empanada's vegetarisch spliterwten spinazie tomaat gezond afghaans
Grensoverschrijdend beslag,  Hartige recepten

Afghaanse empanada’s met gele spliterwten

Heb je nog een (nieuwjaars)borrel op de planning staan? Daar kan een lekker hapje natuurlijk niet bij ontbreken! Voor dit soort gelegenheden maak ik altijd graag empanada’s. Deze typisch Spaans/Zuid-Amerikaanse hapjes zijn namelijk erg lekker, en makkelijk om al van tevoren klaar te maken.

Empanada’s zijn gevulde deeghapjes die vooral in Spanje, Portugal en Zuid-Amerika veel worden gegeten. Deze hapjes kan je met allerlei zaken vullen. Je kan hier bijvoorbeeld een vulling van groente, kaas en/of vlees in doen. Ook zou je zelfs een zoete variant van empanadas kunnen maken. Zelf besloot ik er om een Afghaanse hartige variant van te maken.empanada's vegetarisch spliterwten spinazie tomaat gezond afghaans

Als we Afghaans eten dan kan Ashak of Aushak niet ontbreken. Dit zijn vegetarische dumplings gevuld met spinazie, lente uit en/of tomaten, waarover een saus van gele spliterwten en tomaat gaat. Ook wordt hierbij vaak een yoghurtsaus geserveerd. Ik vind dit altijd erg lekker, en maak dit thuis ook wel eens. Normaliter maak je deze dumplings met dumpling/gyoza vellen. Ik vond het leuk om de smaken van dit gerecht echter in een empanada te stoppen. Alles is net even wat anders, maar de smaken komen wel nagenoeg overeen.

Als eerste maak je de vulling voor de empanada’s. Het is namelijk belangrijk dat de vulling al iets is afgekoeld voordat je de empanada’s gaat vullen. Het deeg voor deze empanada’s heb je daarna vrij vlot gemaakt. Op zich is het vullen van de empanada’s ook helemaal niet moeilijk. Waarschijnlijk ben je alleen, net zoals ik, geneigd om te veel vulling in de empanada’s te doen. De eerste keer dat ik empanada’s maakte verdiende het eindresultaat geen schoonheidsprijs. Wel waren ze de eerst keer gelijk al erg lekker. Naarmate je dit vaker maakt zul je merken dat je ook handiger wordt met het in elkaar zetten van de empanada’s.

Ook bij deze empanada’s vond ik het lekker om een yoghurtsausje met munt te serveren. Heerlijk om de empanada’s hier in te dippen. Een hapje wat prima bij een borrel past, maar ook als bijgerechtje ideaal is. Thuis eten we ook vaak wat empanada’s bij de soep. Op die manier heb je een volwaardige avondmaaltijd.empanada's vegetarisch spliterwten spinazie tomaat gezond afghaans yoghurt

Meestal als ik empanada’s maak dan maak ik een vrij grote hoeveelheid. Het is vrij makkelijk om een grotere portie te maken, en je kunt de empanada’s die je op dat moment niet gaat eten prima in de vriezer bewaren. Stop ze wel al in de vriezer voordat je ze hebt gebakken.

Ook in deze hartige recepten zou je prima als hapje kunnen eten:

empanada's vegetarisch spliterwten spinazie tomaat gezond afghaans

empanada's vegetarisch spliterwten spinazie tomaat gezond afghaans

Afghaanse empanada's met gele spliterwten

Empanada's zijn verrukkelijke deeghapjes. Deze empanada's zijn gebaseerd op Afghaanse vegetarische dumpling, en zijn gevuld met tomaten, gele spliterwten en spinazie. Erg lekker met een yoghurtsausje met munt.

Ingrediënten
  

Vulling

  • 1-2 rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • olijfolie om in te bakken
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • chilivlokken (naar smaak)
  • 75 gram gele spliterwten (het liefst een avond van te voren al in water geweekt)
  • 40 gram tomatenpasta
  • 1 blokje groentebouillon opgelost in 150 ml heet water
  • 175 gram spinazie

Deeg

  • 240 gram bloem
  • 40 gram ei (+ extra geklutst ei om de empanada's mee te bestrijken)
  • 100 gram boter
  • 50-60 ml water
  • snuf zout

Yoghurtsaus

  • 120 gram (Griekse) yoghurt (of volle yoghurt)
  • ½ theelepel gemalen korianderzaad
  • 2 geperste knoflookteentjes (ook mogelijk om dit te vervangen door knoflookpoeder)
  • gedroogde munt
  • peper
  • zout
  • optioneel: beetje citroensap

Instructies
 

Vulling maken

  • Doe olijfolie in een koekenpan, en fruit de uien en knoflook op middelhoog vuur. Voeg hierna ook de koriander, paprikapoeder en chili toe, en bak dit een minuutje mee.
  • Voeg vervolgens de spliterwten, bouillon en tomatenpasta toe aan de koekenpan, en laat dit rustig doorkoken totdat de spliterwten zacht zijn geworden. Ze moeten overigens nog wel een beetje bite hebben, en niet zoals snert helemaal uit elkaar vallen.
  • Voeg tot slot ook de spinazie toe, en bak dit totdat de spinazie is geslonken. Haal van het vuur, en laat dit nu rustig afkoelen. Het liefst tot kamertemperatuur.

Empanada's maken

  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Doe de zout en bloem in een kom, en meng dit door elkaar.
  • Voeg de boter toe, en kneed dit door elkaar.
  • Voeg vervolgens ook het geklutste ei toe. Voeg ook geleidelijk het water toe. Zorg ervoor dat je niet te veel melk toevoegt, anders wordt het deeg moeilijk te verwerken. Kneed tot een samenhangend deeg.
  • Bestrooi je aanrecht rijkelijk met bloem. Rol het deeg voor de empanada's uit, en steek hier grote rondjes uit. Of maak bolletjes, en rol deze uit tot ronde plakken. Doe hier ongeveer een eetlepel vulling op, en vouw de empanada dicht. Zorg ervoor dat je niet te veel vulling gebruikt. Anders willen de empanada's niet goed dicht. Druk de naad met een vork dicht. Leg de empanada vervolgens op je bakplaat.
  • Bestrijk de empanada's met een kwastje met wat ei. Bak de empanada's in ongeveer 25-30 minuten gaar en goudbruin.

Yoghurtsaus

  • Terwijl de empanada's in de oven staan kun je de yoghurtsaus maken. Doe hiervoor alle ingrediënten in een kommetje, en meng dit door elkaar. Breng op smaak met de gedroogde munt, en wat peper en zout.

Opmerkingen

Je kan gerust een grote portie empanada's maken, en hetgeen wat je over houdt invriezen. Vries ze dan al wel in voordat je ze hebt gebakken. Dan kan je later ieder moment versgebakken empanada's maken.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept