cornbread cheddar mais jalapeños
Grensoverschrijdend beslag,  Hartige recepten

Cornbread met cheddar

Cornbread is een soort brood wat gemaakt is van maismeel. Het is geen gewoon brood zoals wij in Nederland kennen. De structuur is geheel anders, en heeft ook wel iets weg van cake. Het brood hoeft bovendien niet te rijzen, en is hierdoor snel klaar. Vooral in het zuiden van de Verenigde Staten wordt cornbread veel gegeten. Maar ook in andere delen van de wereld is dit een geliefd bijgerecht. Ik snap wel waarom.

Toen Marcel en ik op vakantie in Canada waren hadden wij bij een bakker heerlijke cornbread muffins gehad. De muffins waren heerlijk smeuïg, en vol van smaak. Een lekker gerechtje om te eten als lunch. Of om mee te nemen als snack voor later. Hoog tijd om ook een keer zoiets te maken.

Cornbread heeft een heerlijke smaak van zichzelf, lichtelijk zoet en romig. En een heerlijke knapperige korst. Het maismeel geeft het brood bovendien een mooie gele kleur. Het is heel lekker om als bijgerecht te eten bij een soepje of een stoofgerecht. Maar ook op zichzelf is het een lekkere snack.

Ik vond het leuk om er nog wat extra smaakmakers aan het toe te voegen. In dit geval heb ik cheddar en jalapeño’s toegevoegd. Ook heb ik er wat koriander doorheen gedaan. Mocht je hier niet van houden, of net ergens anders zin in hebben, kun je het gerecht aanpassen naar smaak. Voeg bijvoorbeeld eens wat geroosterde paprika toe, of een uitje.

Cornbread is het lekkerst als het net uit de oven komt, en nog warm is. Je kan het ook prima bewaren in de koelkast voor een ander moment. Het zal een beetje droog lijken, maar wanneer je het weer even opwarmt in de oven wordt het weer lekker smeuïg.

Dol op jalapeño en cheddar? Probeer dan ook eens deze scones. Of zoek je naar meer hartige bijgerechten voor bij een soepje? Dan is deze kuku misschien wel wat voor je, of deze tarte tatin met sjalotjes.

cornbread cheddar mais peper

 

cornbread cheddar mais jalapenos

Cornbread met cheddar

Cornbread is heerlijk van smaak, licht zoet en romig. De cheddar en jalapeño maken het geheel helemaal af. Een lekker bijgerecht voor bij een soepje of stoofgerecht. Maar uiteraard ook heerlijk om zo een stuk van te eten.

Ingrediënten
  

  • 95 gram maismeel (ofwel polenta)
  • 100 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel baking soda
  • snuf zout
  • 90 gram (gesmolten) boter (+ iets extra voor het invetten)
  • 1-2 eetlepels honing
  • 1 ei
  • 200 ml karnemelk
  • klein blikje mais
  • 1-2 eetlepel fijngesneden jalapeños (naar smaak)
  • 100 gram cheddar (+ iets extra om er bovenop te strooien)
  • handje fijngesneden koriander (indien gewenst)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200°C, en vet een bakblik van 20x20 cm in met een beetje boter.
  • Doe het maismeel, de bloem, het bakpoeder, de baking soda en het zout in een ruime kom. Meng dit door elkaar.
  • Doe de gesmolten boter, honing en het ei in een andere kom. Mix dit door elkaar. Voeg vervolgens ook de karnemelk toe.
  • Voeg de natte ingrediënten nu toe aan de droge ingrediënten. Roer alles goed door elkaar. Voeg nu ook jalapeños, cheddar, mais en koriander toe. Roer alles nog een keer goed door elkaar heen.
  • Stort het beslag nu in je bakblik. Strooi er nog een beetje cheddar bovenop. Bak in ongeveer 20 minuten goudbruin. Je kan met een satéprikker testen of het gaar is. Wanneer deze er droog uitkomt is het gaar.
  • Laat het geheel lichtelijk afkoelen, en haal het voorzichtig uit het bakblik. Snij in stukken en serveer. Ook lekker met een beetje boter en/of honing.

Opmerkingen

Cornbread is net uit de oven, wanneer het nog warm is, op zijn best. Heb je een stuk over? Dan kan je het prima in de koelkast bewaren, en voor het serveren weer even opwarmen. Je zult merken dat het geheel dan weer lekker smeuïg wordt. 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept