Ga terug
tijgersoesjes banaan kaneel szechuan banketbakkersroom craquelin

Tijgersoesjes met banaan, szechuan en kaneel

Deze tijgersoesjes zien er feestelijk uit, en zijn ook nog eens erg lekker! De vulling is gemaakt van banketbakkersroom met banaan, szechuan peper en kaneel. De szechuan peper is overigens niet erg pittig, en is slechts subtiel aanwezig. Deze kan je desgewenst ook weglaten.
Met dit recept maak je ongeveer 20 soesjes

Ingrediënten
  

Soezenbeslag

  • 60 ml melk
  • 60 ml water
  • 55 gram boter
  • 70 gram bloem
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel suiker
  • 2-2½ ei geklutst

Craquelin

  • 80 gram bloem
  • 80 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 80 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 10 gram cacao

Vulling

  • 350 ml volle melk
  • 1 erg rijpe banaan (gepureerd)
  • ¼-½ theelepel vanille pasta (dit kan je ook vervangen door een vanillestokje of vanille extract)
  • 45 gram maizena
  • 60 gram suiker
  • 2 eierdooiers *
  • snuf zout
  • ¼-½ theelepel kaneel
  • snuf szechuan peper (naar smaak)
  • 20 gram boter

Instructies
 

Banketbakkersroom

  • Doe 300 ml melk samen met de gepureerde banaan in een steelpannetje, en breng dit aan de kook. Voeg hier ook de vanille aan toe. Haal van het vuur als dit kookt, en laat een half uurtje staan.
  • Doe de overige melk, suiker en eierdooiers in een apart kommetje, en meng dit door elkaar. Voeg vervolgens ook de maïzena toe, en maak hier een egaal papje van.
  • Giet al roerend een deel van de hete melk bij het papje, en meng dit goed door elkaar. Doe vervolgens dit mengsel terug in het steelpannetje, en meng dit met een garde goed door elkaar. Voeg nu ook een snufje zout toe.
  • Zet dit pannetje vervolgens weer op het vuur, en laat dit indikken. Blijf goed door roeren. Het mengsel zal dikker worden. Laat een minuutje doorkoken. Zorg ervoor dat je het niet te lang op het vuur laat, want anders zal het ei stollen.
  • Doe de banketbakkersroom vervolgens in een aparte (platte) kom. Roer hier ook de boter, kaneel en szechuan doorheen. Zorg ervoor dat dit goed gemengd is. Dek het vervolgens af met vershoudfolie, en laat volledig afkoelen. Overigens moet je de vershoudfolie wel direct op de banketbakkersroom leggen.

Craquelin

  • Doe alle ingredienten voor het tijgerlaagje in een beslagkom, en meng dit door elkaar totdat het een samenhangend deeg is.
  • Rol het deeg op een stuk vershoudfolie uit tot een dunne plak van circa 2-4 mm dik. Bedek ook de bovenkant met vershoudfolie, en stop dit in de vriezer terwijl je het soezendeeg maakt.
  • Heb je overigens craquelin over? Dan kan je dit prima enige tijd in de vriezer bewaren voor een volgende keer.

Soezen

  • Verwarm de oven voor op 220 °C, en bekleed een bakblik met bakpapier.
  • Doe de melk, water en boter (in kleine stukjes gesneden) in een steelpannetje. Voeg ook het zout en suiker toe. Verwarm dit totdat de boter geheel is gesmolten.
  • Haal van het vuur, en voeg in één keer alle bloem toe. Roer het mengsel door totdat het goed verdeeld is. Doe het pannetje vervolgens weer op middelhoog vuur.
  • Blijf dit goed doorroeren met een houten spatel. Het mengsel zal op een gegeven moment een sissend geluid maken. Dit hoort zo. In totaal bak je het ongeveer 2 minuten. Wanneer het lichtelijk aan de bodem aanbakt, en een bal vormt, is het doorgaans klaar.
  • Doe het beslag in een metalen beslagkom. Roer het een beetje los, en laat een paar minuutjes afkoelen.
  • Voeg nu geleidelijk aan het ei toe. Doe ongeveer een half ei tegelijkertijd bij het beslag, en meng dit totdat het ei geheel in het beslag is opgenomen. Voeg dan pas het volgende halve ei toe. Uiteindelijk moet het deeg glad en glanzend zijn, maar nog wel zijn vorm behouden. Het is goed als het in een V-vorm van je spatel afglijdt. Je kan ook controleren of het klaar is door met je spatel een sleuf door het beslag te trekken. Als deze blijft staan, en langzaam weer sluit is het goed. Of wanneer je beslag
  • Vul een spuitzak met het soezenbeslag en spuit rondjes op je bakplaat. Heb je geen spuitzak? Dan kan je ook prima hoopjes maken met een theelepeltje. Laat wel wat ruimte tussen de soesjes. Ze zullen immers nog rijzen in de oven.
  • Haal de craquelin uit de vriezer, en steek er kleine rondjes uit. Leg deze bovenop je soesjes.
  • Bak de soesjes in circa 20-25 minuten mooi goudbruin. Laat vervolgens op een rooster afkoelen voordat je ze vult.

Soezen in elkaar zetten

  • Roer de afgekoelde banketbakkersroom kort los. Doe dit vervolgens in een spuitzak.
  • Prik een gaatje in de onderkant van het soesje, en spuit hier de banketbakkersroom in. Als alternatief kan je de soesjes ook door midden snijden, en de banketbakkersroom tussen beide helften spuiten.
  • Serveer direct. Als je ze lang laat staan zal de bovenkant weer wat zacht worden.

Opmerkingen

* Gooi de eiwitten zeker niet weg! Hier kan je heel goed andere dingen mee maken. Denk bijvoorbeeld aan meringue of bitterkoekjes.
Heb je soezen over? Dan kan je deze prima invriezen. Het beste is wel om ze in te vriezen zonder vulling. Voordat je ze gebruikt kan je ze weer even in de oven doen zodat ze weer knapperig zijn.