Ga terug
friese suikerlatten pumpkin spice maple syrup

Suikerlatten met pumpkin spice en maple syrup glazuur

Friese suikerlatten, ofwel Fryske sûkerlatten, zijn heerlijke koeken uit Friesland. Met dit recept maak je twee grote koeken. Deze variant is net wat anders dan de traditionele uitvoering. Hij is namelijk op smaak gebracht met pumpkin spice, en bestreken met een laag maple syrup glazuur.

Ingrediënten
  

Suikerlatten

  • ½ ei 40 gram
  • 250 gram bloem
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 7,5 gram bakpoeder
  • 3 gram zout
  • 60 ml volle melk
  • 30 gram boter op kamertemperatuur
  • ½-1 theelepel suiker
  • 1-2 theelepels pumpkin spice
  • optioneel: beetje sinaasappelrasp

Desgewenst: maple syrup glazuur

  • 80 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel maple syrup
  • ½ eetlepel water
  • snuf kaneel
  • snuf zout
  • optioneel: maple extract (naar smaak, maar niet meer dan ½ theelepel)

Instructies
 

Suikerlatten

  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier, of een siliconen bakmat.
  • Doe alle ingrediënten voor de suikerlatten, met uitzondering van de theelepel gewone suiker, in een beslagkom. Kneed dit tot een samenhangend deeg.
  • Verdeel het deeg in twee stukken, en rol ieder stuk uit tot een lat van circa 25 cm lang. Laat wat ruimte vrij tussen de twee latten. Bestrooi de latten met de overgebleven suiker.
  • Bak de koeken in circa 20-25 minuten gaar. Ze horen enigszins bleek te blijven. Laat afkoelen op een rooster.

Maple syrup glazuur

  • Meng alle ingrediënten voor het glazuur in een kommetje totdat je een glad en smeerbaar glazuur hebt. Is dit nog niet zo? Voeg dan nog een beetje water toe.
  • Verdeel het glazuur over de twee afgekoelde koeken. Laat dit vervolgens uitharden. Dit duurt ongeveer een uurtje.