Ga terug
zwarte rijstpudding kokos ananas banaan

Zwarte rijstpudding met gekaramelliseerde bananan

Deze tropische rijstpudding is perfect als ontbijt of toetje. De zwarte rijst, ananas en kokosmelk geven het lekker veel smaak. Heerlijk met een topping van gekaramelliseerde bananen. Maar dit zal ook zeker heerlijk zijn met verse mango of ananas. Met dit recept maak je ongeveer twee porties.

Ingrediënten
  

Rijstpudding

  • 100 gram zwarte rijst*
  • 200 ml kokosmelk
  • 200 ml water
  • snuf zout
  • 1 eetlepel (palm)suiker (naar smaak)
  • klein (ongeveer 140 gram) blikje ananas op sap (in kleine stukjes gesneden)
  • optioneel: kokosvlokken

Gekaramelliseerde banaan

  • 1 banaan (in plakjes gesneden)
  • klontje boter
  • ½-1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • desgewenst: snuf kaneel

Instructies
 

Rijstpudding

  • Doe alle ingrediënten, behalve de ananas en kokosvlokken, voor de rijstpudding in een pannetje, en breng aan de kook. Laat op laag vuur ongeveer 45 zachtjes koken. Roer regelmatig even in de pan.
  • Proef of de rijstpudding zoet genoeg is. Je kan zelf bepalen hoe zoet je de pudding wil hebben. De rijstpudding is klaar als de melk grotendeels opgenomen is, en het geheel romig is. De rijst is nu helemaal zacht. Voeg op het laatst ook de ananasstukjes toe, en roer dit door elkaar.
  • Terwijl de rijstpudding rustig kookt karamelliseer je de bananen. Doe hiervoor een klontje boter, en de basterdsuiker, in een koekenpan. Laat de suiker smelten. Voeg vervolgens de bananenplakjes toe en laat deze karamelliseren. Zorg ervoor dat je de bananen niet te lang bakt. Desgewenst kan je er wat kaneel aan toevoegen. Haal van het vuur.
  • Laat de rijstpudding even afkoelen. Schep de rijstepap als deze klaar is in kommen. Desgewenst kan je nu nog wat kokosvlokken toevoegen. Serveer met de cranberrycompote.

Opmerkingen

* Ik heb de zwarte rijst bij een Aziatische supermarkt gekocht. Hier vind je allerlei soorten rijst. Mocht je dit niet kunnen vinden kan je ook een andere rijstsoort gebruiken. Risotto zou bijvoorbeeld ook geschikt zijn. Een andere soort rijst smaakt uiteraard wel anders.
Ik heb als topping gekaramelliseerde bananen toegevoegd. Je kan alleen ook prima wat anders toevoegen, zoals verse mango of nog wat noten.