit is dan ook waarom ik graag wat extra smaakmakers toevoeg aan soda bread. In dit geval heb ik gekozen voor groene olijven, zongedroogde tomaten, walnoten en oregano.

Sodabread mediterraans met walnoot en tomaat

Sodabread mediterraans met walnoot en tomaat

Mediterraan soda bread

Dit brood zet je binnen de kortste keren op tafel. Lekker met de toevoeging van oregano, walnoten, olijven en zongedroogde tomaten.

Ingrediënten
  

  • 500 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 1 zakje baking soda (staat ongeveer gelijk aan één theelepel)
  • 300 ml karnemelk
  • 100 ml melk
  • 70 gram gesmolten boter
  • 5-6 zongedroogde tomaten, in stukjes gesneden (uit een potje)
  • 40 gram groene olijven, in stukjes gesneden
  • 40 gram walnoten, in stukjes gesneden (voor het beste resultaat kun je de walnoten van tevoren kort roosteren in de oven)
  • 1 theelepel gedroogde oregano (of wat blaadjes verse oregano)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Doe de bloem, baking soda en het zout in een grote kom. Meng dit kort door elkaar.
  • Voeg nu ook de gesmolten boter, karnemelk en melk toe. Meng dit vervolgens ook door elkaar.
  • Doe nu ook de olijven, zongedroogde tomaten, walnoten en oregano door het geheel, en meng (met je handen) door elkaar totdat alles goed verdeeld is. Zorg dat je niet te lang kneed!
  • Maak een bal van het deeg, en stort op de bakplaat.
  • Druk de bal iets plat, en snijd met een scherp mes een kruis in de bovenkant.
  • Doe de bakplaat in de oven, en bak het brood ongeveer in 40 minuten goudbruin.
  • Laat het brood even afkoelen op een rooster. Serveer het brood nog op de dag zelf.

Opmerkingen

Voeg gerust meer olijven, zongedroogde tomaten en walnoten toe.
Hou je niet zo van olijven, zongedroogde tomaten, walnoten of oregano? Dat is geen probleem! Je kan een soda bread zo vullen zoals je zelf wil. Wil je geen hartig brood? Voeg dan bijvoorbeeld rozijnen en noten toe.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept