Ga terug
miso mais broodje lente ui sesam

Miso maïs broodje

De combinatie van zoete mais met miso is verrukkelijk. Een heerlijk broodje voor bij het ontbijt of de lunch. Of eet het als avondeten met een soepje erbij.- Met dit recept maak je ongeveer 6 broodjes.

Ingrediënten
  

Deeg

  • 180 gram bloem
  • 70 ml volle melk
  • 20 gram maple syrup
  • 3,5 gram gist
  • 20 gram boter (op kamertemperatuur)
  • ½ ei
  • 3,5 gram zout

Vulling

  • 1 eetlepel miso
  • 50 gram roomkaas (philadelphia)
  • 1 knoflookteen (geperst)
  • 70 gram mais
  • lente ui (fijngesneden)

Afwerking

  • ½ ei
  • sesamzaadjes

Instructies
 

  • Maak de melk lauwwarm (ongeveer 30 °C). Doe de melk bijvoorbeeld even in de magnetron. Zorg ervoor dat de melk niet te warm is.
  • Doe vervolgens alle overige ingrediënten voor het deeg in een kom, en meng dit met een spatel door elkaar.
  • Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar.
  • Vet een ruime kom in met zonnebloemolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen. Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
  • Maak tijdens de eerste rijs de vulling voor de broodjes. Meng de miso, roomkaas en knoflookteen in een apart kommetje. Zorg dat dit een smeerbaar geheel is. Leg de mais en lente ui ook alvast klaar.
  • Bekleed nu een bakplaat met een stuk bakpapier.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een rechthoek. Zorg dat de korte zijde naar je toe is gericht, en verdeel het misomengsel over de onderste helft van het deeg. Laat aan de zijkanten een beetje ruimte over. Verdeel vervolgens ook de mais en lente ui over het deeg. Hou nog een beetje mais en lente ui over. Dit kan je later nog over je broodjes verdelen. Vouw het deeg nu dubbel. Snijd dit deeg in ongeveer 6 stroken. Ik heb hiervoor een pizzasnijder gebruikt.
  • Pak de stroken één voor één op, houd de bovenkant vast en draai de onderkant een paar keer rond, zodat de strook gedraaid is. Knoop dit vervolgens op. Zorg ervoor dat je de uiteinden van de stroken aan de onderkant wegstopt.
  • Plaats de broodjes op de bakplaat, en dek af met een met zonnebloemolie ingevet stuk vershoudfolie. Laat nu ongeveer 45-60 minuten rijzen. Je kan trouwens ook het gehele bakblik afdekken met vershoudfolie, en nu in de koelkast plaatsen en een nachtje laten staan.
  • Verwarm de oven in de tussentijd voor op 180 °C. Verwijder de vershoudfolie, en bestrijk de broodjes nog met wat ei. Strooi hier wat sesamzaadjes op. Verdeel hier ook nog wat extra mais en lente ui over. Bak vervolgens de broodjes in ongeveer 20 minuten gaar.

Opmerkingen

Je kan deze broodjes ook op een andere manier vormen, zoals deze cinnamon rolls.