Ga terug
zuurdesem desem brood zwarte olijf knoflook gist busbrood

Zuurdesem brood met olijven

Dit is een heerlijk brood op basis van zuurdesem. Dit geeft het samen met de zwarte olijven, knoflook en zeezout een heerlijke smaak, en zorgt voor een knapperige korst.
4.50 van 2 stemmen

Ingrediënten
  

  • 215 gram tarwebloem (zorg dat deze bloem geschikt is voor het bakken van brood, zoals T65)
  • 40 gram speltbloem
  • 50 gram actieve desemstarter
  • 1 gram gist
  • 4 gram zout
  • 100 ml (volle) melk
  • 60 ml water
  • handje zwarte olijven (in kleine stukjes gesneden)
  • beetje extra olijf- of zonnebloemolie voor het invetten van je kom
  • + zeezout en gedroogde knoflook om bovenop je brood te strooien

Instructies
 

  • Zorg dat je het water en melk tot ongeveer kamertemperatuur verwarmt. Zorg dat dit niet te heet wordt. Ik doe dit zelf altijd even kort in de magnetron in een glazen maatbeker.
  • Doe alle ingrediënten, met uitzondering van de olijven, nu samen in een kom.
  • Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren.
  • Voeg op het laatst nog de zwarte olijven (die je even goed hebt uitgelekt en iets droog gedept) toe aan het deeg, en kneed dit er even door.
  • Vet een ruime kom in met olie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen.
  • Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Je zal merken dat je deeg vrij plakkerig is, dus het maakt niet uit dat het geen perfecte bal is. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 2 uur op kamertemperatuur staan. Vouw je deeg middels de 'stretch and fold' methode na een half uur. Je zet de kom met deeg voor je neer. Je pakt het deeg bij de bovenste twee hoeken vast, en trekt het deeg iets omhoog, en vouwt dit dan richting jouzelf dubbel. Iedere keer draai je de kom een kwartslag. Uiteindelijk heb je het deeg per stretch and fold keer 4x gevouwen. Het helpt trouwens om je handen iets in te smeren met olijfolie. Laat vervolgens weer een half uur staan, en vouw het deeg nogmaals op dezelfde manier. Laat weer een half uur staan, en vouw dit daarna nog een laatste keer. Als het goed is is je deeg nu ongeveer 2x zo groot geworden. Is dit niet zo? Laat het deeg dan nog even verder rijzen.
  • Bestuif je aanrecht met bloem. Stort het deeg op je aanrecht. Rek je deeg van links naar rechts uit tot een langwerpig rechthoek. Vouw vervolgens de rechter- en linker zijkant van het deeg naar het midden van het deeg. Zorg dat het opgevouwen deeg niet breder is dan je broodvorm. Rol nu het deeg (met een deegroller) uit, maar deze keer niet van rechts naar links, maar juist van je af. Je krijgt weer een langwerpig stuk deeg. Rol nu het deeg vervolgens op, en knijp de naad dicht.
  • Maak de bovenkant van de rol een beetje nat met wat water. Verdeel wat grof zeezout en gedroogd knoflook over de bovenkant. Leg het brood nu in je broodbakvorm.
  • Doe het brood nu bijvoorbeeld in een plastic tas, of dek af met ingevet plasticfolie. Leg dit een nachtje in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet onder in je oven een met water gevulde braadslede.
  • Bak het brood in ongeveer 20-25 minuten gaar. De laatste 10 minuten zet ik de oven vaak iets zachter, namelijk op 200 °C. Twijfel je of het brood gaar is? Als je op de onderkant van het brood klopt, en deze hol klinkt is het gaar. Heb je een keukenthermometer? Als het brood in het midden ongeveer 95 graden is, dan is deze klaar.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.

Opmerkingen

Is het deeg erg plakkerig? Dan lukt het misschien niet om het op te rollen. In dat geval zou ik aanraden om een rijsmandje te gebruiken, en het brood hierin te laten rijzen. Volg dan de stappen zoals bij dit zuurdesembrood.