Ga terug
tim tam tams koekjes cookies malted chocolade hazelnoot aardbei australië

Tim Tam chocolade koekjes

Tim Tams zijn klassieke Australische koekjes. Dit zijn chocoladekoekjes gevuld met botercrème, die vervolgens zijn gedipt in chocolade. Verslavend lekker koekjes. Met dit recept maak je ongeveer 10-15 koekjes, afhankelijk van hoe groot je ze maakt.

Ingrediënten
  

Koekjesdeeg

  • 115 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 115 gram suiker
  • 1 ei
  • 30 gram cacaopoeder
  • 2 eetlepels malted milk poeder (Horlicks)
  • 140 gram bloem
  • ½ theelepel zout

Vulling

  • 115 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 125 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 1 eetlepel malted milk poeder (Horlicks)

Chocoladelaag

  • 200 gram melkchocolade
  • ½-1 eetlepel kokosolie
  • optioneel: grof gehakte nootjes om de koekjes mee te decoreren

Instructies
 

Koekjes

  • Doe de boter samen met de suiker in een beslagkom, en mix dit tot een romig en luchtig geheel.
  • Voeg het ei nu ook toe, en mix door totdat het ei helemaal is opgenomen.
  • Meng de cacao, bloem, Horlicks en zout in een aparte kom. Voeg dit vervolgens ook toe aan de beslagkom. Mix totdat het geheel gemengd is.
  • Leg een stuk bakpapier op je aanrecht. Stort het deeg op dit stuk bakpapier. Leg een stuk bakpapier bovenop het deeg, en rol dit vervolgens uit tot een rechthoek van een aantal mm dik. Stop dit geheel in de vriezer voor ongeveer een half uur.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en leg een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Haal de koekjes nu uit de vriezer, en snijd het rechthoek in kleinere rechthoekige koekjes. Zorg ervoor dat ze allemaal even groot zijn. Ik had koekjes gemaakt van ongeveer 4x7 cm.
  • Leg de koekjes op de bakplaat, en bak deze in ongeveer 10-15 minuten gaar. Laat geheel afkoelen op een rooster.

Vulling maken

  • Doe de boter in een kom, en mix dit romig en luchtig. Doe alle overige ingrediënten voor de vulling nu ook hierbij. Mix dit door elkaar.
  • Doe een theelepel van de vulling op de onderkant van een koekje. Plak er vervolgens een koekje bovenop. Je hebt nu twee koekjes gevuld met de botercrème.
  • Vul alle koekjes op deze manier, en stop ze vervolgens in de koelkast zodat de botercrème geheel kan opstijven.

Chocoladelaag

  • Leg een stuk bakpapier klaar op een relatief koele bakplaat.
  • Smelt de chocolade samen met de kokosolie. Ik heb hiervoor de magnetron gebruikt. Om de 30 seconden heb ik daarbij gecontroleerd of het al gesmolten was. Als het bijna helemaal gesmolten is is het klaar.
  • Haal de gekoelde koekjes door de chocolade, en leg deze op het stuk bakpapier. Doe de koekjes in de koelkast zodat de chocolade hard wordt.

Opmerkingen

Ik heb een paar Tim Tams nog extra gevuld met wat aardbeienjam en hazelnootpraliné. Hiertoe heb ik één kant van het koekje bestreken met de botercrème en de andere kant met de aardbeienjam of hazelnootpraliné. Beide versies waren ook ontzettend lekker. Mijn voorkeur gaat uiteindelijk toch uit naar de originele uitvoering.