Ga terug
empanada's vegetarisch spliterwten spinazie tomaat gezond afghaans

Afghaanse empanada's met gele spliterwten

Empanada's zijn verrukkelijke deeghapjes. Deze empanada's zijn gebaseerd op Afghaanse vegetarische dumpling, en zijn gevuld met tomaten, gele spliterwten en spinazie. Erg lekker met een yoghurtsausje met munt.

Ingrediënten
  

Vulling

  • 1-2 rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • olijfolie om in te bakken
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • chilivlokken (naar smaak)
  • 75 gram gele spliterwten (het liefst een avond van te voren al in water geweekt)
  • 40 gram tomatenpasta
  • 1 blokje groentebouillon opgelost in 150 ml heet water
  • 175 gram spinazie

Deeg

  • 240 gram bloem
  • 40 gram ei (+ extra geklutst ei om de empanada's mee te bestrijken)
  • 100 gram boter
  • 50-60 ml water
  • snuf zout

Yoghurtsaus

  • 120 gram (Griekse) yoghurt (of volle yoghurt)
  • ½ theelepel gemalen korianderzaad
  • 2 geperste knoflookteentjes (ook mogelijk om dit te vervangen door knoflookpoeder)
  • gedroogde munt
  • peper
  • zout
  • optioneel: beetje citroensap

Instructies
 

Vulling maken

  • Doe olijfolie in een koekenpan, en fruit de uien en knoflook op middelhoog vuur. Voeg hierna ook de koriander, paprikapoeder en chili toe, en bak dit een minuutje mee.
  • Voeg vervolgens de spliterwten, bouillon en tomatenpasta toe aan de koekenpan, en laat dit rustig doorkoken totdat de spliterwten zacht zijn geworden. Ze moeten overigens nog wel een beetje bite hebben, en niet zoals snert helemaal uit elkaar vallen.
  • Voeg tot slot ook de spinazie toe, en bak dit totdat de spinazie is geslonken. Haal van het vuur, en laat dit nu rustig afkoelen. Het liefst tot kamertemperatuur.

Empanada's maken

  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Doe de zout en bloem in een kom, en meng dit door elkaar.
  • Voeg de boter toe, en kneed dit door elkaar.
  • Voeg vervolgens ook het geklutste ei toe. Voeg ook geleidelijk het water toe. Zorg ervoor dat je niet te veel melk toevoegt, anders wordt het deeg moeilijk te verwerken. Kneed tot een samenhangend deeg.
  • Bestrooi je aanrecht rijkelijk met bloem. Rol het deeg voor de empanada's uit, en steek hier grote rondjes uit. Of maak bolletjes, en rol deze uit tot ronde plakken. Doe hier ongeveer een eetlepel vulling op, en vouw de empanada dicht. Zorg ervoor dat je niet te veel vulling gebruikt. Anders willen de empanada's niet goed dicht. Druk de naad met een vork dicht. Leg de empanada vervolgens op je bakplaat.
  • Bestrijk de empanada's met een kwastje met wat ei. Bak de empanada's in ongeveer 25-30 minuten gaar en goudbruin.

Yoghurtsaus

  • Terwijl de empanada's in de oven staan kun je de yoghurtsaus maken. Doe hiervoor alle ingrediënten in een kommetje, en meng dit door elkaar. Breng op smaak met de gedroogde munt, en wat peper en zout.

Opmerkingen

Je kan gerust een grote portie empanada's maken, en hetgeen wat je over houdt invriezen. Vries ze dan al wel in voordat je ze hebt gebakken. Dan kan je later ieder moment versgebakken empanada's maken.