Ga terug
Cheesecake stoofpeertjes kaneel

Stoofperen cheesecake met speculaasbodem

Dit is een lekker herfstige romige cheesecake. Met dit recept maak je een taartje met een diameter van 18 centimeter.

Ingrediënten
  

Cheesecakemengsel

  • 350 gram roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia)
  • 75 gram zure room
  • 90 gram suiker
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 theelepels kaneel
  • 3 stoofpeertjes
  • 1/2 theelepel zout

Speculaasbodem

  • 40 gram boter
  • 100 gram speculaas

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160 °C.

Speculaasbodem

  • Verkruimel de speculaasjes. Dit kan je makkelijk doen door de speculaasjes in een plastic zakje te stoppen, en te mishandelen met een deegroller. Zelf vind ik het ook prima om het gewoon met de hand te verkruimelen. Wil je een hele fijne bodem? Dan kun je de speculaasjes ook in de keukenmachine stoppen.
  • Smelt de boter, en voeg deze toe aan de kruimels. Meng het geheel goed door elkaar.
  • Bekleed de bodem van je bakvorm met bakpapier. Doe de kruimels in je bakvorm, en druk met de achterkant van een lepel stevig aan totdat de hele bodem bedekt is. Stop in de koelkast terwijl je het cheesecakemengsel maakt.

Cheesecakemengsel

  • Doe de roomkaas en suiker in een beslagkom, en mix dit tot een glad en romig mengsel.
  • Voeg nu de zure room, de kaneel, het zout en het vanille extract toe. Indien gewenst kun je hier ook nog een eetlepel van het vocht van de stoofpeertjes aan toevoegen. Mix nu totdat het geheel goed gemengd is.
  • Voeg nu één voor één de eieren toe tijdens het mixen (op lage snelheid). Op het moment dat de eieren goed gemengd zijn stop je met mixen. Zorg dat je niet te lang blijft mixen.
  • Haal je bakvorm uit de koelkast. Pak de zijkanten van je bakvorm rondom in met aluminiumfolie. Je plaatst de bakvorm straks in een waterbad, dus zorg dat je de bakvorm met meerdere lagen waterdicht hebt gemaakt.
  • Halveer de stoofpeertjes. Verdeel de stoofpeertjes met de doorgesneden zijde naar beneden op de bodem. Als het goed is passen de 6 halve peertjes perfect in de bakvorm. Mocht het stoofpeertje overigens een behoorlijk inham kennen bij het klokhuis, vul dit dan alvast met een beetje van het cheesecakemengsel voordat je het op de bodem legt.
  • Voeg nu het cheesecakemengsel toe aan de bakvorm.
  • Stop je bakvorm in een grotere bakvorm. Giet nu ongeveer 3 cm kokend water in deze grote bakvorm. Stop het geheel voorzichtig in de oven.
  • Bak ongeveer 75 minuten. De bovenkant wordt bijna niet bruin. Hier zie je dus niet aan of hij klaar is. De cheesecake is klaar wanneer het midden van de cheesecake nog een klein beetje wiebelt als je tegen de zijkant aantikt met een pollepel.
  • Haal de cheesecake nog niet uit de oven, maar zet de oven uit, en doe de deur van de oven open. Laat ongeveer een uurtje rusten.
  • Nu kan je de cheesecake uit de oven, en het waterbad, halen. Wacht tot de cheesecake op kamertemperatuur is. Laat vervolgens nog ongeveer 4 uur afkoelen in de koelkast voordat je hem serveert.

Opmerkingen

Is er ondanks dat je je bakvorm goed ingepakt had, alsnog sprake van lekkage? Dit is mij ook wel eens overkomen. Dat is jammer, maar je hoeft de taart niet weg te gooien. Laat een dagje extra in de koelkast staan voordat je hem serveert. Dan droogt hij weer een beetje uit.