kastanje chocolade taart cacao kaneel gebak herfst
Chocolade,  Plaatkoek en cake,  Taart en gebak

Chocoladetaart met kastanjes

Het is weer zover, de herfst lijkt te zijn begonnen. En wat hoort er nou beter bij de herfst dan kastanjes? Dus vandaar dat deze ook in deze chocoladetaart zijn verwerkt!

Ik ben over het algemeen nooit de grootste fan van chocoladetaart. Vaak zijn ze wat aan de droge kant, of simpelweg wat saai qua smaak. Deze chocoladetaart vind ik alleen wel erg lekker. Doordat er kastanjes doorheen zitten is hij lekker smeuiig en smaakvol, en smelt hij bijna in je mond. Ook het feit dat er bijna geen bloem door het beslag zit maakt het een erg smeuiig taartje die zeker niet droog is.kastanje chocolade taart cacao kaneel gebak herfst

Het leukste is natuurlijk om zelf kastanjes te verzamelen, en hier kastanjecrème van te maken. Dit is alleen wel aardig bewerkelijk, aangezien je de kastanjes ook nog moet koken of poffen, en verwerken tot crème. Tegenwoordig kan je vaak kant en klare kastanjecrème kopen. Wil je het toch ook zelf maken? Dan moet je gepureerde kastanjes samen met een suikersiroop in een blender fijnmalen totdat er een gladde crème ontstaat. De suikersiroop heb ik gemaakt door hetzelfde gewicht aan water en (bruine) suiker te verwarmen totdat de suiker is opgelost. Ik heb voor 200 gram kastanjes, 100 gram water en 100 gram suiker gebruikt.

Je kan natuurlijk zelf nog wat extra kruiden of specerijen toevoegen. Ik heb om het geheel nog wat extra herfstig te maken nog wat kaneel toegevoegd aan het beslag. Een erg lekkere toevoeging! En een lekker eenvoudig taartje om te maken.

Nog op zoek naar meer recepten die goed bij de herfst passen? Probeer dan eens één van deze recepten:

kastanje chocolade taart cacao kaneel gebak herfst

kastanje chocolade taart cacao kaneel gebak herfst

Chocoladetaart met kastanjes

Deze chocoladetaart is lekker smeuiig en smaakvol doordat er kastanjes door het beslag zitten. Een taart die zeker de moeite waard is om te maken. En past perfect bij de herfst!

Ingrediënten
  

  • 250 gram kastanjecrème (gekocht of zelfgemaakt)*
  • 80 gram volle melk
  • 160 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 125 gram melkchocolade
  • 3 eieren
  • 15 gram suiker
  • ½ theelepel zout
  • 30 gram bloem
  • cacaopoeder om de taart mee te bestuiven

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160 °C, en bekleed een springvorm met bakpapier.
  • Doe de kastanjecrème en melk in een steelpannetje en verwarm dit. Roer dit goed door terwijl je het verwarmt.
  • Smelt in een aparte kom de chocolade en boter. Zelf heb ik dit even in de magnetron gedaan. De chocolade had ik daarvoor al in kleine stukjes gesneden. Je zou dit overigens ook au-bain-marie kunnen smelten, maar zelf vind ik de magnetron sneller. Roer dit mengsel ook goed door elkaar.
  • Splitst de eieren, en doe zowel de dooiers als eiwitten in een aparte kom.
  • Voeg aan de kom met de eierdooiers een stufje zout toe, en mix dit tot een luchtige massa. Je zal merken dat dit wat lichter van kleur wordt. Meng het kastanjemengsel, de chocolade en de boter door dit geheel. Spatel als laatste de bloem en kaneel door dit geheel.
  • Klop de eiwitten vervolgens samen met de suiker op totdat er enigszins zachte witte pieken ontstaan. Het hoeft niet geheel stijf te zijn, dan mengt het namelijk minder makkelijk. Spatel dit nu door het andere mengsel. Zorg ervoor dat je niet te lang blijft mengen. Je wil namelijk zoveel mogelijk lucht behouden.
  • Verdeel het beslag nu over je springvorm, en bak in ongeveer 30 minuten gaar.
  • Laat de cake even afkoelen, en stop deze dan voor een paar uur in de koelkast. Dan stijft hij verder op. Je zult zien dat de cake dan weer wat meer is ingezakt. Geen paniek, dit hoort zo.
  • Bestuif de chocoladetaart op het laatst met cacaopoeder.

Opmerkingen

*De kastanjecrème kun je zelf maken, of kopen in de winkel. In de tekst heb ik in het kort uitgelegd hoe je kastanjecrème maakt. Heb je hier geen tijd voor of zin in? Dan kun je kastanjecrème over het algemeen vaak bij biologische supermarkten vinden. Het wordt dan ook wel crème de marron genoemd. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept