Ga terug
tartelette pruimen amandelspijs banketbakkersroom

Pruimen tartelette met amandelspijs

Dit is niet alleen een ontzettend lekker gebakje, maar is ook nog eens erg mooi om te zien. Met dit recept maak je ongeveer 12 tartelettes. Pas de hoeveelheden gerust aan mocht je meer of minder willen maken. Het deeg voor de tartelettes kan je ook goed invriezen voor een andere creatie.
5 van 3 stemmen

Ingrediënten
  

Tartelettedeeg

  • 120 gram bloem
  • 50 gram poedersuiker
  • 20 gram amandelmeel
  • snufje zout
  • 75 gram roomboter koud
  • 1 ei je hebt ongeveer 1 eetlepel nodig

Vulling

  • 6 pruimen
  • 12 eetlepels banketbakkersroom (dit kan je zelf maken of kant-en-klaar kopen)
  • 150 gram amandelspijs (dit kan je zelf maken of kant-en-klaar kopen)
  • 4 eetlepels pruimen- of abrikozenjam

Instructies
 

  • Maak nu eerst het tartelettedeeg. Doe hiervoor de bloem, de poedersuiker, het amandelmeel en een snufje zout in een kom.
  • Snij de koude roomboter in blokjes, en voeg toe aan de kom. Kneed nu met je handen de boter door het bloemmengsel tot er een kruimelig deeg ontstaat.
  • Kluts het ei. Voeg een eetlepel van het geklutste ei toe aan het deeg. Kneed totdat het een samenhangend geheel vormt. Als het erg droog is voeg je nog een beetje ei toe. Is het deeg juist te nat? Voeg dan nog een beetje bloem toe.
  • Maak een bal van het deeg, en verpak in vershoudfolie. Laat ongeveer een uur rusten in de koelkast.
  • Bestuif je aanrecht met bloem, en haal het deeg uit de koelkast. Kneed nog even door, en rol op je aanrecht uit tot een hoogte van circa 3 mm. Steek hier cirkels met een diameter van circa 8-9 cm uit.
  • Doe deze cirkels voorzichtig in bakringen met een diameter van 6 cm. Druk het deeg ook in de randjes aan. Ik heb overigens zelf maar 4 bakringen, dus heb de tartelettes niet gelijktijdig gebakken.
  • Snijd het deeg dat boven de ringen uitsteekt weg met een mesje. Prik met je vork een aantal gaatjes in de bodem. Zet de taartjes nog een half uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 170 °C.
  • Doe een laagje amandelspijs in de tartelettes, en verdeel hier vervolgens een eetlepel banketbakkersroom over.
  • Snijd de pruimen door midden, en verwijder de pit. Snijd de pruimen in flinterdunne plakjes. Stapel ongeveer 6 plakjes dakpansgewijs op elkaar. De bolle kant moet overal aan dezelfde kant zitten. Rol dit op, en je zult zien dat je een soort roos hebt gemaakt. Druk dit roosje in de banketbakkersroom. Is de tartelette niet goed opgevuld? Je kan dan nu altijd nog wat extra plakjes tussen de roosjes schuiven.
  • Bak de tartelettes in ongeveer 30 minuten gaar. Ze zijn nu goudbruin van kleur. Laat even afkoelen op een rooster.
  • Meng de pruimen- of abrikozenjam met een scheut warm water. Zorg ervoor dat dit wat smeerbaar wordt. Bestrijk de gebakjes hiermee om ze mooi glanzend te maken.

Opmerkingen

Het deeg voor de tartelettes kan je heel goed invriezen. Hierdoor kan je ook gerust minder tartelettes maken, en de rest van het deeg invriezen. Dan kun je een andere keer snel tartelettes op tafel toveren;) Of gebruik een heel ei, en maak dus een grotere hoeveelheid deeg, en vries de rest in.