aardbei rabarber jam rolls amandel
Brood,  Ontbijt en lunch

Aardbei rabarber rolls

Je kent vast cinnamon rolls wel. Dit zijn verrukkelijke broodjes met een heerlijke zoete vulling van kaneel en bruine basterdsuiker. Deze broodjes zijn ontzettend zacht en sappig. En je kunt ze zo mooi uit elkaar trekken. Als ze net gaar zijn, en nog een beetje klef, vind ik ze het lekkerst. Dit is alleen niet de enige vulling die onwijs lekker is in zo’n broodje. Deze vulling met aardbei en rabarber is namelijk minstens zo lekker.aardbei rabarber jam rolls amandel

Aardbei en rabarber is natuurlijk perfect voor deze tijd van het jaar. Het maakt het daarbij extra leuk omdat de rabarber uit eigen tuin komt, en de aardbeien bij een adresje hier uit te buurt komen.

Ik kan het dan ook niet laten om hier nu veel mee te bakken. Eerder maakte ik ook al macarons met rabarber en aardbeien. Hier had ik nog wat vulling van over. Ik hou er absoluut niet van om dingen weg te gooien, en bedenk daarom graag een nieuwe bestemming voor overgebleven ingrediënten. Het is bovendien ook leuk om te werken met restjes. Soms kom je dan op verrassende nieuwe creaties.

aardbei rabarber jam rolls amandel
aardbei rabarber jam rolls amandel

Ik heb in dit recept een tweetal opties opgenomen voor de topping. Beide vind ik namelijk verrukkelijk. Ik kon zelf niet goed kiezen wat ik lekkerder vond. Dus nu kan je zelf kiezen. De één is iets zoeter dan de ander. Het is maar net waar je zin in hebt. Niet helemaal te verwachten van een karamel maakt juist de balsamico karamel het geheel wat minder zoet. Balsamico en aardbeien combineren altijd erg goed met elkaar. Dit was eerder al het geval bij deze panna cotta, maar ook bij deze rolls klopt het helemaal.

aardbei rabarber jam rolls amandel

aardbei rabarber jam rolls amandel
aardbeien rolls rabarber

Deze zoete broodrecepten zijn ook erg lekker voor bij een uitgebreid ontbijtje of lunch:

aardbei rabarber jam rolls amandel

aardbei rabarber jam rolls amandel

Rabarber aardbei rolls

Deze rolls (of buns) zijn verrukkelijk. Deze broodjes zijn goedgevuld met een jam van rabarber en aardbeien. Heerlijk met een roomkaas topping of met balsamico karamel. Met dit recept maak je 9 broodjes. In gebruik hiervoor een bakblik van ongeveer 20×20 cm.
5 van 1 stem

Ingrediënten
  

Deeg

  • 360 gram bloem ik heb Amerikaanse patentbloem gebruikt
  • 180 ml volle melk
  • 50 gram suiker
  • ¾ theelepel zout
  • 60 gram boter kamertemperatuur
  • 7 gram gist
  • 1 ei
  • 1 eigeel *
  • 1-2 theelepels (gedroogde) verveine (dit kan je ook weglaten, of vervangen door wat citroenrasp)

Vulling – Jam van aardbeien en rabarber

  • 75 gram rabarber in stukjes gesneden
  • 75 gram aardbeien
  • 90 gram geleisuiker
  • sap van één kleine citroen
  • 2 eetlepels amandelschaafsel
  • Topping optie 1: Aardbeienroom

Topping optie 1: Aardbeienroom

  • 50 gram roomkaas op kamertemperatuur
  • 25 gram boter op kamertemperatuur
  • 60 gram poedersuiker
  • 5 gram gevriesdroogde aardbeien zeer fijn gehakt
  • citroenrasp van een halve citroen

Topping optie 2: Balsamico karamel

  • 30 ml balsamico
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 10 gram boter
  • 60 ml slagroom
  • snuf zout

Instructies
 

Jam maken

  • Doe de rabarber en aardbeien samen met de geleisuiker, en het citroensap in een steelpannetje. Breng dit aan de kook, en laat dit een aantal minuten doorkoken. Als het indikt, en op jam lijkt, is het klaar. Laat dit volledig afkoelen.

