Kaasstengels zijn een heerlijke snack voor bij een borrel.Deze kaasstengels kennen een topping van Parmezaanse kaas en zogeheten ‘Everything’ kruiden. Deze kruiden bestaan onder andere uit sesamzaad, maanzaad, knoflook en zeezout. Met dit recept maak je 15-20 kaasstengels (uiteraard afhankelijk van het formaat).
250-300grambladerdeegontdooit, zelfgemaakt of uit de supermarkt
1ei
50gramParmezaanse kaasvoeg indien gewenst meer toe
Everything kruiden
Instructies
Maak de kruidenmix door alle kruiden te mengen.
Rasp de Parmezaanse kaas, en meng dit samen met de kruidenmix. Wil je juist wat meer kaas of kruiden dan kun je de hoeveelheden prima naar smaak bijstellen.
Leg een (rechthoekige/vierkante) plak bladerdeeg klaar. Één van de zijden moet ongeveer zo lang zijn als de kaasstengels. Zorg ervoor dat je nog een plak van hetzelfde formaat hebt, deze gebruik je later. Bestrijk de plak bladerdeeg met ei. Verdeel hier de kruiden-/kaasmix over. Laat een beetje achter voor later.Pak nu nog een plak bladerdeeg van hetzelfde formaat, en bestrijk deze ook met ei. Leg deze met de met ei bestreken zijde bovenop het plakje die je net met kruiden en kaas hebt bestrooid.
Bestrooi je aanrecht met wat bloem, en plaats de gevulde plakken bladerdeeg hierop. Rol dit iets uit in één richting. Je wil de plakken hierdoor iets langer maken. Snijd vervolgens met een scherp mes of pizzasnijder lange stroken uit dit deeg.
Nu zul je de stroken moeten draaien door ze één voor één op te pakken. De uiteinden houd je vast, en je draait één uiteinde rond. Draai ongeveer 3-4 rond. Hierdoor is de kaasstengel gedraaid, en kent deze zijn kenmerkende vorm. Zet de kaasstengels een half uurtje in de koelkast.
Bekleed een bakplaat met bakpapier, of een siliconen bakmat. Verwarm de oven voor op 200 °C.
Leg de kaasstengels op je bakplaat, en bestrijk deze nog met wat ei en bestrooi - indien gewenst - met de overige kruiden-/kaasmix.
Bak de kaasstengels in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin. Laat op een rooster afkoelen.
Opmerkingen
Je kan dit recept met zelfgemaakt bladerdeeg maken, maar bladerdeeg uit de supermarkt is ook zeker goed. Vers of uit de diepvries kan beide. Als je uit de diepvries gebruikt dan zul je dit wel eerst even moeten ontdooien.