Suikerlatten met pumpkin spice en maple syrup glazuur
Friese suikerlatten, ofwel Fryske sûkerlatten, zijn koeken die wij vroeger regelmatig in huis hadden. In Friesland zijn dit dan ook gebruikelijke koeken. Laatst had ik al eens de traditionele uitvoering gemaakt. Deze viel erg goed in de smaak. Het was een kwestie van tijd totdat ik hier nog een variant van zou maken.
Sinds ik deze koeken voor het eerst heb gemaakt heb ik ze inmiddels al veel vaker gebakken. Het is namelijk erg makkelijk om te maken, en een ideaal recept voor als je net even een beetje ei over hebt. In een suikerlat zit maar een beetje ei, dus dit is een perfecte bestemming voor je restjes. En je hoeft dan ook zeker niet elke keer hetzelfde te maken. Je kan er namelijk heel goed nog smaken aan toevoegen. Zo bijvoorbeeld bij deze suikerlat met pumpkin spice.
Pumpkin spice is een kruidenmengsel wat vooral veel in Amerikaanse recepten wordt gebruikt. Het lijkt wel een beetje op speculaaskruiden, maar is toch net even wat anders. Pumpkin spice kan je tegenwoordig in veel supermarkten kopen, maar je kan het ook prima zelf maken. Het is een mengsel van kaneel, nootmuskaat, gember, kruidnagel en piment. Daarnaast vond ik het erg lekker om deze koeken nog te bestrijken met een laag maple syrup glazuur. Een smaak die heel erg goed bij de pumpkin spice past. Zo’n koek noem je met glazuur vervolgens ook wel smulkoeken. Maar ook zonder het glazuur zijn dit heerlijke koeken.
Ook deze koekjes zijn makkelijk te maken, en ideaal om wat restjes op te maken:
Suikerlatten met pumpkin spice en maple syrup glazuur
Ingrediënten
Suikerlatten
- ½ ei 40 gram
- 250 gram bloem
- 150 gram witte basterdsuiker
- 7,5 gram bakpoeder
- 3 gram zout
- 60 ml volle melk
- 30 gram boter op kamertemperatuur
- ½-1 theelepel suiker
- 1-2 theelepels pumpkin spice
- optioneel: beetje sinaasappelrasp
Desgewenst: maple syrup glazuur
- 80 gram poedersuiker
- 1 eetlepel maple syrup
- ½ eetlepel water
- snuf kaneel
- snuf zout
- optioneel: maple extract (naar smaak, maar niet meer dan ½ theelepel)
Instructies
Suikerlatten
- Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier, of een siliconen bakmat.
- Doe alle ingrediënten voor de suikerlatten, met uitzondering van de theelepel gewone suiker, in een beslagkom. Kneed dit tot een samenhangend deeg.
- Verdeel het deeg in twee stukken, en rol ieder stuk uit tot een lat van circa 25 cm lang. Laat wat ruimte vrij tussen de twee latten. Bestrooi de latten met de overgebleven suiker.
- Bak de koeken in circa 20-25 minuten gaar. Ze horen enigszins bleek te blijven. Laat afkoelen op een rooster.
Maple syrup glazuur
- Meng alle ingrediënten voor het glazuur in een kommetje totdat je een glad en smeerbaar glazuur hebt. Is dit nog niet zo? Voeg dan nog een beetje water toe.
- Verdeel het glazuur over de twee afgekoelde koeken. Laat dit vervolgens uitharden. Dit duurt ongeveer een uurtje.