brood pinda's thaise basilicum sriracha sesam bakken gember gist
Brood

Brood met Thaise basilicum

Ik hou ervan om een beetje te tuinieren. Ik heb dan ook wel aardig wat kruiden in mijn tuin staan, waaronder ook Thaise basilicum. Dit kan je erg goed verwerken in Aziatische gerechten. Maar ook in brood is het erg lekker.

Thaise basilicum is toch echt heel erg anders dan ‘gewone’ basilicum. Deze variant smaakt namelijk sterk naar anijs. Ook zijn de bladeren een stuk puntiger dan die van de gewone basilicum. Een soort basilicum die je niet zo snel terug zal vinden in een pesto. De typische smaak van deze basilicum past erg goed bij Aziatische gerechten. In dit brood had ik naast Thaise basilicum ook nog wat geroosterde pinda’s, gember, limoen en sesamzaad verwerkt. Het brood was hierdoor lekker smaakvol. Voor een extra kick had ik ook nog wat sriracha door het deeg gedaan. Dit is een pittige chilisaus.

Qua beleg heeft dit brood niet erg veel nodig. Een beetje boter, of relatief neutrale roomkaas, is denk ik het lekkerst. Maar ook een boterham met pindakaas kan je hier prima van maken. Echt zoet beleg, zoals hagelslag, zou ik niet aanraden.brood pinda's thaise basilicum sriracha sesam bakken gember gist

Ik vind busbroden altijd ideaal om te maken. Ik gebruik daarvoor doorgaans een vrij kleine broodvorm, eentje voor een gewicht van 450 gram aan brooddeeg. Zo’n klein broodje is perfect voor 2 personen. En je kan dan snel weer een nieuw broodje bakken. Maar je kan dit recept natuurlijk ook makkelijk aanpassen aan een ander formaat broodblik. Of je kan er bijvoorbeeld ook bolletjes van maken. Deze vorm je dan net zoals deze broodjes. Let er dan wel op dat de baktijd ook anders zal zijn.

Wil je het brood de avond van tevoren al klaarmaken, zodat je in de ochtend het brood af kan bakken? Ik zet het brood dan altijd voor de tweede rijs in een plastic tas in de koelkast. Als het brood de volgende ochtend in volume verdubbeld lijkt te zijn kan deze zo de oven in. Is het brood nog een beetje compact? Laat hem dan even op kamertemperatuur komen, en nog even verder rijzen.

Ik vind het altijd erg leuk om brood te bakken. Het liefst bak ik elke keer wat anders. Jij ook? Probeer dan ook eens één van deze (bus)broden:

brood pinda's thaise basilicum sriracha sesam bakken gember gist

brood pinda's thaise basilicum sriracha sesam bakken gember gist

Brood met Thaise basilicum

Dit is een heerlijk Aziatisch getint brood. Door het deeg zit Thaise basilicum, gember, limoen en pinda's. Ideaal als ontbijt of lunch voor 2 personen. Ik heb hiervoor een broodblik voor een brood van 450 gram voor gebruikt.

Ingrediënten
  

  • 200 gram tarwebloem zorg dat deze bloem geschikt is voor het bakken van brood (zorg dat deze bloem geschikt is voor het bakken van brood, ik heb T65 tarwebloem gebruikt)
  • optioneel: 10 gram tarwegluten
  • 50 gram volkoren tarwemeel
  • 3,8 gram gist
  • 4 gram zout
  • 160 ml water
  • 1 theelepel kokosolie
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • flinke bos Thaise basilicum (fijngesneden)
  • rasp van 1 limoen
  • 1 sjalotje
  • 2 eetlepels geroosterde pinda's (fijngesneden)
  • optioneel: ½-1 theelepel sriracha (naar smaak)
  • 1-2 eetlepels sesamzaadjes voor bovenop het brood
  • beetje zonnebloemolie voor het invetten van je bakvorm

Instructies
 

  • Zorg ervoor dat je het water (of wei) tot ongeveer kamertemperatuur verwarmt. Zorg dat dit niet te heet wordt. Ik doe dit zelf altijd even kort in de magnetron in een glazen maatbeker.
  • Doe alle ingrediënten, met uitzondering van het sjalotje en de pinda's, nu samen in een kom.
  • Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar. Kneed als laatst de pinda's en het sjalotje door het deeg.
  • Vet een ruime kom in met zonnebloemolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen.
  • Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
  • Zet je broodbakvorm klaar, en vet deze in met zonnebloemolie. Ook hiervoor gebruik ik meestal keukenpapier. Bestuif je aanrecht met bloem.
  • Stort het deeg op je aanrecht, en duw alle lucht eruit. Dit doe je door het deeg plat te drukken. Rol het deeg met een deegroller van links naar rechts uit tot een langwerpig rechthoek. Vouw vervolgens de rechter- en linker zijkant van het deeg naar het midden van het deeg. Zorg dat het opgevouwen deeg niet breder is dan je broodvorm. Rol nu het deeg nu weer uit, maar deze keer niet van rechts naar links, maar juist van je af. Je krijgt weer een langwerpig stuk deeg. Rol nu het deeg vervolgens stevig op, en knijp de naad dicht.
  • Maak de bovenkant van de rol een beetje nat met wat water. Strooi nog wat sesamzaadjes op je aanrecht, en rol de bovenkant van het opgerolde brood erdoor.
  • Leg het brood met de naad naar beneden in de broodbakvorm.
  • Laat het deeg nu wederom afgedekt 1 uur rijzen. Doe het brood bijvoorbeeld in een plastic tas, of dek af met ingevet plasticfolie.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet onder in je oven een met water gevulde braadslede.
  • Bak het brood in ongeveer 25 minuten gaar. De laatste 10 minuten zet ik de oven vaak iets zachter, namelijk op 200 °C. Twijfel je of het brood gaar is? Als je op de onderkant van het brood klopt, en deze hol klinkt is het gaar. Heb je een keukenthermometer? Als het brood in het midden ongeveer 95 graden is, dan is deze klaar.
  • Haal het brood gelijk uit de bakvorm, en laat afkoelen op een rooster.

Opmerkingen

Wil je in de ochtend versgebakken brood? Stop het brood dan bij de tweede rijs in een plastic tas in de koelkast. Als het brood de volgende ochtend in volume verdubbeld lijkt te zijn kan deze zo de oven in. Is het brood nog een beetje compact? Laat hem dan op kamertemperatuur komen, en nog even verder rijzen. Doe het brood vervolgens in de oven.
Geen Thaise basilicum in je tuin? Je kan het ook in Aziatische supermarkten kopen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept