Pandan suikerbrood
Een van de eerste recepten die ik deelde was die van suikerbrood, ook wel Fryske sûkerbole genoemd. Dit leek enigszins logisch aangezien ik uit Friesland kom, en natuurlijk ook omdat ik gek ben op suikerbrood.
Er zijn heel veel recepten voor suikerbrood te vinden. En ook heel veel verschillende voorkeuren. De één wil juist een lekker klef brood met grote brokken suiker, waar de ander juist een wat luchtiger brood met kleinere suikerbrokken wil. Zelf ben ik vooral fan van de kleffe uitvoering.
Vaak zijn de recepten voor suikerbrood in de basis wel allemaal vergelijkbaar. Daarom vond ik het juist leuk om een keer wat anders te doen, en er een eigen twist aan te geven. In dit geval leek het mij leuk om het suikerbrood een Indonesisch tintje te geven. Dit door pandan en kokos aan het deeg toe te voegen.
Ik vind het altijd leuk om te bakken met pandan, zo maakte ik eerder al deze pancakes, kue lapis en slagroomtruffels. Door de pandan aan het suikerbrood toe te voegen wordt het brood mooi groen van binnen. En smaakt het ook nog eens heerlijk. Pandan lijkt qua smaak wel een beetje op vanille, en is dan ook niet erg overheersend. Hierdoor past het goed in een suikerbrood. Samen met wat kokos, kaneel en gembersiroop heb je een lekker smaakvol suikerbroodje.
Pandan suikerbrood
Ingrediënten
- 200 gram bloem (ik gebruik hiervoor bloem die goed geschikt is voor het bakken van brood, zoals Amerikaanse patentbloem)
- 95 ml melk (op kamertemperatuur)
- 5 gram gist
- 4 gram zout
- 2 theelepels basterdsuiker
- 1-2 theelepels pandan extract
- 15 gram boter, op kamertemperatuur (+ wat extra voor het invetten van je bakvorm)
- 1 ei
- 1-2 eetlepel gembersiroop (bijvoorbeeld uit een pot stemgember)
- 140 gram greinsuiker (dit kun je online kopen)
- 3 eetlepels kokosrasp (+ iets extra voor bovenop het brood)
- 1 theelepel kaneel
- 2 eetlepels suiker
- beetje zonnebloemolie
Instructies
- Doe de bloem, basterdsuiker en gist in een kom.
- Voeg de melk, boter, gembersiroop, pandan en de helft van het (geklutste) ei toe. Voeg als laatst ook het zout toe.
- Kneed nu alles (met de hand of een keukenmachine) in ongeveer 10 minuten door tot een soepel deeg. Je merkt dat het deeg op een gegeven moment minder gaat plakken.
- Vet een kom in met een beetje zonnebloemolie. Maak van het deeg een bal, en stop deze in de kom. Dek de kom af met plastic folie of een vochtige theedoek. Laat dit nu ongeveer een uur rijzen.
- Ondertussen kun je je broodbakvorm (of cakeblik) klaarzetten. Vet de vorm in met boter. Ik pak meestal gewoon een staaf boter, en besmeer de vorm hier rondom mee in. Doe nu ook een eetlepel suiker, en 2 eetlepels greinsuiker (circa 20 gram), onderin de vorm. Zorg dat het geheel goed bekleed is met suiker. Voeg zo nodig meer suiker toe.
- Nu kan je verder met je deeg. Zorg alleen eerst dat je je oven voorverwarmt op 180 graden.
- Kneed nu circa 100 gram greinsuiker, de kokosrasp en de kaneel door je deeg. De greinsuiker is best lastig om geheel door je deeg te krijgen, het valt vaak weer uit het deeg. Ik druk het deeg vaak op het (licht met zonnebloemolie ingevet) aanrechtblad als rechthoek plat, en strooi er dan de greinsuiker, kokosrasp en kaneel op. Dan vouw ik het een aantal keer op.
- Op het moment dat je het gevoel hebt dat alles redelijk gemengd is, rol je het deeg uit tot een rechthoek die net zo breed is als je bakvorm. Vervolgens rol je het deeg op, en knijp je de naad lichtelijk dicht. Stop de rol vervolgens met de naad naar beneden in je bakvorm.
- Dek je vorm af met een licht met zonnebloemolie ingesmeerd stuk plasticfolie. Laat ongeveer 20-30 minuten rijzen.
- Voordat je het suikerbrood in de oven schuift bestrijk je het brood nog met opgeklutst ei. Strooi nog een eetlepel suiker, de overgebleven 20 gram greinsuiker en wat extra kokosrasp over het brood. Dit plakt nu vast door het ei.
- Bak het brood in circa 30 minuten gaar. Als de bovenkant te donker wordt kan je hier wat aluminiumfolie op leggen.
- Laat het brood even afkoelen, maar zorg dat je het brood wel uit de bakvorm haalt wanneer het nog warm is. Op het moment dat je te lang wacht zal de suiker te veel blijven plakken. Laat het suikerbrood nu verder afkoelen op een rooster.
- Voordat ik het brood serveer bestrijk ik het meestal met nog wat gembersiroop. Dan glimt het brood mooi.
2 Comments
Geert
Mooi met de foto’s hoe je het maakt. Erg leerzaam en leuk
Irene
Dankjewel Geert!