Rolls maken

  • Maak de melk lauwwarm (ongeveer 30 °C). Doe de melk bijvoorbeeld even in de magnetron. Zorg ervoor dat de melk niet te warm is.
  • Doe vervolgens alle overige ingrediënten voor het deeg in een kom, en meng dit met een spatel door elkaar.
  • Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar.
  • Vet een ruime kom in met zonnebloemolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen. Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
  • Bekleed een bakblik van 20×20 cm met een stuk bakpapier. Vet de zijkanten in met een beetje zonnebloemolie. Ik heb overigens een bakblik gebruikt waar je de onderkant uit kan halen. Hiermee haal je heel makkelijk de broodjes uit de vorm als ze klaar zijn.
  • Rol het deeg nu uit tot een rechthoek van circa 35×20 cm.
  • Verdeel de jam over het deeg.
  • Rol het deeg nu op. Begin aan de kant van 20 cm met rollen. Je hebt uiteindelijk een opgerold stuk deeg. Snijd aan de uiteinden een klein stuk eraf. Hier zit namelijk minder vulling in.
  • Snij deze rol nu in 9 stukken. Dit gaat het beste met een groot scherp mes.
  • Plaats de 9 rolletjes in het bakblik. Bestrooi vervolgens nog met wat amandelschaafsel. Dek af met een vochtige theedoek of vershoudfolie. Laat nu ongeveer 45-60 minuten rijzen. Je kan trouwens ook het gehele bakblik afdekken met vershoudfolie, en nu in de koelkast plaatsen en een nachtje laten staan.
  • Verwarm de oven in de tussentijd voor op 180 °C. Bak vervolgens de rolls in ongeveer 25 minuten gaar. Ze zijn nu mooi goudbruin aan de bovenkant. Laat vervolgens zeker een kwartiertje afkoelen voordat je de topping erop doet. Ondertussen kun je de topping maken.

Topping optie 1: aardbeienroom

  • Doe alle ingrediënten samen in een kom, en mix dit door elkaar tot een luchtig en romig geheel. Bewaar dit tot gebruik in de koelkast.
    Je kan de topping er nu overheen smeren. Ik heb dit trouwens per roll erop gesmeerd. Dan kan je zelf bepalen hoeveel je erop wil. En als je rolls over hebt kun je ze het beste invriezen/bewaren zonder topping.

Topping optie 2: balsamico karamel

  • Doe de balsamico en bruine basterdsuiker in een steelpannetje. Breng dit aan de kook. Laat een aantal minuten zachtjes doorkoken totdat de suiker is opgelost, en de saus iets is ingedikt.
  • Voeg de slagroom nu toe. Pas op, het kan nu een beetje spetteren. Roer vervolgens dit goed door elkaar. Haal van het vuur als het een egale massa is.
  • Voeg nu ook de boter in blokjes toe, en roer alles goed door tot een egaal geheel. Doe er nu ook een beetje zout bij.
  • Laat even afkoelen. Je zal merken dat de saus nu nog wat verder indikt. Besprenkel de rolls voordat je ze eet met wat van deze saus.

Opmerkingen

* Gooi het eiwit niet weg. Dit kan je gebruiken in andere recepten. Denk bijvoorbeeld aan macarons of meringue. Heb je hier nu geen tijd voor? Vries het dan in.
Eet je alle rolls niet in één keer op? Vries de broodjes dan in. Je kunt ze zo prima enige tijd bewaren. Voordat je ze eet warm je ze het beste weer even op in de oven. De topping kan je het beste wel pas op het laatst erop smeren.
Jam of topping over? Bewaar dit in de koelkast. Je kan het prima enige tijd bewaren, en past goed bij nog veel meer baksels.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept