
Everything kaasstengels
Laatst had ik zelf bladerdeeg gemaakt. Zoals alleen regelmatig bij mij voorkomt had ik weer eens veel te veel gemaakt. Restjes gooi ik nooit weg, maar probeer hier meestal iets nieuws mee te maken. En met een restje bladerdeeg maak je heel makkelijk kaasstengels!
Deze kaasstengels zijn naast Parmezaanse kaas ook bestrooid met ‘Everything’ kruiden. Dit komt van de zogeheten ‘Everything bagel’. Dit is een topping die onder andere bestaat uit sesam, maanzaad en knoflook die je vaak bovenop een bagel tegenkomt. Ik vind het een heerlijke kruidenmix die ook perfect past bij kaasstengels. Je kan gerust een ruime portie van deze kruidenmix maken. Je kan het namelijk goed bewaren, en voor allerlei toepassingen gebruiken. Het is bijvoorbeeld ook heerlijk op brood, of bij een soepje.
De topping bestaat onder andere uit wit sesamzaad, zwart sesamzaad, maanzaad, gedroogde knoflook en zeezout. Ook kun je er nog voor kiezen om ui-granulaat toe te voegen als je dit hebt. Dit maakt het allen een zeer smaakvolle kaasstengel. Een erg lekkere snack!
Ik heb dus zelfgemaakte bladerdeeg gebruikt. Maar je kan ook prima bladerdeeg uit de supermarkt gebruiken. Zowel de verse variant als de variant uit de vriezer kan je gebruiken. Dan is het al helemaal een makkelijk hapje om te maken.
Deze kaasstengels zijn ideaal om te snacken als hapje bij een borrel. Nog op zoek naar meer hartige gerechten? Probeer dan ook eens één van deze recepten:
- Hartige muffins met cheddar en feta
- Börek; filodeeg met spinazie en feta
- Aubergine kuku met walnoten en cranberry’s
- Afghaanse empanada’s met gele spliterwten

Everything kaasstengels
Ingrediënten
Everything kruidenmix
- 2 theelepels wit sesamzaad
- 1 theelepel zwart sesamzaad
- 1 ½ theelepels maanzaad
- 1 theelepel gedroogd knoflookpoeder grof
- ½ theelepel grof zeezout
Kaasstengels
- 250-300 gram bladerdeeg ontdooit, zelfgemaakt of uit de supermarkt
- 1 ei
- 50 gram Parmezaanse kaas voeg indien gewenst meer toe
- Everything kruiden
Instructies
- Maak de kruidenmix door alle kruiden te mengen.
- Rasp de Parmezaanse kaas, en meng dit samen met de kruidenmix. Wil je juist wat meer kaas of kruiden dan kun je de hoeveelheden prima naar smaak bijstellen.
- Leg een (rechthoekige/vierkante) plak bladerdeeg klaar. Één van de zijden moet ongeveer zo lang zijn als de kaasstengels. Zorg ervoor dat je nog een plak van hetzelfde formaat hebt, deze gebruik je later. Bestrijk de plak bladerdeeg met ei. Verdeel hier de kruiden-/kaasmix over. Laat een beetje achter voor later.Pak nu nog een plak bladerdeeg van hetzelfde formaat, en bestrijk deze ook met ei. Leg deze met de met ei bestreken zijde bovenop het plakje die je net met kruiden en kaas hebt bestrooid.
- Bestrooi je aanrecht met wat bloem, en plaats de gevulde plakken bladerdeeg hierop. Rol dit iets uit in één richting. Je wil de plakken hierdoor iets langer maken. Snijd vervolgens met een scherp mes of pizzasnijder lange stroken uit dit deeg.
- Nu zul je de stroken moeten draaien door ze één voor één op te pakken. De uiteinden houd je vast, en je draait één uiteinde rond. Draai ongeveer 3-4 rond. Hierdoor is de kaasstengel gedraaid, en kent deze zijn kenmerkende vorm. Zet de kaasstengels een half uurtje in de koelkast.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier, of een siliconen bakmat. Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Leg de kaasstengels op je bakplaat, en bestrijk deze nog met wat ei en bestrooi - indien gewenst - met de overige kruiden-/kaasmix.
- Bak de kaasstengels in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin. Laat op een rooster afkoelen.
One Comment
Geert
Jammie