Ga terug
welsh cakes scone rozijnen speculaas brits wales ontbijt high tea

Welsh cakes

Dit is eigenlijk een soort kruising tussen een scone en een pannenkoekje. Erg lekker, en makkelijk te maken. Met dit recept maak je ongeveer 8 cakes. Warm zijn ze het lekkerst.

Ingrediƫnten
  

  • 225 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 85 gram boter
  • 85 gram suiker
  • 60 gram rozijnen
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 ei
  • indien nodig: 1-2 eetlepels melk
  • + klontje boter om de cakes in te bakken

Instructies
 

  • Meng de bloem, bakpoeder, zout en speculaaskruiden in een kom.
  • Snijd de boter in kleine blokjes, en meng deze door de bloem. Kneed de boter vervolgens door de bloem. Gebruik je vingertoppen om de boterblokjes iets te pletten. Ga hier mee door totdat het deeg kruimelig is, en iets op nat zand lijkt.
  • Voeg vervolgens ook de rozijnen, suiker, ei en Griekse yoghurt toe. Kneed dit tot een samenhangende deegbal. Mocht dit niet samenkomen dan kun je nog een beetje melk toevoegen totdat je een bal van het deeg kan maken.
  • Bestrooi je aanrecht met bloem, en rol het deeg uit tot circa 0,5 cm. Steek hier met een uitsteker rondjes uit. Ik heb een uitsteker van 8 cm gebruikt. Maar een ander formaat is natuurlijk ook prima.
  • Verwarm een koekenpan, en doe hierin een klein klontje boter. Bak vervolgens de cakes in de koekenpan. Bak elke kant van de cake ongeveer 2-3 minuten totdat deze mooi goudbruin kleurt.
  • Bestrooi de cakes ten slotte met wat poedersuiker. De cakes zijn het lekkerste als ze net gebakken zijn.

Opmerkingen

Deze Welsh cakes zijn het lekkerst als ze net gebakken zijn. Maar je kan ze ook prima even bewaren. Voor het serveren kan je ze desgewenst weer even licht verwarmen in de oven.