Ga terug
viennese whirls koekjes cookies kaneel pruimen jam crème laurier

Viennese whirls koekjes met pruimen

Deze koekjes zijn een soort spritsen gevuld met een crème en jam van pruimen. Heerlijk voor bij een high tea!

Ingrediënten
  

Koekjes

  • 125 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 25 gram poedersuiker
  • 110 gram bloem
  • 20 gram maizena
  • ½ theelepel vanille extract
  • snuf zout

Pruimenjam (maak dit van tevoren)

  • 500 gram pruimen
  • 275 gram suiker
  • 2 laurierblaadjes
  • snuf kaneel (naar smaak)
  • snuf zwarte peper (naar smaak)
  • sap van ½ citroen

Crème

  • 125 ml volle melk
  • 25 gram suiker
  • 12 gram maizena
  • 1 eierdooier
  • 1/2 theelepel vanille extract
  • 150 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 40 gram poedersuiker

Instructies
 

Pruimenjam

  • Snij de pruimen in stukken, en verwijder de pitten.
  • Doe de pruimen samen met een scheut water, de suiker en de laurierblaadjes in een steelpan, en breng aan de kook.
  • Voeg naar smaak citroensap toe. Dit is afhankelijk van hoe zoet of zuur de pruimen zijn. Voeg ook de kaneel en zwarte peper naar smaak toe.
  • Laat het geheel ongeveer 20 minuten zachtjes doorkoken.
  • Schenk de jam in een schone jampot.
  • Doe de deksel erop als de jam nog warm is. Gebruik voor de koekjes afgekoelde jam.

Crème

  • Doe 110 ml melk in een steelpannetje, en breng dit aan de kook. Voeg hier ook de vanille aan toe. Haal van het vuur als dit kookt.
  • Doe de overige melk, suiker en eierdooier in een apart kommetje, en meng dit door elkaar. Voeg vervolgens ook de maïzena toe, en maak hier een egaal papje van.
  • Giet al roerend een deel van de hete melk bij het papje, en meng dit goed door elkaar. Doe vervolgens dit mengsel terug in het steelpannetje, en meng dit met een garde goed door elkaar. Voeg nu ook een snufje zout toe.
  • Zet dit pannetje vervolgens weer op het vuur, en laat dit indikken. Blijf goed door roeren. Het mengsel zal dikker worden. Laat een minuutje doorkoken. Zorg ervoor dat je het niet te lang op het vuur laat, want anders zal het ei stollen.
  • Doe de banketbakkersroom vervolgens in een aparte (platte) kom. Dek het vervolgens af met vershoudfolie, en laat op kamertemperatuur afkoelen. Overigens moet je de vershoudfolie wel direct op de banketbakkersroom leggen.Laat afkoelen tot ongeveer kamertemperatuur. Het is niet erg als dit nog iets warmer is.
  • Doe nu de boter en poedersuiker ook geleidelijk door de banketbakkersoom. Mix dit tot een romige egale massa. Doe dit vervolgens in een spuitzak.

Koekjes

  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg een spuitzak met een gekarteld spuitmondje klaar. Neem een vrij groot spuitmondje.
  • Doe de boter en poedersuiker in een kom, en mix tot een romig en luchtig geheel. Je zal zien dat de boter en suiker lichter van kleur wordt. Voeg nu ook de vanille en zout toe. Meng even door elkaar.
  • Voeg vervolgens de bloem en maizena toe. Mix dit rustig door elkaar totdat het gemengd is. Doe het deeg nu in je spuitzak.
  • Spuit rondjes van ongeveer 3-4 cm op je bakplaat.
  • Heb je een ruime koelkast? Stop de koekjes dan nog even in de koelkast totdat je ze gaat bakken. Wanneer je de koekjes even koelt (15-30 min) zal de vorm van de koekjes goed behouden blijven. Geen ruimte over? Dan kan je deze stap overslaan.
  • Bak de koekjes in 15-20 minuten goudbruin. Laat geheel afkoelen op een rooster.

In elkaar zetten

  • Smeer op de helft van de koekjes een laagje jam, en spuit op de andere kant een lekkere hoeveelheid crème.
  • Plak de helften op elkaar. En bestuif desgewenst nog met wat poedersuiker.

Opmerkingen

Ik heb voor dit recept zelfgemaakte pruimenjam gebruikt. Je kan natuurlijk ook gewoon jam uit de supermarkt gebruiken. Of een andere jam. Frambozen- of aardbeienjam is ook erg lekker bij dit recept.