Brood sinaasappel rozemarijn karnemelk- zonnebloempitten
Brood

Sinaasappel brood met rozemarijn

Ik vind het altijd erg leuk om brood te bakken, en dan vooral in het weekend. Dan heb je alle tijd voor een uitgebreid ontbijt en/of lunch. Ik hou er wel van om wat smaakmakers toe te voegen aan mijn brood. Dit maakt het geheel net wat spannender. Voor dit brood heb ik gekozen voor sinaasappel en rozemarijn. Ik had deze week bij de kaasboer een heerlijke romige Franse kaas (Brillat-Savarin) gehaald, en verwachtte dat deze kaas hier erg goed bij zou passen. Dit bleek erg goed uit te pakken.

Brood sinaasappel rozemarijn karnemelk in bakvorm

Ik heb sinaasappelsap en karnemelk in het deeg verwerkt. Hierdoor is het een erg fris brood, en heeft het ook een zuurtje. De sinaasappel is aanwezig in dit brood, maar overheerst niet. Het past perfect bij de rozemarijn. Wanneer je overigens niet karnemelk, maar gewone (volle) melk, gebruikt zal het brood iets neutraler van smaak zijn.

Ik heb dit brood in een vrij kleine broodvorm gebakken, eentje voor een gewicht van 450 gram aan brooddeeg. Ik bak graag kleine busbroodjes. Deze zijn ideaal voor 2 personen. En je kan dan snel weer een nieuw broodje bakken. Maar je kan dit recept natuurlijk ook makkelijk aanpassen aan een ander formaat broodblik. Je kan er bijvoorbeeld ook bolletjes van maken. Deze vorm je dan net zoals deze broodjes. Let er dan wel op dat de baktijd ook anders zal zijn.

Wil je het brood de avond van tevoren al klaarmaken, zodat je in de ochtend het brood af kan bakken? Ik zet het brood dan altijd voor de tweede rijs in een plastic tas in de koelkast. Als het brood de volgende ochtend in volume verdubbeld lijkt te zijn kan deze zo de oven in. Is het brood nog een beetje compact? Laat hem dan even op kamertemperatuur komen, en nog even verder rijzen.

Brood sinaasappel rozemarijn karnemelk
Brood sinaasappel rozemarijn karnemelk boter
Brood sinaasappel rozemarijn karnemelk- zonnebloempitten

Sinaasappelbrood met rozemarijn

Met dit recept maak je een schattig broodje van 450 gram. De smaak van sinaasappel is aanwezig in het brood, maar overheerst niet te sterk. Ik vind dit brood vooral lekker met zeezoutboter of een romig Frans kaasje met honing.

Ingrediënten
  

  • 100 ml sinaasappelsap
  • 70 ml (karne)melk *
  • 150 gram tarwebloem (zorg dat deze bloem geschikt is voor het bakken van brood, ik heb T65 tarwebloem gebruikt)
  • 100 gram volkorenmeel
  • 3,5 gram gist
  • 4 gram zout
  • 1-2 theelepels rozemarijn (gedroogd of vers)
  • 2 eetlepels zonnebloempitten (indien gewenst kun je nog 2 extra eetlepels toevoegen aan je deeg)
  • beetje zonnebloemolie (voor het invetten van je bakvorm)

Instructies
 

  • Meng het sinaasappelsap en de (karne)melk, en zorg dat je deze tot ongeveer kamertemperatuur verwarmt. Zorg dat dit niet te heet wordt. Ik doe dit zelf altijd even kort in de magnetron in een glazen maatbeker.
  • Doe alle ingrediënten, met uitzondering van de zonnebloempitten, nu samen in een kom.
  • Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar. Indien gewenst kun je op het laatst ook nog wat extra zonnebloempitten door het deeg kneden.
  • Vet een ruime kom in met zonnebloemolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen.
  • Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
  • Zet je broodbakvorm klaar, en vet deze in met zonnebloemolie. Ook hiervoor gebruik ik meestal keukenpapier. Bestuif je aanrecht met bloem.
  • Stort het deeg op je aanrecht, en duw alle lucht eruit. Dit doe je door het deeg plat te drukken. Rol het deeg met een deegroller van links naar rechts uit tot een langwerpig rechthoek. Vouw vervolgens de rechter- en linker zijkant van het deeg naar het midden van het deeg. Zorg dat het opgevouwen deeg niet breder is dan je broodvorm. Rol nu het deeg nu weer uit, maar deze keer niet van rechts naar links, maar juist van je af. Je krijgt weer een langwerpig stuk deeg. Rol nu het deeg vervolgens stevig op, en knijp de naad dicht.
  • Maak de bovenkant van de rol een beetje nat met wat water. Strooi vervolgens de zonnebloempitten op je aanrecht, en rol de bovenkant van het opgerolde brood erdoor.
  • Leg het brood met de naad naar beneden in de broodbakvorm.
  • Laat het deeg nu wederom afgedekt 1 uur rijzen. Doe het brood bijvoorbeeld in een plastic tas, of dek af met ingevet plasticfolie.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet onder in je oven een met water gevulde braadslede.
  • Bak het brood in ongeveer 25 minuten gaar. De laatste 10 minuten zet ik de oven vaak iets zachter, namelijk op 200 °C. Vaak haal ik dan ook de braadslede uit de oven. Twijfel je of het brood gaar is? Als je op de onderkant van het brood klopt, en deze hol klinkt is het gaar. Heb je een keukenthermometer? Als het brood in het midden ongeveer 95 graden is, dan is deze klaar.
  • Haal het brood gelijk uit de bakvorm, en laat afkoelen op een rooster.

Opmerkingen

* Ik heb zelf karnemelk gebruikt. Dit maakt het brood lekker fris, en geeft het een klein zuurtje. Hou je hier niet zo van, en wil je een iets neutralere smaak? Dan kan je ook gerust (volle) melk gebruiken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept