Hazelnoot meringue koekjes met pure chocolade
Tijdens het bakken heb je vaak maar een deel van een ei nodig, de eidooier of het eiwit. Hierdoor komt het vaak voor dat je één deel hiervan nog over hebt. Weggooien is ontzettend zonde, dus dat doe ik ook nooit. Je kan eiwitten prima invriezen, maar je kan hier ook gewoon iets nieuws mee bakken. In dit geval had ik eiwitten over, en heb ik er deze koekjes mee gebakken.
De koekjes hebben veel weg van meringue, maar dan met de toevoeging van fijngemalen hazelnoten. Uiteindelijk zijn deze koekjes misschien niet de meest spectaculaire creatie, maar zijn ze zeker lekker bij een kopje thee of koffie. Een lekker, en zeker niet te zwaar, koekje. In de koekjes heb ik uiteindelijk nog een hazelnoot gedrukt, en ze na het bakken nog gedecoreerd met pure chocolade. Vooral deze laatste stap vond ik echt een grote toevoeging. Helemaal niet gek, want chocolade en hazelnoot is natuurlijk een klassieke combinatie.
Zelf vind ik het lekkerst als je deze koekjes niet te lang bakt, dan zijn ze nog lekker een beetje zacht en klef van binnen. Als je ze wat langer bakt worden ze juist knapperig. Het is maar net waar je zin in hebt. Hoe dan ook is dit een goede oplossing voor overgebleven eiwitten.
Zoek je nog meer koekjes waar je overgebleven eiwitten in kwijt kan? Probeer dan ook eens deze bokkenpootjes met speculaas of kokosmakronen met ananas. Of maak eens een keertje zelfgemaakte nougat.
Hazelnoot meringue koekjes met pure chocolade
Ingrediënten
- 2 eiwitten
- 140 gram poedersuiker
- 140 gram gemalen hazelnoten (of hazelnotenmeel)
- 20-30 hazelnoten
- 200 gram pure chocolade
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed je bakplaat met bakpapier.
- Doe de eiwitten in een kom. Voeg ook een snufje zout toe. Klop de eiwitten op totdat de eiwitten stijf zijn. Als je je kom beweegt blijven de eiwitten op hun plek.
- Doe de fijngemalen hazelnoten en de poedersuiker in een kom, en meng dit door elkaar. Voeg dit beetje bij beetje toe aan de eiwitten. Spatel dit voorzichtig door elkaar. Je wil zo veel mogelijk luchtigheid behouden.
- Als alles goed gemengd is stop je dit in een spuitzak met een rond spuitmondje. Spuit hier rondjes van op je bakplaat. Druk een hele hazelnoot in het midden van het koekje.
- Bak de koekjes ongeveer 10 minuten. Ze zullen nu lichtbruin zijn. Laat de koekjes volledig afkoelen op een rooster.
- Leg alvast een stuk bakpapier klaar op een koude bakplaat.
- Tempereer nu de chocolade. Ik gebruik hiervoor doorgaans de magnetron. De chocolade stop je hiertoe in een magnetronbestendige kom. Vervolgens doe je de chocolade iedere keer 20 seconden in de magnetron op vol vermogen. Om de 20 seconden roer je de chocolade door. Doe dit ook wanneer je nog weinig ziet gebeuren met de chocolade. Op een gegeven moment zie je dat de chocolade gaat smelter. Roer de chocolade nu om de 10 seconden om. Wanneer bijna alle chocolade gesmolten is, maar nog niet alles, hou je op. Nu roer je alles goed door elkaar totdat alle chocolade uiteindelijk gesmolten is. Je chocolade is nu getempereerd.
- Doe de gesmolten chocolade in een spuitzak, en knip aan het uiteinde een kleine opening in de zak. Spuit hoopjes chocolade op de bakplaat, en leg hier gelijk het koekje bovenop. Spuit vervolgens ook nog wat banen over de bovenkant van de koekjes. Laat de chocolade nu volledig uitharden.
One Comment
Maza
Ze zijn er verrukkelijk uit!