blauwe kaas walnoten peer rolls brood buns
Brood,  Hartige recepten

Blauwe kaas peer rolls

Als je mij een beetje kent weet je waarschijnlijk wel dat ik niet alleen gek ben op zoetigheid, maar ook gek ben op kaas. Uiteraard komt dit dan ook regelmatig terug in mijn baksels. Deze keer is het een recept geworden voor broodjes die zijn geïnspireerd op cinnamon rolls. Deze buns zijn alleen niet gevuld met kaneel en suiker, maar met blauwe kaas en peer. Een heerlijke hartige uitvoering!

blauwe kaas walnoten peer rolls brood buns

Wij gaan regelmatig naar de kaasboer, en komen dan standaard met een groot stuk blauwe kaas thuis. Vaak is dit een lekker pittige Roquefort. Maar soms ook wel een Danish Blue, Bleu d’Auvergne, Gorgonzola of Blue Stilton. Al deze kazen worden bij ons in huis zeer gewaardeerd. Ik vind het dan ook erg leuk om een dergelijke kaas in recepten te verwerken. Voor dit recept kan je eigenlijk alle genoemde kazen wel gebruiken.

 

blauwe kaas walnoten peer rolls brood buns
blauwe kaas walnoten peer rolls brood buns

Deze broodjes zijn ontzettend zacht en sappig. En je kunt ze zo mooi uit elkaar trekken. Als ze net gaar zijn, en nog een beetje klef, vind ik ze het lekkerst. Met het basisrecept kan je alle kanten op, je kan ze vullen met zowel zoete als hartige vullingen. Eerder maakte ik bijvoorbeeld ook al deze zomerse aardbei rabarber rolls. Deze keer was het tijd voor iets hartigs. Deze vulling met blauwe kaas en peren past bovendien erg goed bij de herfst. En de combinatie van zoet met zout vind ik sowieso altijd heerlijk.

Dit is een goed broodje wat perfect bij een uitgebreide lunch of brunch past. Deze broodrecepten zijn ook aan te raden:

blauwe kaas walnoten peer rolls brood buns

 

blauwe kaas walnoten peer rolls brood buns

Blauwe kaas peer rolls

Deze rolls (of buns) zijn gevuld met blauwe kaas, peer en walnoten. Perfect voor bij een uitgebreide lunch of brunch. Met dit recept maak je 9 broodjes. In gebruik hiervoor een bakblik van ongeveer 20×20 cm.

Ingrediënten
  

Deeg

  • 360 gram bloem (ik heb Amerikaanse patentbloem gebruikt)
  • 180 ml volle melk
  • 50 gram suiker
  • ¾ theelepel zout
  • 60 gram boter (kamertemperatuur)
  • 7 gram gist
  • 1 ei
  • 1 eierdooier*

Vulling

  • 50 gram roomkaas (philadelphia)
  • 100 gram blauwe kaas (ik heb gorgonzola gebruikt)
  • ½ rijpe peer (in kleine blokjes gesneden)
  • 2 eetlepels grof gehakte walnoten
  • gembersiroop om je rolls mee te bestrijken (uit bijvoorbeeld een pot stemgember)

Instructies
 

  • Maak de melk lauwwarm (ongeveer 30 °C). Doe de melk bijvoorbeeld even in de magnetron. Zorg ervoor dat de melk niet te warm is.
  • Doe vervolgens alle overige ingrediënten voor het deeg in een kom, en meng dit met een spatel door elkaar.
  • Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar.
  • Vet een ruime kom in met zonnebloemolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen. Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
  • Bekleed een bakblik van 20×20 cm met een stuk bakpapier. Vet de zijkanten in met een beetje zonnebloemolie. Ik heb overigens een bakblik gebruikt waar je de onderkant uit kan halen. Hiermee haal je heel makkelijk de broodjes uit de vorm als ze klaar zijn.
  • Rol het deeg nu uit tot een rechthoek van circa 35×20 cm.
  • Verdeel de roomkaas over het deeg. Laat een beetje ruimte (circa ½ – 1 cm) aan de zijkanten vrij. Verkruimel vervolgens de blauwe kaas over het deeg. Verdeel tot slot ook de stukjes peer over het deeg.
  • Rol het deeg nu op. Begin aan de kant van 20 cm met rollen. Je hebt uiteindelijk een opgerold stuk deeg. Snijd aan de uiteinden een klein stuk eraf. Hier zit namelijk minder vulling in.
  • Snij deze rol nu in 9 stukken. Dit gaat het beste met een groot scherp mes.
  • Plaats de 9 rolletjes in het bakblik. Bestrooi vervolgens nog met de walnoten. Dek af met een vochtige theedoek of vershoudfolie. Laat nu ongeveer 45-60 minuten rijzen. Je kan trouwens ook het gehele bakblik afdekken met vershoudfolie, en nu in de koelkast plaatsen en een nachtje laten staan.
  • Verwarm de oven in de tussentijd voor op 180 °C. Bak vervolgens de rolls in ongeveer 25 minuten gaar. Ze zijn nu mooi goudbruin aan de bovenkant.
    Je kan nu desgewenst de rolls nog met wat gembersiroop bestrijken.

Opmerkingen

Gooi het eiwit niet weg. Dit kan je gebruiken in andere recepten. Denk bijvoorbeeld aan macarons of meringue. Heb je hier nu geen tijd voor? Vries het dan in.
Eet je alle rolls niet in één keer op? Vries de broodjes dan in. Je kunt ze zo prima enige tijd bewaren. Voordat je ze eet warm je ze het beste weer even op in de oven. De topping kan je het beste wel pas op het laatst erop smeren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept