Ga terug

Sticky toffee cake met karamelsaus en (kumquat) room

Deze sticky toffee cake is heerlijk smeuïg. Zeker als je hem serveert met een verrukkelijke karamelsaus. Deze cake leent zich goed als dessert. Serveer hem dan met (kumquat) room of een bolletje ijs. Voor dit recept heb ik een ronde taartvorm van 24 cm gebruikt.

Ingrediënten
  

Sticky toffee cake

  • 250 gram dadels
  • 125 ml sinaasappelsap
  • 125 ml water
  • 100 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • ½ theelepel vanille extract
  • 2 eieren
  • 185 gram bloem
  • 1 zakje baking soda (1 theelepel)
  • ½ zakje bakpoeder (8 gram)
  • ½ theelepel kaneel
  • ¼ theelepel gemberpoeder
  • snuf nootmuskaat
  • snuf zout

Karamelsaus

  • 60 gram boter
  • 190 gram bruine basterdsuiker
  • 200 ml slagroom
  • zeezout (naar smaak)

(Kumquat) room

  • 200 ml slagroom
  • 150 gram crème fraîche (naar smaak)
  • 2-3 eetlepels kumquat curd (desgewenst, zie opmerkingen)
  • ½-1 theelepel sinaasappelrasp (mocht je geen curd hebben liggen en toch een citrussmaak willen toevoegen aan de room)

Instructies
 

Sticky toffee cake

  • Verwarm de sinaasappelsap en het water totdat het kookt. Doe de dadels in een kom, en voeg de vloeistof toe. Laat dit een half uur tot een uurtje staan. Pureer dit geheel vervolgens met een foodprocessor, blender of staafmixer.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed een springvorm met een diameter van 24 cm met bakpapier. Vet ook de randen van de springvorm in.
  • Doe de boter, suiker en het vanille extract in een kom, en mix dit door elkaar. Voeg de eieren vervolgens één voor één toe. Voeg nu ook de gepureerde dadels toe, en mix nog even door.
  • Spatel vervolgens ook de overige ingrediënten door het beslag.
  • Doe het beslag in de springvorm, en bak de cake in circa 40-50 minuten gaar. Prik er om te testen een satéprikker in. Als deze er schoon uitkomt is de cake klaar.

Karamelsaus

  • Doe de suiker, boter en slagroom in een steelpannetje. Verwarm op middelhoog vuur totdat het kookt. Roer regelmatig door. Laat vervolgens een paar minuten op zacht vuur doorkoken. Breng op smaak met zeezout. Laat dit vervolgens even afkoelen. De saus zal nu nog wat indikken.

(Kumquat) room

  • Doe de slagroom in een beslagkom, en klop stijf.
  • Doe de crème fraîche in een aparte kom, en roer dit goed los. Voeg nu geleidelijk aan de opgeklopte slagroom toe. De verhouding slagroom en crème fraîche kan je desgewenst een beetje aanpassen mocht je bijvoorbeeld een wat frissere room willen.
  • Voeg indien gewenst ook een paar eetlepels (kumquat) curd toe. Ik vond een curd op basis van kumquat heel goed bij deze cake passen. Een andere soort citrusvrucht zal hier ook heel goed bij passen.

Afwerking

  • Prik als de cake nog warm is met een satéprikker gaatjes in de cake. Giet ongeveer ⅓ van de warme karamelsaus over de cake. Laat even een paar minuten intrekken.
  • Verdeel de cake in stukken, en giet over ieder stuk nog wat extra karamelsaus. Serveer de cake met een dot room (of een bolletje ijs). Zelf heb ik ook nog wat gesuikerde kumquats als decoratie toegevoegd.

Opmerkingen

Warm is deze cake op zijn best. Mocht je hem niet in één keer opeten, zorg er dan voor dat je hem voor het serveren weer even opwarmt. Hiervoor zal hij ongeveer 10 minuten in de oven moeten.
Ik vind het zelf heerlijk om deze cake met een frisse room te eten. Zonder is de cake overigens ook verrukkelijk. Dus mocht je hier geen zin in hebben, of dit niet in huis hebben dan is dat geen probleem.
Het recept voor de kumquatcurd volgt nog op mijn website. Als basis is daarbij dit recept aangehouden, maar dan uiteraard met kumquat, en zonder limoen. Wel heb ik nog een scheut sinaasappelsap toegevoegd.