Citroentaart met blauwe bessen, mango en basilicum
Yes, het is lente! Voor mij is dit het favoriete seizoen. Het begint weer lekker weer te worden, en je ziet overal lammetjes in de wei lopen. Een stukje taart erbij, en ik ben helemaal blij. Vooral als het deze citroentaart is met blauwe bessen, mango en basilicum.
In de lente en zomer vind ik het heerlijk om met lekker veel vers fruit te bakken. Daarom nu ook deze taart. Naast citroen en blauwe bessen zit er ook een laagje met mango tussen. De taart is opgebouwd uit meerdere lagen cake met daartussen een compote van mango en basilicum. Verder heb ik de taart nog bestreken met een topping van roomkaas. Dit zit ook tussen de laagjes van de taart in. Met wat vers fruit bovenop de taart ziet de taart er ook al snel erg mooi uit.
Door de bosbessen en vulling is de taart lekker smeuïg en fris. Het verse fruit maakt het een erg lekkere taart voor op een zonnige dag. De citroen zorgt ervoor dat de taart ook zeker niet te zoet is. Zuur is de taart ook zeker niet te noemen. Het is een goede balans tussen zoet en zuur, wat het een lekker fris gebakje maakt.
Basilicum is overigens wellicht niet het eerste waar je aan denkt bij het bakken van een taart. Maar geloof me, het werkt erg goed in deze taart. Het maakt het geheel net wat spannender. Maar ook zonder basilicum is het een verrukkelijk taartje.
Op zoek naar meer (zomers) gebak waar je indruk mee zal maken? Probeer eens deze recepten:
Citroentaart met blauwe bessen, mango en basilicum
Ingrediënten
Citroentaart
- 170 gram boter (op kamertemperatuur)
- 150 gram suiker
- 75 gram lichtbruine basterdsuiker
- 3 eieren
- 2 theelepels vanille extract
- 265 gram bloem (+ 1 eetlepel extra)
- ¾ eetlepel bakpoeder
- ½ theelepel zout
- 180 ml karnemelk
- 1½ eetlepel citroenrasp
- 90 ml citroensap
- 200 gram blauwe bessen
Mango compote
- 200 gram gepureerde mango
- 2 eetlepels geleisuiker
- 20-30 ml citroensap
- citroenrasp van ½ citroen
- ½ theelepel vanille extract
- 50 gram fijngesneden mangoblokjes
- 1 bosje basilicum (fijngesneden)
Roomkaas topping
- 240 gram roomkaas
- 40 gram Griekse yoghurt
- 125 gram boter (op kamertemperatuur)
- 150-200 gram poedersuiker (naar smaak)
Extra ter decoratie
- blauwe bessen
- mangoblokjes
- blaadjes basilicum
Instructies
Cake
- Verwarm de oven voor op 180 °C, en vet een tweetal ronde bakvormen met een diameter van 20 cm in. Leg een stukje bakpapier op de bodem van de bakvormen.
- Doe de boter samen met de suiker en lichtbruine basterdsuiker in een beslagkom. Mix dit tot een romig en luchtig geheel. Voeg vervolgens de eieren en vanille toe. Mix nog een paar minuutjes op middelhoge snelheid door.
- Meng de bloem, bakpoeder en zout. Voeg dit vervolgens geleidelijk toe aan het botermengsel. Mix rustig door totdat het gemengd is.
- Voeg nu ook de karnemelk, citroenrasp en citroensap toe. Spatel dit door elkaar totdat het gemengd is.
- Rol de blauwe bessen door een eetlepel bloem. Spatel deze vervolgens rustig door het beslag. Stop wanneer de blauwe bessen goed verdeeld zijn.
- Verdeel het beslag over de twee bakvormen, en bak in circa 25 minuten gaar. De cake is klaar wanneer je er een satéprikker schoon uit kan halen.
- Laat de cake afkoelen voordat je deze uit de bakvorm haalt.
Mango compote
- Doe de gepureerde mango samen met de geleisuiker in een steelpannetje, en breng dit aan de kook.
- Voeg vervolgens ook de citroensap, citroenrasp en vanille toe. Laat even rustig doorkoken. Voeg nu ook de fijngesneden mangoblokjes toe. Laat dit een minuutje koken, en haal van het vuur. Voeg nu ook de fijngesneden basilicum toe.
- Laat de compote volledig afkoelen voordat je de taart in elkaar zet. Indien nodig kan je de compote even in de koelkast of vriezer zetten.
Roomkaas topping
- Doe de roomkaas, boter en Griekse yoghurt in een kom, en meng dit tot een romig geheel. Meng ook de poedersuiker erdoorheen. Doe dit vervolgens in een spuitzak, en zet in de koelkast tot gebruik.
Taart in elkaar zetten
- Haal de cakes uit de bakvormen. Snijd indien nodig een stuk van de bovenkant van de cakes om deze goed recht te maken.
- Bestrijk de bovenkant van de eerste cake met een dikke laag roomkaas topping. Verdeel met een spatel over de bovenkant. Spuit vervolgens ook een ring van roomkaas langs de rand van de bovenkant van de cake. Binnen in deze ring verdeel je vervolgens de mango compote. Plaats nu de tweede laag cake hier bovenop.
- Verdeel de roomkaas verder geheel over de taart, zodat deze uiteindelijk helemaal bedekt is. Ik gebruik hiervoor een paletmes om de taart wat netjes af te werken.
- Decoreer de taart met de extra blauwe bessen, mango en basilicumblaadjes.